جام جم سرا: کارشناسان بازار کار میگویند کارگران و مشمولان قانون کار در ایران یکی از کمترین میزان حقوق و دستمزدها را در سطح جهان دریافت میکنند و از اینرو، ایران در ردیف کشورهای با دستمزد بسیار پایین در بخش کارگری قرار دارد.
نمایندگان کارگران همواره بر این مسئله و چالش در زندگی کارگران تاکید دارند که دریافتی قریب به اتفاق کارگران، کفاف هزینههای تا ۱۰ روز اول ماه آنها را نمیکند و این موضوع باعث شده تا بیش از ۷۰ درصد مشمولان قانون کار یا با مسائل تامین معیشت در زندگی خود مواجه باشند و یا به مشاغل دوم و سوم رو بیاورند.
از سویی، برخی کارشناسان اقتصادی کشور نیز بر افزایش مشاغل دلالی و واسطهگری، مشاغل غیررسمی و پنهان در بازار کار کشور تاکید دارند که میتوان در آسیبشناسی، تامین نبودن افراد از طریق شغل اصلی و اول را دلیل انجام فعالیتهای جانبی از انواع یادشده دانست.
البته در یکی دو دهه اخیر با اینکه عدهای به دلیل تامین نبودن و مشکلات معیشتی به مشاغل غیررسمی رو میآورند، اما هستند گروههایی هم که به دلیل تمایل به زندگی لوکس، افزایش هزینههای غیرضروری زندگی و هزینههایی از این دست؛ فعالیتهایی غیر از شغل اصلی خود را انجام میدهند که اینگونه کارها تا دهه ۶۰ تقریبا در بین بیشتر خانوادهها، دیده نمیشد.
به گزارش جام جم سرا، حداقل دستمزد در ایران طبق آخرین مصوبه شورای عالی کار در اسفندماه سال گذشته به مبلغ ۶۰۸ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شده است که تامین کننده هزینههای زندگی خانوار کارگری نخواهد بود و آنها را برای تامین معیشت خود با چالشهای فراوانی روبرو میکند.
در حال حاضر، بخش قابل توجهی از هزینههای زندگی ماهیانه خانوار کارگری تامین هزینه مسکن و خوراک است. مسکن به تنهایی بخش قابل توجهی و یا تمام حداقل دستمزد ۶۰۹ هزارتومانی امسال کارگران را میبلعد.
طبق محاسبات صورت گرفته از سوی نمایندگان کارگران، حداقل نیاز یک خانوار کارگری در سال جاری که از طریق آن بتواند صرفا نیازهای ضروری معیشت را تامین کند ۲ برابر مبلغ مصوب حداقل دستمزد بوده است. هرچند بخش قابل توجهی از کارگران تقریبا میتوانند امیدوار به دریافت تا ۱/۲ میلیون تومان در ماه باشند، اما نکته حائز اهمیت این است که میزان دریافتی پایان ماه دستکم ۳ میلیون مشمول قانون کار در شرایط فعلی، همان ۶۰۹ هزارتومان مصوب شورای عالی کار است.
یکی از راهکارهایی که برای حمایت از معیشت کارگران مطرح شده و میشود، اختصاص بستههای غیرنقدی و کالایی برای بهبود معیشت خانوار کارگری است که در یکی دو سال اخیر به صورت سبد کالا خود را نشان داده است.
طی یک مرحله در سال گذشته، دولت اقدام به توزیع بستههای رایگان غذایی در بین مردم که شامل کارگران نیز میشود کرد، اما به گفته وزیر کار بنا به دلایلی درصدی از کارگران در نهایت امکان دریافت حمایتهای غذایی دولت در سال گذشته را نیافتند.
قرار بود این برنامه دولت در سال جاری نیز ادامه داشته باشد که در نهایت اعلام شد دولت اقدامات خود را در این زمینه محدود خواهد کرد. بنابراین پس از یک مرحله از ارائه کمکهای غذایی به مردم، دولت تدبیر و امید حمایتها را در این بخش متوقف کرد.
هادی ابوی با بیان اینکه عدم واگذاری سبد کالا، ظلم مضاعفی به جامعه کارگری کشور است گفت: از دولت تدبیر و امید توقعات بیشتری در حمایت از کارگران داشتیم.
عضو هیئت مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران اظهارداشت: در زمان تعیین بسته جدید دستمزد کارگران و مشمولان قانون کار، یکی از مباحث مطرح شده در زمینه حمایت دولت از معیشت کارگران، انجام حمایتهای جانبی از جمله واگذاری سبد کالا بوده است.
ابوی ادامه داد: وزیر کار در جلسه تعیین دستمزد مشمولان قانون کار مطرح کرده بود که کارگران سبد کالا خواهند گرفت، حال ربیعی باید به وظیفه و وعده خود عمل کند. سوال این است که آیا واقعا کارگری که ۶۰۰ هزارتومان حقوق دریافت میکند میتواند معیشت خود را تامین کند؟ بنابراین دولت باید علاوه بر گروههای تحت حمایت مانند کمیته امداد و سازمان بهزیستی، کارگران را نیز مشمول دریافت بستههای غذایی میکرد.
این مقام مسئول کارگری کشور تصریح کرد: وزیر کار به نمایندگان کارگران در شورای عالی کار قول داده بود که کارگران سبد کالا خواهند گرفت. علاوه بر آن، کارگران مستحق دریافت حمایتهای غذایی دولت هستند.
به گفته ابوی، ما قبل از توزیع سبدهای جدید کالایی که در بین افراد تحت حمایت کمیته امداد و سازمان بهزیستی انجام شد به وزیر کار نامه نوشته بودیم و طی آن علاوه بر درخواست جهت قرار گرفتن کارگران در ردیف دریافت کنندگان بستههای حمایتی، عنوان کردیم وعده دولت برای کاهش نرخ تورم به ۲۵ درصد محقق نشده است. از سویی دولت قول داده بود که شیب افزایش قیمتها با ملاحظه و کُند باشد که این امر نیز اتفاق نیفتاد و در حال حاضر، کارگران نمیتوانند زندگی خود را اداره کنند.
وی با تاکید بر اینکه وزیر کار اعلام کرده بود کارگران با حقوق زیر یک میلیون تومان مشمول دریافت سبد کالا میشوند گفت: ولی عملا در این زمینه تاکنون کار خاصی صورت نگرفته است.
ابوی خطاب به وزیر کار عنوان کرد: اگر میخواهید خندهای بر لبان کارگران بنشانید، واگذاری سبدهای کالایی به آنها یک مورد است. البته کارگران شرایط کشور را درک میکنند ولی در مواردی، دولت حداقلهایی که برای وی مقدور است را نیز انجام نمیدهد.
این مقام مسئول کارگری خاطرنشان کرد: بهتر بود به جای پهن کردن سفرههای بزرگ افطار، به کارگران کمک میشد.
همچنین اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، ۲۴ خردادماه امسال آغاز توزیع واگذاری سبدهای کالایی جدید را در بین ۷ میلیون و ۵۴۰ هزارنفر از افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی ابلاغ کرد.
در بخشی از ابلاغیه دستورالعمل بسته امنیت غذایی آمده بود: وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی موظف شد ظرف یکماه برنامه شناسایی افراد مشمول در مراحل بعدی توزیع بسته حمایت غذایی را به ستاد هدفمندی یارانهها ارائه کند.
سازمان هدفمندی یارانهها، مرکز آمار ایران و سازمان فناوری اطلاعات ایران هم موظف شدند با هماهنگی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، ظرف یکماه برای شناسایی اقتصادی خانوارها با استفاده از بانک اطلاعاتی موجود (از جمله اطلاعات درآمدی خانوارها در بازههای کمتراز شش میلیون ریال و بین شش تا ده میلیون ریال) اقدام کنند.
در دستورالعمل اجرا شده برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی، اعتبار ریالی برای خانوار تکنفره در هر مرحله از توزیع بسته حمایت غذایی، ۳۰۰ هزار ریال، خانوار دو نفره ۶۰۰ هزار ریال و خانوارهای بیش از دو نفر به ازای هر نفر اضافی ۱۰۰ هزار ریال و در هر خانوار حداکثر یک میلیون و ۲۰۰ هزار ریال تعیین شده است. (مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد