«موج روز» رادیو ایران می‌کوشد نگاهی تحلیلی به وقایع ایران و جهان داشته باشد

بازخوانی اتفاقات روز پشت میکروفن رادیو

گزارشی از پشت صحنه برنامه رنگین‌کمان

کارگاه زندگی در صدای سلامتی

گروه سلامت روان و خانواده شبکه رادیویی سلامت، ساعت 9 و 45 دقیقه صبح هفت روز هفته برنامه‌ای را با نام «رنگین‌کمان» به مدت 15 دقیقه، برای گروه سنی کودکان روی موج اف‌ام ردیف 102 مگاهرتز می‌برد.
کد خبر: ۷۰۱۳۴۵
کارگاه زندگی در صدای سلامتی
آگاهی‌بخشی به کودکان، پرکردن اوقات فراغت، یاد دادن مهارت اندیشیدن، فکر کردن و تصمیم‌گیری در کنار تفریح و سرگرمی از اهدافی است که برنامه‌سازان رنگین‌کمان دنبال آن هستند. ساعت 15 یکی از روزهای گرم مرداد ماه است. عوامل برنامه‌ساز در اتاق فرمان و استودیو مشغول آماده‌سازی برنامه هستند. برای صحبتی کوتاه با میترا ضیایی، تهیه‌کننده برنامه فرصتی به دست می‌آورم. از او درباره‌ چگونگی شکل‌گیری برنامه می‌‌پرسم، می‌گوید: برنامه پانزده دقیقه‌ای رنگین‌کمان به‌منظور آگاهی‌بخشی به کودکان در کنار نشاط و سرگرمی برای مخاطب دبستان تهیه و پخش می‌شود. در این برنامه به مهارت‌های زندگی، داستان‌های ایرانی و حکایت‌های دینی تاکید داریم و از طریق بیان داستان‌هایی برگرفته از فرهنگ غنی کشورمان تلاش داریم نکات و پیام‌های خوبی به بچه‌ها ارائه کنیم. وی بیان می‌کند: «برای جذاب‌سازی برنامه، از مجریان کودک استفاده می‌کنیم و در یک کارگاه آموزشی شامل تغذیه، روان‌شناسی و ... موضوعی را برای بچه‌ها مطرح می‌کنیم و از آنها می‌خواهیم درباره آن نظر دهند، مثلا یک کتاب مناسب، چگونه کتابی است؟ این برنامه از بخش‌هایی چون لطیفه، حکایت، داستان، کارگاه زندگی و معرفی کتاب تشکیل شده است.»

دغدغه پرسشگری

به ساعت 15 و 20 دقیقه نزدیک می‌شویم و آسیه گرجی، مجری برنامه همراه دو مجری کودک در پشت اتاقک شیشه‌ای، برنامه را با یاد و نام خدا آغاز می‌کند: «بچه‌های عزیز! ما خیلی خوشحالیم که شما رنگین‌کمان‌رو انتخاب کردین. امیدواریم شما هم با برنامه امروز ما شاد و خوشحال باشین، چون امروزم قراره باهم درباره سلامتی صحبت کنیم.»

در حین ضبط برنامه، دقایقی با مهدی رزاقی نویسنده برنامه گفت‌وگو می‌کنم. او معتقد است: «موضوع کودک یکی از دغدغه‌های قدیمی برای من و تهیه‌کننده برنامه است. چون این دغدغه وجود داشت احساس کردیم جای برنامه‌ای که بسته کاملی از نیازهای کودکان باشد، خالی است و سعی کردیم این نقیصه را با تهیه این برنامه پرکنیم که سرگرمی و آگاهی، سنگ بنای آن باشد.

از زمانی که کار را شروع کردیم، به موضوعات و عناوین مختلفی نظیر مهارت‌های زندگی، شکل‌گیری نظام ارزشی کودکان و شادی در قالب‌های متنوعی چون داستان و زنگ زندگی پرداختیم. در کارگاه‌های زنگ زندگی، پایان برخی داستان‌ها را به عهده کودکان گذاشتیم، زیرا ارتباط دوسویه با مخاطب برای ما مهم است. برای همین بچه‌ها را با پرسشگری و طرح سوال، به فکر کردن وامی‌داریم. به همین دلیل است که از کودکان دعوت می‌کنیم در کنار عوامل برنامه‌ساز حضور داشته باشند.»

وقتی از رزاقی می‌پرسم چه موضوعاتی در برنامه رادیویی رنگین‌کمان مطرح می‌شود، می‌گوید: «رادیو، امروز رقیب‌های جدی پیدا کرده و شاید این کار ما را مشکل‌تر کند تولید برنامه رنگین‌کمان یک کار تیمی و مشترک است. برای همین تلاش داریم در مدت 15 دقیقه با جذاب‌سازی بخش‌های متنوع، مخاطب کودک را از ابتدا تا انتهای برنامه، همراه خود کنیم. برای ساخت برنامه، باید به موضوع، مخاطب و قالب برنامه و حتی شبکه‌ای که قرار است برنامه از آن پخش شود، توجه کنیم.»

وی می‌گوید: «اگر قرار است جامعه‌ای داشته باشیم که در مسیر آرمانی قرار داشته باشد، شاید بهترین نقطه شروع، همین کودکان باشند. بنابراین اگر ما یک افق بلندمدت برای خودمان تعریف کنیم، باید از موضوع انسان‌سازی در دوره کودکی آغاز کنیم. از این‌رو، بچه‌ها را به پرسشگری تشویق می‌کنیم و روش‌های فکر کردن را می‌آموزیم تا خودشان را در یک مسیر سالم قرار دهند. در برنامه رنگین‌کمان تلاش داریم با انتخاب موضوعات متنوع و جذاب، رضایتمندی کودکان را به‌دست آوریم.»

باهم بخندیم

بخش پایانی برنامه رنگین‌کمان ضبط می‌شود. گرجی در لحظه‌های پایانی برنامه روی آنتن با کودکان این‌طور سخن می‌گوید: «یکی از راه‌های خوشحال کردن دیگران، گل گفتن و گل شنیدن، نشوندن لبخند روی لبای دیگرانه که می‌تونه از کارای خوب باشه، به شرط این‌که باهم بخندیم، به هم نخندیم. فرصت امروزمون هم با شنیدن این حکایت زیبا و لطیفه‌ شیرین به پایان می‌رسه.» برنامه به پایان رسیده و با آسیه گرجی، گوینده برنامه هم صحبت می‌شوم. او درباره ویژگی کار در برنامه‌های کودکانه می‌گوید: «برنامه رنگین‌کمان بخش‌های مختلفی برای کودکان دارد و لحظه‌های شادی را از طریق تعریف لطیفه، چیستان، داستان و حکایت‌های بامزه خلق می‌کند. این برنامه، برنامه‌ای برای مخاطبان کودک است و به دلیل شیرین بودن، سختی‌هایش به چشم نمی‌آید، چون کار برای کودک همیشه هیجان دارد و جذاب است. من نیز امیدوارم جنس صدا و لحنم طوری باشد که کودکان وقتی برنامه رنگین‌کمان را می‌شنوند، احساس آرامش، شادی و نشاط داشته باشند.»

وی با بیان این‌که مجری برنامه کودک باید صبور باشد و بچه‌ها و کارش را دوست داشته باشد، می‌گوید: «قبل از برنامه چند مرتبه با کودکان متن‌ها را تمرین و آنها را با فضای رادیو آشنا می‌کنیم که خدا را شکر بچه‌ها این فضا را درک می‌کنند.»

این گوینده جوان رادیو سلامت در پایان از بچه‌ها می‌خواهد: «همیشه مراقب سلامتشان باشند و حرف پدر و مادرشان را گوش دهند تا لبشان خندان و تنشان سالم باشد.» (رقیه بقایی/ ضمیمه قاب کوچک)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
دهه از دست رفته

مصباحی‌مقدم در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» ‌از کم‌کاری‌های اقتصادی در دهه ۹۰ می‌گوید

دهه از دست رفته

نیازمندی ها