جام جم سرا:
بچهها چه زمانی که در خانه هستند و فقط با اعضای خانواده تعامل دارند و چه هنگامی که به مهدکودک و مدرسه میروند، نیاز دارند با مهارتهای اجتماعی آشنا شوند و به درستی از آنها استفاده کنند. بنابراین میتوان چنین گفت که پدر و مادر فقط زمانی میتوانند نسبت به موفقیت فرزندشان اطمینان پیدا کنند که از همان دوران و در سالهای کودکی، مهارت برقراری ارتباط اجتماعی صحیح را به کودک آموخته باشند.
برهمین اساس، متخصصان توصیه میکنند نکات سادهای را در همان دوره خردسالی به کودکان نوپا بیاموزید و آنها را با هم تمرین کنید تا فرزندتان هرچه بهتر بتواند در اجتماع حاضر شود و با دیگران ارتباط برقرار کند:
• از همان بچگی باید به فرزندتان بیاموزید هنگام صحبتکردن با دیگران یا زمانی که فردی را میبیند، لبخند بزند و با لبخندی دوستانه با او صحبت کند. البته باید برایش توضیح دهید که این لبخند ساده میتواند احساس بهتری به طرف مقابل ببخشد و نشان میدهد شما چقدر از بودن کنار او خوشحال هستید. برای اینکه بتوانید چنین روشی را به فرزند خردسالتان یاد بدهید، بهترین کار این است که در خانه با هم این کار را تمرین کنید. مثلا میتوانید از او بخواهید به شما لبخند بزند و بعد بخواهید لبخندی غیرواقعی و ریاکارانه بزند تا تفاوت این دو حالت را هم متوجه شود. همچنین میتوانید خودتان را بدون لبخند و با چهرهای جدی به کودک معرفی کنید و پس از آن، با لبخندی دوستانه همین کار را تکرار کنید تا او خودش روش بهتر را انتخاب کند.
• زبان بدن هم یکی از نکات مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید، چون به کمک همین حرکات و حالتها میتوانید متوجه شوید طرف مقابل شما فردی خوشحال است یا ناراحت، خسته است یا راحت، خجالتی و آرام است یا شلوغ و بیتعارف و... بنابراین زمانی که کودک با زبان بدن آشنا شود و بتواند از آن به درستی استفاده کند، روابط بهتر و موفقتری هم خواهد داشت. برای اینکه کودک بخوبی مفهوم زبان بدن را درک کند، بهتر است برایش فیلمی بگذارید و صدای آن را قطع کنید تا به کمک زبان بدن، روحیه و رفتار شخصیتهای فیلم را حدس بزند. علاوه بر این، میتوانید با او بازی کنید و بخواهید حالتهای مختلف را بدون اینکه حرفی بزند به شما نشان دهد.
• کودک باید بداند در طول مکالمه و هنگامی که با فرد دیگری صحبت میکند، باید با او تماس چشمی برقرار کند. البته لازم است برای او توضیح دهید که این کار همیشه هم خیلی راحت نیست، اما ضروری است و میتواند نشانه احترام گذاشتن به فرد مقابل و اعتماد به نفس او باشد. برای اینکه این رفتار را در عمل هم به فرزندتان بیاموزید، خوب است از او بخواهید حدود 15 ثانیه در چشمهای شما نگاه کند و چشم برندارد. البته یادتان باشد به او اجازه پلکزدن بدهید تا نگاهکردن حالت زل زدن پیدا نکند. این تمرین ساده میتواند فرزندتان را برای مکالمههای جدی آینده آماده کند. برای اینکه بازیتان شادتر و سرگرمکنندهتر باشد، میتوانید ساعتی را تنظیم کنید و بگذارید تا پس از 15 ثانیه زنگ بزند تا کودک نیز بیشتر حالت بازی را احساس کند. (ضمیمه چاردیواری/parents. com)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد