نسخه

عوارض داروهای نیروزا

در سال‌هایی که مشغول طبابت بوده‌ام، بخصوص از زمانی که به عنوان فوق‌تخصص غدد، بیماران را معالجه می‌کنم، همیشه با درخواست ورزشکاران برای تجویز داروهای افزاینده توان و نیرو مواجه بوده‌ام.
کد خبر: ۷۰۴۲۳۷
عوارض داروهای نیروزا

جام جم سرا: واقعیت این است که در محیط ورزش حرفه‌ای ـ که ورزشکاران نیاز به توانی فراتر از آنچه قابل تصور است دارندـ استفاده از روش‌های افزایش توان، گاهی به صورت قانونی و پذیرفته شده و گاهی به صورت غیرمنطقی و خطرناک اتفاق می‌افتد.

بسیاری از ورزشکاران چند ماه قبل از مسابقات شروع به تمرین سنگین در مناطقی با ارتفاع زیاد از سطح دریا می‌کنند تا هموگلوبین خونشان زیاد شود و وقتی به سطح دریا که محل مسابقات المپیک است برمی‌گردند، توان بیشتری پیدا کنند.

گاهی ورزشکاران بعد از تمرینات سنگین، چند واحد خون از خودشان را ذخیره می‌کنند تا قبل از مسابقات به خودشان تزریق شود. انواع ویتامین‌ها و مواد سازنده پروتئین نیز در بازار موجود است و ورزشکاران از آن استفاده می‌کنند.

متاسفانه در سال‌های اخیر استفاده از برخی داروها که زیان‌های بسیار زیادی دارد در بین ورزشکاران حرفه‌ای رایج شده و گاهی به قیمت مرگ آنها تمام می‌شود.

تاسف بیشتر این است که بین ورزشکاران تازه کار که می‌خواهند یکشبه‌ ره‌صد ساله را بروند، استفاده از داروها به‌صورت بی‌رویه و بیش از حد رایج است که در چند سطر پیش رو سعی خواهم کرد به گوشه‌ای از این موارد و خطرات بپردازم.

هورمون‌های استروئیدی: انواعی از داروها که از هورمون جنسی مردانه مشتق شده و برای تقویت عضلات استفاده غیرقانونی دارد. وجود این مواد در خون و ادرار ورزشکارن به عنوان دوپینگ محسوب می‌شود. استفاده از این داروها بخصوص در خانم‌ها باعث ریزش موی سر، عضلانی شدن بیش از حد و به صورت مردانه، پرمویی، اختلال سیستم باروری، بم شدن صدا و کوچک شدن پستان‌ها می‌شود و گاه این عوارض حتی بعد از قطع مصرف داروها نیز باقی خواهد ماند و ورزشکار ممکن است کاملا نازا شود. استفاده از این داروها در مردان هم با وجود این که این مواد مشتقات تستوسترون هستند، به خاطر سرکوب سیستم ترشح هورمون مردانه درونی، باعث کوچک شدن بیضه‌ها، عقیمی و بیماری پروستات می‌شود. علاوه بر این عوارض کبدی مثل سرطان‌های کبد و عوارض روانی شدید این داروها تا سال‌ها بعد بیمار را آزار خواهد داد.

هورمون رشد: این هورمون باعث زیاد شدن عضله و کم شدن چربی می‌شود و در گاوداری‌ها به عنوان هورمون گوشت ساز به کار می‌رود و متاسفانه در سال‌های اخیر به صورت بی‌رویه برای زیاد شدن عضله در ورزشکاران به عنوان دوپینگ به کار می‌رود و مهم‌ترین خطر آن این است که ایجاد انواع سرطان‌ها را تسریع می‌کند. از دیگر عوارض این هورمون، ایجاد فشار خون و دیابت است و در بسیاری موارد به قیمت جان ورزشکار تمام می‌شود.

دکتر رضا کریمی - فوق تخصص بیماری‌های غدد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها