پشیمانی سودی دارد یا ندارد؟

بعضی وقت‌ها کاری را انجام می‌دهیم و چند روز، چند هفته یا حتی چند ماه بعد پشیمان می‌شویم؛ گاهی هم شرایط کاملا متفاوت پیش می‌رود، یعنی کاری را به تعویق می‌اندازیم یا انجام دادن آن را به کلی نادیده می‌گیریم و پس از مدتی، از چنین غفلتی احساس بد و ناخوشایندی به ما دست می‌دهد و این بار نوع دیگری از پشیمانی را تجربه می‌کنیم؛ البته اگر بخواهیم به طور کلی به این موضوع نگاه و آن را بررسی کنیم، متوجه می‌شویم خیلی هم فرقی ندارد چرا، چه موقع و از چه کاری پشیمان شده‌ایم؛ پاسخ این چرا و چه وقت و چه موقع هر چه باشد، پشیمانی و احساس ندامت، حال و وضع‌ روحی و حتی جسمی ما را تغییر می‌دهد.
کد خبر: ۷۱۶۶۱۱
پشیمانی سودی دارد یا ندارد؟

آن طور که متخصصان می‌‌گویند، احساس پشیمانی و ندامت اغلب با یأس، ناامیدی و نارضایتی همراه است و به همین دلیل می‌تواند دلیلی باشد برای افسوس خوردن یا مدتی را با حسرت زندگی کردن. از طرف دیگر، همیشه گفته‌اند و شنیده‌ایم «پشیمانی سودی ندارد» و این باور، کار را بدتر و سخت‌تر می‌کند؛ یعنی هر قدر هم که از اتفاقی ناراحت باشید و پشیمانی‌تان را نشان دهید، باز هم فایده‌ای ندارد و دیگر کاری از دست‌تان ساخته نیست. حالا هر چقدر غصه بخورید، هر قدر حسرت بکشید و هر کاری انجام دهید دیگر نمی‌توانید به وضع قبلی برگردید و به قول معروف «دیگر کار از کار گذشته است».

اما برای این‌که در چنین موقعیت سختی قرار نگیرید و این قدر عذاب نکشید، بد نیست در هر شرایطی آن شعار قدیمی و معروف «پیشگیری بهتر از درمان است» را در نظر داشته باشید. بله؛ قرار نیست همیشه به فکر پیشگیری از بیماری‌های جسمی باشیم و کسی هم نگفته این شعار فقط برای دردها و ناراحتی‌های بدن انسان است. پس برای این‌که کمی آرام‌تر زندگی کنید و در شرایط سخت و طاقت‌فرسایی قرار نگیرید، از آنچه می‌تواند موجب احساس پشیمانی‌تان شود دوری و اجتناب کنید و در یک کلام دورش را خط بکشید و به سراغش نروید؛ یعنی همان طور که از قدیم گفته‌اند :«چرا عاقل کند کاری که بازآرد پشیمانی؟»

البته برای این‌که بتوانید بدرستی عواملی را که موجب پشیمانی‌تان می‌شود، بشناسید بهتر است شرایطی را که در آن قرار می‌گیرید، به طور دقیق بررسی کنید و جنبه‌های مثبت و منفی اتفاقاتی را که ممکن است روی دهد، در نظر بگیرید. این اصلا کار سخت و پیچیده‌ای نیست، اما نتیجه‌ای بسیار ارزشمند دارد. با انجام چنین کاری و بروز چنین رفتاری، کمتر سراغ تصمیم‌های عجولانه خواهید رفت و همین موضوع می‌تواند احتمال پشیمانی در آینده دور یا نزدیک را بشدت کاهش دهد؛ البته همین جا به یک نکته مهم هم اشاره کنیم و آن این‌که بعد از بررسی جوانب کار و گرفتن تصمیم با در نظر گرفتن تمام شرایط، دیگر نباید شک و تردید به خودتان راه دهید، زیرا همین تردید و دودلی هم ممکن است عاملی شود برای پشیمانی شما در آینده.

در ضمن، اگر اتفاقی افتاده که ناراحت هستید و احساس می‌کنید از انجام کاری پشیمان شده‌اید، لازم نیست زندگی را تعطیل کنید و فقط بنشینید و مشغول غصه خوردن شوید، چون همیشه آینده‌ای در پیش دارید که می‌توانید با تجربیات امروزتان از آن به بهترین شکل استفاده کنید. یادتان نرود که همه انسان‌ها جایزالخطا هستند و مهم این است که پس از هر خطا به دنبال راهی برای جبران و درس گرفتن از این تجربه برای آینده باشید. پس اگر گاهی شرایطی پیش آمد که شما را ناراحت کرد و پشیمان شدید، از اتفاقاتی که رخ داده، درس بگیرید و از آنها برای رسیدن به موفقیت‌های دیگر زندگی استفاده کنید.

نکته مثبت دیگری که در این مورد مطرح می‌شود، این است که اگر برای انجام هر کاری به فکر عاقبت و نتیجه‌اش باشید، کمتر به راه خطا می‌روید و در نتیجه دردسرهای‌تان هم کمتر می‌شود. با این حال، کسانی که از کارهای خطای‌شان پشیمان می‌شوند و ابراز ناراحتی می‌کنند، در مقایسه با افرادی که توجهی به این اشتباهات ندارند، وضع بهتری خواهند داشت؛ چون این پشیمانی و ناراحتی نشان می‌دهد، وجدان‌شان بیدار است و می‌خواهند کار اشتباه‌ خود را اصلاح و جبران کنند؛ همین میل به تغییر و درک اشتباهات، می‌تواند شروعی باشد برای تجربه کردن نوع و لایه دیگری از زندگی. البته در این میان کسانی هم هستند که فقط در ظاهر نشان می‌دهند از انجام کاری پشیمان شده‌اند و باتوجه به شرایط و موقعیتی که در آن قرار دارند، فقط تظاهر به پشیمانی می‌کنند. چنین افرادی نه تنها واقعا از اشتباه خود ناراحت نشده‌اند که حتی می‌خواهند با یک کار اشتباه دیگر، آن را مخفی کنند.

پس خوب است قدری تأمل کنیم و ببینیم ما جزو کدام گروه هستیم و با اشتباه‌ها چگونه برخورد می‌کنیم و چطور با آنها کنار می‌آییم.

نیلوفر اسعدی بیگی ‌/‌ جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها