آلودگی دریای خزر این روزها بهحدی رسیده که دیگر قابل زندگی برای برخی آبزیانش نیست و در عمل میتوان شاهد تبعات آن بود. این آلودگی بیشتر گونههای حساس مثل کفالماهیها را تحت تاثیر قرار داده و بیمار میکند. کفالهای بیمار و بیرمق ابتدا روی سطح آب آمده و در کمتر از 24 ساعت جان میدهند. مرگ و میر کفالماهیها طی ماههای اخیر ابتدا در استان گیلان مشاهده شد و این روزها دامنه آن به سواحل مازندران و گلستان هم رسیده است.
به گفته مجید مختاری، مدیرکل دامپزشکی مازندران، عمدهترین دلیل تلفات اینگونه ماهیان دریای خزر، آلودگی آب این دریا و رودخانههایی است که به دریا میریزند.
وی با بیان اینکه در بررسی اولیه دو عامل مهم برای بیماری کفال مدنظر است که پس از کشت، نتایج آن تا دو ماه دیگر اعلام میشود، در گفتوگو با فارس به شهروندان توصیه میکند که از مصرف ماهی کفال بشدت پرهیز کنند.به گفته وی نه تنها کفالماهیهایی که روی سطح آب آمده و بیمار هستند، بلکه کفالماهیهایی که در دریا صید میشوند هم قابل استفاده نیستند.
آلودگی، تمام گونههای خزر را تهدید میکند
یک کارشناس شیلات نیز با بیان اینکه تا زمانی که دلیل بیماری این ماهیان بهطور قطعی و رسمی مشخص و اعلام نشده است، نمیتوان نظر قطعی مبنی بر مضر بودن مصرف آنها داد، به جامجم میگوید: با این حال عقل حکم میکند که مردم از مصرف این ماهیان تا مشخص شدن دلیل بیماری آنها، خودداری و در این مدت از دیگر گونههای ماهی استفاده کنند.
علی دامادی با اشاره به اینکه آلودگی دریای خزر اکنون تمام گونههای آبزی را تهدید میکند، میافزاید: اما برخی گونهها مانند کفال که بومی اکوسیستم خزر نیستند و حدود 50 سال پیش به این منطقه آورده شدند، به دلیل حساسیت بالا و تطبیق نیافتن با شرایط اکولوژیکی منطقه، نسبت به دیگر گونهها در معرض تهدید بیشتری هستند.
وی یادآور میشود: کفالماهیها به دو دلیل در معرض تهدید و بیماری هستند که اولین مورد حساس بودن و تطبیق نیافتن آنها با شرایط اکولوژیک منطقه است که موجب جذب سریعتر و بیشتر انواع ویروس و باکتری در بدن آنها میشود و دومین دلیل نیز به نوع رژیم غذایی آنها برمیگردد.
دامادی با بیان اینکه کفالماهی کف خوار است و از بستر دریا تغذیه میکنند، خاطرنشان میکند: از آنجا که انواع آلایندهها بویژه آلایندههای صنعتی معمولا در بستر دریا رسوب میکند، ماهیان کفال همراه با خوردن موجودات کف دریا، حجم زیادی از این آلایندهها را نیز میبلعند که همین مورد موجب بیماری و مرگ و میر آنها میشود.
کارشناسان و مسئولان دامپزشکی در حالی درباره مصرف هر نوع کفالماهی در شرایط کنونی به مردم هشدار میدهند، که مدیر شیلات مازندران معتقد است، کفال ماهیانی که بهوسیله صیادان صید میشود، سالم بوده و مصرف آنها مشکلی ندارد و فقط ماهیانی که روی سطح آب آمده و بیماری آنها محرز است، قابل استفاده نیستند.
حبیبنژاد در گفتوگو با جامجم میافزاید: از سه نوع کفالماهی، بیماری فقط در یک نوع آن مشاهده شده و بقیه سالم هستند و ماهیان آلوده نیز فقط حدود یک درصد از کل ماهیان را تشکیل میدهد.
قابل ذکر است که کفالماهی علاوه بر عرضه در بازار مازندران، به تهران نیز صادر میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: