جام جم سرا به نقل از نواندیش: اگر خودتان از آلرژی رنج میبرید و یا یکی از نزدیکانتان به آلرژی دچار است، حتما میدانید و دیدهاید که چه علائم و نشانههایی با این وضعیت همراه هستند. در ضمن سایر مشکلات و بیماریها مثل سردرد، بدخوابی، کاهش سطح انرژی بدن و افزایش حساسیت و زود رنجی را نیز به دنبال دارد.
مواد شیمیایی که هر روز آنها را وارد بدن خود میکنیم (مخصوصا از طریق مصرف غذاهای آماده) نقش مهمی در این زمینه دارند. چیزی که در مورد آلرژی کاملا مشخص و واضح است، این است که آلرژی باعث میشود فرد بیشتر از دیگران به عفونتهای گوش و سینوس دچار شود. در ضمن سایر مشکلات و بیماریها مثل سردرد، بدخوابی، کاهش سطح انرژی بدن و افزایش حساسیت و زود رنجی را نیز به دنبال دارد.
باور غلط ۱- هر چه تمیزتر، بهتر
همان طور که تقریبا همه میدانیم جذب مقدار کمی میکروب و آلودگی برای بدن همه ما لازم است تا سیستم دفاعی بدنمان ساخته شود. پس نباید تلاش کنید تا به طور کامل از آلودگیها دور باشید.
* در هفته ۱ تا ۲ بار خانه را جاروبرقی بکشید. جاروبرقی باید حتما فیلتر HEPA داشته باشد تا اجزای ریز و گردوغبار دوباره از دستگاه در محیط خانه پخش نشود و از کیسههای دوتایی استفاده کنید.
* حتما در آشپزخانه و بالای اجاق گاز، هود نصب کنید و فیلتر هود را هر دو ماه یکبار تعویض کنید.
* اگر ممکن است، پنجرهها را ببندید تا گردههای ریز گیاهان، درختان و سایر چیزها وارد خانهتان نشود و حتما کفشهایتان را نیز بیرون از خانه در آورید تا مواد آلرژیزا وارد خانه نشوند.
* ملحفه و روبالشیها را هفتهای یک بار با آب گرم بشویید.
* بعدازظهرها دوش بگیرید تا این مواد ریز و گردوغبارها را با خود به تختخوابتان نبرید.
باور غلط ۲- تا زمانی که علائم آلرژی عود نکرده، دارو مصرف نکنید.
اغلب داروهای آلرژی معمولا بیشترین تاثیر را وقتی دارند که آنها را قبل از اوج گرفتن علائم مصرف کنید، یعنی اینکه مصرف این داروها با نخستین علائم شروع شوند. وقتی که با یک آلرژیزا مثل گردوغبار، دانهها، علف و... تماس برقرار میکنید، سلولهای دستگاه تنفسی هیستامین و سایر مواد شیمیایی را تولید میکنند که باعث سوزش، خارش، عطسه و سایر علائم میشوند. اگر در بدنتان دارو داشته باشید، مانع از آن میشوید که هیستامین، واکنشهای آلرژیکی شدیدتری نشان دهد. مثلا شما میدانید هر سال چه موقع دچار عطسه و آب ریزش بینی میشوید و یک هفته تا ۱۰ روز قبل از بروز این علائم دارویی را که پزشکتان تجویز کرده است، مصرف میکنید و تا حدود زیادی علائم آلرژی را در خودتان کنترل میکنید.
اگر با وجود تمام کارهایی که انجام میدهید علائم بیماری در شما بهبود نمییابد، از پزشکتان بخواهید که آزمایشهای بیشتری انجام دهد. اگر به طور مداوم دچار عفونت دستگاه تنفسی و سینوزیت میشوید، باید بدانید که چه محرکهای خاصی شما را به این وضعیت دچار میکنند تا از آن محرکها دوری کنید.
باور غلط ۳- واکسنهای آلرژی فقط مخصوص کودکان است.
این واکسنها برای تمام افراد در هر سنی مناسب هستند. البته تحقیقات نشان میدهند که واکسنهای آلرژی فقط در ۸۵ درصد افراد باعث کاهش علائم آلرژی میشوند، مخصوصا افرادی که در اثر آلرژی دچار تب میشوند.
واکسنهای آلرژی ترکیبی از مقادیر اندک از برخی آلرژیزاها هستند و وقتی که به طور تدریجی وارد بدن فرد میشوند، تحمل و مقاومت بدن را افزایش داده و حساسیت فرد را به هنگام رویارویی با آلرژیها به طور طبیعی کاهش میدهند.
اگر در مرحله اول آلرژی، هفتهای ۱ تا ۲ بار واکسن آلرژی به فرد تزریق شود، علائم حساسیت به طرز چشمگیری در او کاهش مییابد. اگر نمیتوانید واکسن را تحمل کنید، از پزشکتان بخواهید که به شما قطره مخصوص بدهد و آنرا هر روز روی زبانتان بچکانید. احتمالا قطره آلرژی به اندازه واکسن آلرژی موثر نخواهد بود.
باور غلط ۴- اگر در کودکی آلرژی نداشته باشید، در بزرگسالی مصون خواهید بود.
این باور غلط در میان مردم بسیار رایج است تا جاییکه اگر در کودکی به آلرژی دچار نبودهاند، خارش گلو، عطسه و آب ریزش بینی بزرگسالی را اصلا به آلرژی ربط نمیدهند، چرا که فکر میکنند دیگر دچار آن نخواهند شد.
معمولا آلرژیها تا قبل از ۳۰ سالگی بسیار شدت مییابند، اما در بسیاری موارد نیز افراد بعد از ۳۰ سالگی دچار آلرژی میشوند. در برخی از افراد جوان، علائم آلرژی برای چند سال ناپدید میشوند، اما دوباره بعد از مدتی ظاهر میشوند.
اگر در کودکی به اگزما، آسم و یا هر نوع آلرژی دیگر دچار بودهاید و برای مدتی از آن فارغ شدهاید، دوباره در آینده درگیر آن میشوید و اگر در خانوادهتان کسی یا کسانی به آلرژی دچارند، احتمال آنکه شما نیز دچار آن شوید، زیاد است.
اگر هیچگاه آلرژی نداشتهاید، ولی حالا به طور ناگهانی دچار عطسه و آب ریزش بینی شدهاید، ممکن است یا دچار آلرژی شده و یا اینکه سرماخورده باشید. اگر دچار آلرژی شده باشید علائم دیگری مثل خارش گلو، ریزش اشک از چشمها و... را نیز تجربه میکنید. البته این علائم در سرماخوردگی نیز میتوانند بروز کنند، با این تفاوت که در سرماخوردگی علائم تقریبا بعد از دو هفته کاملا از بین میروند، ولی در حساسیت همچنان ادامه دارند.
باور غلط ۵- حساسیت به یک چیز یعنی اینکه فقط به آن چیز خاص حساسیت دارید.
حساسیت داشتن به یک چیز شما را مستعد ابتلا به حساسیتهای دیگر نیز میکند؛ مثلا افرادی که به برخی گروههای خاص حساسیت دارند، به برخی از غذاهای گیاهی و پروتئینهای مشابه نیز حساسیت خواهند داشت. اگر به گردههای درخت توس حساسیت دارید، با خوردن سیب وحشی، هلو، گلابی، هویج، بادام و توتها نیز دچار خارش دهان و گلو میشوید، مخصوصا در فصل گرده افشانی. بنابراین سال گذشته این تجربه را پشت سر گذاشتهاید، امسال نزدیک فصل گرده افشانی دقت داشته باشید از میوههایی که ایجاد حساسیت میکنند، نخورید.
در ضمن، یک راه دیگر برای کاهش حساسیت به این میوهها، پوست گرفتن آنها و یا پختن آنهاست، زیرا پروتئینها اغلب در پوست میوهها هستند و پختن آنها نیز باعث تغییر پروتئینها میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت