گسترش تولید محصولات ارگانیک در کشور

با توجه به افزایش استفاده از مواد شیمیایی در محصولات کشاورزی طی سال‌های اخیر و نگرانی حاصل از تبعات مصرف این مواد، چند سالی است که کاشت و تولید محصولات سالم و ارگانیک و ترویج این روش در دستور کار مسئولان دولتی و جهاد کشاورزی قرار گرفته و طرح‌هایی نیز برای افزایش این نوع محصولات ارائه، تدوین و اجرایی شده است.
کد خبر: ۷۱۲۶۴۴
گسترش تولید محصولات ارگانیک در کشور

برای نمونه در سراسر استان آذربایجان شرقی 64 واحد کلینیک گیاه‌پزشکی به منظور نظارت بر تولید محصول ارگانیک و سالم ایجاد شده و کشاورزانی که محصولات خود را به این روش تولید می‌کنند، نیز مورد حمایت مالی قرار می‌گیرند.

در همین زمینه معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به این‌که در تولید محصولات ارگانیک، به‌هیچ‌وجه از کود و سم شیمیایی که به حال انسان، محیط‌زیست و خاک مضر است، استفاده نمی‌شود، می‌گوید: اکنون در این استان به منظور حمایت از کشاورزانی که محصولات خود را به روش ارگانیک و نیز گواهی شده تولید می‌کنند، بستری فراهم شده و علاوه بر ایجاد 64 کلینیک گیاه‌پزشکی که کار نظارت بر تولید این محصولات را در نقاط مختلف استان به‌عهده دارند، قراردادهایی با کشاورزان منعقد شده که در صورت تولید محصولات ارگانیک، مورد مساعدت‌های مالی قرار می‌گیرند.

ایوب ایرانی‌فام در گفت‌وگو با خبرنگار جام‌جم می‌افزاید: سازمان جهاد کشاورزی استان اخیرا طرحی را به استانداری ارائه کرده است که براساس آن شورای سلامت و امنیت غذایی فقط به محصولاتی اجازه عرضه در بازار را بدهد که از سوی کلینیک‌های گیاه‌پزشکی و شرکت‌های فنی و مشاوره‌ای زیرنظر سازمان گواهی سلامت اخذ کرده باشند، به این معنا که از این پس فقط محصولی در بازار عرضه شود که دارای شناسنامه بوده و زمان و نوع کاشت، آبیاری، سمپاشی و برداشت آن مشخص باشد.

به گفته وی، اکنون در مناطق حاشیه‌ای رودخانه ارس، از جلفا تا خداآفرین، در سطحی به وسعت 1500 هکتار، محصولاتی همچون انار، انجیر، زردآلو، انگور، آلبالو و سیب به صورت ارگانیک تولید می‌شود.

ایرانی‌فام از تولید حبوباتی همچون نخود و عدس به شکل ارگانیک در برخی نقاط استان خبر می‌دهد و تاکید می‌کند: با توجه به افزایش نگرانی‌ها بابت استفاده از محصولات آمیخته به مواد و سموم شیمیایی در جهان از یک‌سو و طعم و کیفیت خوب محصولات ارگانیک از دیگرسو، این محصولات از بازار صادراتی مناسبی بویژه در کشورهای اروپایی برخوردار است، بنابراین می‌توان با رعایت استانداردهای لازم شرایط خوبی را برای صادرات آن و افزایش ارزآوری از این بخش فراهم کرد.مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به این‌که بیشتر اراضی که زیرنظر سازمان جهادکشاورزی استان قرار دارد، به روش کشت‌های گواهی‌شده و سالم(استفاده از سم و کود در حد استاندارد) محصول ارائه می‌کنند، می‌گوید: متاسفانه کشاورزی به روش ارگانیک چندان که باید در استان ما پیشرفت نکرده است و در واقع فقط کشاورزانی که به صورت سنتی و بومی در برخی مناطق از جمله حاشیه رود ارس، جنگل‌های ارسباران، منطقه کلیبر، هوراند و جلفا به کشاورزی مشغولند، با روش ارگانیک و بدون استفاده از سموم و کودهای شیمیایی کشاورزی می‌کنند.

محمود کیا می‌افزاید: سیاست سازمان در وهله اول تولید محصولات سالم است و در این زمینه سعی کردیم مصرف سموم در باغ های و اراضی زراعی متعادل‌تر شود که این نگرش باعث شده در تولید محصولات کشاورزی و باغی سالم جزو استان‌های برتر کشور باشیم.

در همین حال یکی از تولیدکنندگان صیفی‌جات به روش ارگانیک عمده مشکل خود و دیگر کشاورزان را قیمت بالا و تقاضای پایین محصولات ارگانیک عنوان می‌کند و می‌گوید: چون در تولید این محصولات از هیچ سمی استفاده نمی‌شود، بنابراین میزان محصول تولیدی بمراتب کمتر از روش‌های دیگر است که این امر افزایش قیمت این نوع محصولات را به همراه دارد و از سویی تقاضا برای خرید آن را کاهش می‌دهد.

صمد دهقان‌پور فرهنگ‌سازی و آگاه کردن شهروندان به تفاوت بین محصولات ارگانیک و دیگر محصولات را راهکاری مناسب برای تشویق مردم برای خرید و حمایت از تولیدکنندگان می‌داند و می‌افزاید: علاوه بر مشکل بازار فروش، به دلیل پیشرفته نبودن امکانات و تجهیزات و سنتی بودن روش کشاورزی، برای جایگزینی کودها و سموم غیرشیمیایی با کودهای شیمیایی نیز با مشکلاتی مواجه هستیم که مسئولان باید برای رفع آن تدابیری بیندیشند تا ورود به این عرصه با استقبال کشاورزان مواجه شود.

طرح تولید زرشک ارگانیک در مزارع قاین

در استان‌های دیگر نیز گام ‌هایی برای توسعه کشاورزی ارگانیک برداشته شده است. به طور مثال از امسال طرح استانداردسازی مزارع زرشک با تولید محصول ارگانیک برای نخستین بار در کشور آزمایش و در قاین اجرا می‌شود.

محسن احتشام، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان جنوبی در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرد: هدف از اجرای آن برقراری ارتباط بین زرشک‌کاران با محققان، پژوهشگران، دانشگاهیان و تجار و ایجاد بستری مناسب برای تولید محصول باکیفیت و کمیت بالاست. از این پس نیز در زمان برداشت زرشک به کشاورزانی که در اجرای این طرح همکاری کنند، سبد برداشت رایگان تحویل داده می‌شود.وی می‌افزاید:‌ نهادهای مربوط استان آماده برگزاری کلاس‌های آموزشی، ترویجی و بازاریابی برای زرشک‌کاران حتی در کنار باغ‌های زرشک و روستاها هستند.

علیرضا نوروزیان، دبیر کمیته محصولات ارگانیک قزوین نیز به اقدامات انجام گرفته در سطح این استان در زمینه تولید محصولات ارگانیک اشاره می‌کند و می‌گوید: از پنج سال گذشته در شش روستای بوئین‌‌زهرا با آموزش زنان سرپرست خانوار و بیکار، کاشت سبزی ارگانیک را آغاز کرده و اکنون در حال توسعه این طرح در شهر قزوین و دیگر نقاط استان هستیم.وی به کشت انگور بدون کود و سم شیمیایی در شهر شال اشاره می‌کند و می‌افزاید: در سطح 800 هکتار از باغ‌های انگور شهر شال نیز کشت ارگانیک پرورش یافته و کشمش آن به طور متوسط 400 تا 700 تن به کشور هلند صادر می‌شود.

محمدرضا اردکانی، عضو انجمن ارگانیک ایران نیز با بیان این‌که انار، زعفران، پسته، انجیر و گیاهان دارویی محصولاتی است که اکنون در 12 استان کشور به شیوه ارگانیک تولید می‌شود، به ایرنا می‌گوید: فرآیند تولید محصولات ارگانیک هزینه‌بوده و نیاز است ضمن اعمال نظارت و بازرسی از سوی نهادهای دولتی، از فعالان این بخش حمایت شود.

وی با اشاره به این که باید به نحوه فروش این محصولات در بازار توجه ویژه‌ای شود، می‌افزاید: اکنون محصولات ارگانیک به دو صورت سنتی و غیرسنتی به فروش می‌رسد. به‌این ترتیب که در بازارهای سنتی خریدار با اعتماد به فروشنده این محصولات را می خرد، اما در بازارهای غیرسنتی محصولات با برچسب استاندارد و قیمتی بالاتر به فروش می‌رسد که گاه به دلیل همین افزایش قیمت کمتر مورد استقبال مردم قرار می‌گیرد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها