در تاریخ فیلمسازی جهان تنها برخی از هنرمندان توانسته‌اند سال‌ها در کنار هم نقش‌آفرینی کنند

تقسیم کیک شهرت با لب خندان

رسانه تلویزیون همیشه تولیدکننده مجموعه‌هایی با یک قهرمان بوده است و به تک‌‌قهرمانی معروف است.
کد خبر: ۷۲۸۹۵۰
تقسیم کیک شهرت با لب خندان
در بیشتر مجموعه‌هایی که تولیدکنندگان و برنامه‌سازان تلویزیونی در سراسر جهان تهیه و تولید کرده‌اند، یک کاراکتر در قالب شخصیت اصلی ماجرا ظاهر شده و قصه را به پیش برده است. در این حالت، هم این قهرمان و هم تهیه‌کنندگان علاقه‌ای به تقسیم قدرت با یک کاراکتر دیگر نداشته و حتی برخی اوقات چشم دیدن کاراکتر دوم را هم نداشته‌اند!
این قهرمان در هر قالب و نقشی که باشد (افسر پلیس یا پزشک، کارآگاه یا شعبده‌باز)‌ ترجیح می‌دهد تمامی کارهای قصه را در مجموعه انجام دهد و یک‌تنه، بار مسئولیت کل کار را به دوش بکشد. به همین دلیل، در تاریخ مجموعه‌سازی تلویزیون به ندرت با کاری برخورد می‌کنیم که دارای دو قهرمان باشد و به‌اصطلاح یک زوج هنری ماجراهای قصه را به پیش ببرند. منتقدان می‌گویند یکی از دلایل اصلی این امر، بحث رقابتی است که همیشه بین بازیگران وجود داشته و به همین دلیل آنها حاضر به همبازی شدن با بازیگری در حد و اندازه‌های خود نیستند. در زمانی که یک مجموعه تلویزیونی دارای دو قهرمان است و یک زوج هنری امور را انجام می‌دهند، در پشت صحنه جنجال زیادی وجود دارد. به گفته اهل فن، در این حالت هر یک از دو بازیگر بخش اعظم وقت خود را صرف این موضوع می‌کند که نقش و حضورش در صحنه کمتر از نقش و حضور طرف مقابل نباشد و روی صحنه تلویزیون، هر‌دو به‌صورت برابر دیده شوند. در عین حال، نوع قرار گرفتن نام بازیگران در تیتراژ این نوع مجموعه‌ها هم، همیشه از مسائل بحث‌انگیز و دردسرساز بوده است. در این‌گونه موارد اگر مجموعه موفقیت بالایی کسب کند، هریک از دو بازیگر مدعی می‌شوند این موفقیت مرهون حضور آنها در کار است. برعکس اگر مجموعه شکست بخورد، هریک از طرفین سعی می‌کند تقصیر را به گردن طرف مقابل بیندازد. بحث و جدل مربوط به مجموعه‌هایی که با ترکیب یک زوج هنری تولید می‌شوند، به قدری زیاد است که می‌توان خود آن را سوژه اصلی یک مجموعه تماشایی و پربیننده قرار داد، اما با وجود تمام مشکلاتی که بر سر راه تولید این نوع مجموعه‌ها وجود داشته و دارد، تاریخ تلویزیون شاهد موفقیت مجموعه‌هایی است که با ترکیب زوج هنری تهیه و تولید شده است. این در حالی است که در کنار موفقیت این زوج‌های هنری در جلوی دوربین فیلمبرداری و عکاسی، در پشت دوربین حوادث دیگری جریان داشته و این زوج‌های هنری، سایه یکدیگر را هم با تیر می‌زنند. این در حالی است که در دل قصه مجموعه‌هایی با زوج‌های هنری هم، همیشه اختلاف‌ها و تضادهایی بین دو کاراکتر اصلی وجود دارد. وجود این تضادها در قصه این مجموعه‌ها، باعث خلق حوادثی جذاب و تماشایی می‌شود که تماشاچی را جذب خود کرده و ماجراهای مجموعه را جذاب‌تر می‌کند. برخی اوقات این اختلاف‌ها و تضادها پایه و اساس قصه مجموعه است (و کل قصه بر این مبنا پیش می‌رود)‌ و گاهی اوقات این تضادها، فرعی است و فقط به کمک قصه آمده و آن را به جلو می‌برد.

زمانی که صحبت از زوج‌های هنری می‌شود، به احتمال زیاد قبل از هر چیز نام «تام و جری» به ذهن می‌آید. این مجموعه کارتونی کلاسیک، یکی از بهترین نمونه‌های ترکیب زوج هنری است و پایه داستانی آن برمبنای درگیری و اختلاف همیشگی دو کاراکتر آن است. سازندگان مجموعه به عمد این زوج هنری را از بین دو گروه از جانورانی انتخاب کرده‌اند که از دیرباز دشمن یکدیگر بوده‌اند و هیچ وقت سر آشتی با هم ندارند. موش و گربه این مجموعه، اولین‌بار سال 1940 در یک‌سری داستان‌های کوتاه به دیدار تماشاگران آمدند. ویلیام هانا و جوزف باربر دو انیماتوری که تعدادی از بهترین مجموعه‌های انیمیشنی تلویزیونی را خلق کرده‌اند، تا سال 1957، اپیزودهای متنوعی از ماجراجویی‌‌های این زوج هنری را در معرض دید تماشاگران قرار دادند. تام گربه‌و‌جری موش هر بار در یک کمدی بزن و بکوب با یکدیگر می‌جنگند و درگیری آنها تماشاچی کوچک و بزرگ خود را از خنده روده بر می‌کند. نکته اصلی این مجموعه کارتونی این است که موش همیشه برنده ماجراست و موفق می‌شود رقیب خود گربه را شکست دهد. در فاصله سال‌های 1940 تا 1957، هانا و باربر 114 فیلم کوتاه تام و جری را برای کمپانی مترو گلدوین مه‌یر تهیه کردند و هفت اسکار بهترین فیلم کوتاه را برای آنها گرفتند. تهیه‌کنندگان این فیلم‌های کوتاه در دهه‌های بعد هم حداقل پنج بار، فصل‌های تازه‌ای از ماجراجویی این زوج هنری را به‌صورت مجموعه تلویزیونی تولید کردند.

منتقدان تلویزیونی در کنار تام و جری از «لورل و هاردی» به‌عنوان معروف‌ترین زوج هنری یاد می‌کنند. این زوج هنری اوایل دوران کلاسیک هالیوود، فعالیت‌های سینمایی‌شان را آغاز کردند سپس راهی تلویزیون شدند. استن لورل انگلیسی در کنار اولیور هاردی آمریکایی باعث خلق کمدی‌هایی شدند که تاریخ دنیای هنر، پس از آنها دیگر نمونه درخشانی را نتوانست ارائه کند. کمدی بزن و بکوب این زوج (که یکی چاق و دیگری لاغر بود)‌ از اواخر دهه 20 میلادی تا اواسط دهه 40، محبوبیت زیادی بین تماشاگران پیدا کرد. در قصه این مجموعه فیلم، لورل نقش آدمی با روحیات بچگانه را بازی کرد که با کارهایش صدای اعتراض هاردی را بلند می‌کند. دعوای همیشگی این دو یادآور ضرب‌المثل «این به آن در» است که یکی تلاش دارد پاسخ ندانم‌کاری طرف مقابل را بدهد. با ‌آن که کارهای لورل و هاردی سینمایی هستند، اما به‌دلیل نمایش مکرر از رسانه تلویزیون باعث شد تا آنها تبدیل به کاراکترهای محبوب تلویزیونی شوند. لورل و هاردی سال 1954 در یک برنامه زنده تلویزیونی دوباره در کنار یکدیگر ظاهر شده و به پرسش‌های مجری برنامه پاسخ گفتند. آنها که انتظار دیدن یکدیگر را نداشتند، جلوی دوربین تلویزیون شگفت‌زده شدند.

«استارسکی و هاچ» هم یکی از مجموعه‌هایی است که با بهره‌ گرفتن از دو کاراکتر اصلی، یک زوج هنری خلق می‌کند. این مجموعه درام پلیسی با حال و هوای اکشن و جنایتکارانه‌اش، از وجود دیوید سول و پل مایکل گلر در نقش استارسکی و هاچ استفاده کرد. آنها دو پلیس بودند که با ماشین فورد خود (که نقش مهمی در قصه داشت) در خیابان‌های شهر به شکار خلافکاران و جنایتکاران می‌پرداختند. همیشه یک افسر پلیس دیگر هم به کمک آنها می‌آمد، ولی نقش زیادی در ماجراجویی‌ها نداشت. قصه این مجموعه برخلاف بسیاری از مجموعه‌های پلیسی و اکشن، قدرت و نقش را بین دو بازیگر و شخصیت (و نه یک فرد واحد) تقسیم می‌کرد و از این نظر، مورد توجه تماشاگران قرار گرفت. ویلیام بلین، خالق مجموعه، ترکیب دونفره شخصیت‌های اصلی قصه را عامل اصلی موفقیت آن بین تماشاگران اعلام کرد و گفت: اگر این قصه دارای یک زوج هنری نبود، موفق به جذب انبوه تماشاگران نمی‌شد. در فاصله سال‌های 1975 تا 1979 تعداد 89 قسمت مجموعه روی آنتن رفت.

اما «کاوشگران» سال 1971 موفقیت بیشتری از آن خود کرد و باعث سروصدای بیشتری هم شد. حتی گفته می‌شود این درام اکشن و ماجراجویانه راه را برای تولید مجموعه‌هایی با زوج‌های هنری هموار کرد. کل صحنه‌های مجموعه که محصول شبکه ABC بود، در لوکیشن‌های سه کشور اروپایی فرانسه، ایتالیا و انگلستان فیلمبرداری شد.

پخش مجموعه تا سال 1972 ادامه داشت و 24 قسمت آن تولید و پخش شد. راجر مور و تونی کرتیس در نقش دو اشراف‌زاده و ثروتمند انگلیسی و آمریکایی با یک‌سری ماجراجویی شیرین روبه‌رو می‌شوند. آنها برای حل پرونده‌های لاینحل جنایی، به کمک اداره پلیس می‌آیند. این دو به‌دلیل اختلاف‌های فرهنگی و بومی، سر سازگاری با یکدیگر ندارند و در تمام اپیزودهای مجموعه مشغول کل‌کل کردن با هم هستند. رابطه کاری کرتیس و مور هم در جلو و پشت دوربین از جمله چیزهای جذابی بود که خوراک خوبی برای رسانه‌ها و ستون شایعات آنها فراهم کرد. جون کالینز، بازیگر سرشناس دهه هفتاد میلادی در کتاب شرح حال خود «پرده دوم» از پشت‌صحنه مجموعه و اختلاف جدی این دو بازیگر می‌نویسد. او که به عنوان بازیگر مهمان در یکی از اپیزودهای مجموعه بازی داشت،‌ می‌گوید، بخش عمده حواس کرتیس و مور به این بود که آن یکی حتی برای لحظاتی کوتاه، بیشتر از این یکی در جلوی دوربین نمود نداشته باشد. خود این بازیگران هم در گفت‌وگوهایی، به ایرادگیری از طرف مقابل پرداختند.

نمونه جدیدتر مجموعه‌هایی با ترکیب زوج هنری، درام پر رمز و راز و ماوراءالطبیعه «سوپرنچرال» است و در دل حال و هوای فانتزی، ماجراجویانه و ترسناک مجموعه، جارد پادالسکی و جنسن آلکس در نقش دو برادر به نام‌های سام و دین ظاهر می‌شوند. این دو با قدرت‌هایی که دارند به شکار هیولاها، اشباح، شیاطین و دیگر موجودات ماوراءالطبیعه در دنیای معاصر می‌پردازند. ده فصل مجموعه تا به حال تولید و 195 قسمت از آن روی آنتن رفته است. از سال 2005 که پخش سوپرنچرال آغاز شده، این مجموعه یکی از پربیننده‌‌ترین کارهای تلویزیونی بوده است. مک جی که چند فیلم موفق سینمایی هم کارگردانی کرده، از تهیه‌کنندگان اصلی این فانتزی ترسناک است. ونکوور کانادا به دلیل خاص، مرموز بودن محیط، لوکیشن اصلی مجموعه بوده است. تهیه‌کنندگان مجموعه قبل از شروع کار تولید آن از دو بازیگر اصلی تعهد رسمی گرفتند که حتی در صورت اختلاف، موظف به بازی در کنار یکدیگر در جلوی دوربین هستند! رسانه‌های گروهی چند بار سعی کردند اختلاف دو بازیگر را به صورت تیتر اول درآورند؛ اما گفت‌وگوهای تکذیبی آنها، جلوی انتشار شایعات را گرفت. گروهی از منتقدان می‌گویند از آنجا که پادالسکی و آلکس به مدد موفقیت سوپرنچرال به‌صورت بازیگرانی مطرح درآمدند، نمی‌خواهند زمینه‌های شهرت خود را خراب کنند. (ضمیمه قاب کوچک)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها