جام جم سرا: لیپوساکشن یک عمل جراحی محسوب میشود و ممکن است علاوه بر زیبایی اندام، خطراتی برای بیمار داشته باشد، دکتر حمید ملکان راد فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در این باره توضیحات بیشتری میدهد:
لیپوساکشن چگونه عملی است؟
لیپوساکشن به معنای کشیدن چربیهای بدن به وسیله یک نیروی مکشی است که با دستگاه انجام میشود. این عمل فقط برای شکل دادن به بدن انجام میشود. یعنی تجمع موضعی چربی را ـ که با ورزش و رژیم غذایی از بین نمیرود ـ به این وسیله اصلاح میکنیم. برخی به اشتباه با عمل لیپوساکشن میخواهند وزن خود را کم کنند، اما عمل لیپوساکشن در بسیاری از نقاط بدن ازجمله بازوها، ران، شکم و پهلوها انجام میشود.
این عمل چگونه صورت میگیرد؟
ابتدا محلولی که از چند ماده ترکیبی درست شده، به محلهای مورد نظر تزریق میشود. این کار کمک میکند خونریزی کمتر شود و حتی ثابت شده احتمال آمبولی چربی را کاهش میدهد. برشهای موجود در شکم یا نقاط دیگر بدن، به کانولای مورد استفاده بستگی دارد، (برشها بسیار کوچکند و خیلی زخم بر جا نمیماند). کانولا لوله فلزی توخالی و بلندی است که روی سر آن چند سوراخ تعبیه شده است. شکل سوراخها با هم متفاوت است و نوع آن از سوی جراح تعیین میشود. کانولا به لوله پلاستیکی متصل است که آن هم به دستگاه مکش وصل شده و با موتور کار میکند و با حرکت کانولا به عقب و جلو، چربیهای همان نقطه از بدن خارج میشود.
اشاره کردید که لیپوساکشن برای کاهش وزن نیست، پس چه افرادی و با چه وزنی میتوانند این عمل را انجام دهند؟
بیماری که قرار است لیپوساکشن شود، حداکثر باید بیام آی ۳۰ داشته باشد. این عمل برای افرادی با بیام آی بیشتر از ۳۰ خطرناک است و جراحان پلاستیک آن را انجام نمیدهند. این افراد حتما باید پیش از اقدام به این کار، وزن خود را کم کنند.
شاید فردی میخواهد بسرعت اندام نسبتا متناسبی به دست آورد، آیا برای این افراد نمیتوان کاری کرد؟
خیر. همه متقاضیان باید ابتدا وزن خود را کاهش دهند، سپس به این روش رو آورند، ولی بیمارانی هستند که با وجود گرفتن رژیم طولانی، کاهش وزن پیدا نمیکنند برخی افراد چربیهای ماندگارتری نسبت به دیگر افراد دارند یا نقص آنزیمی دارند که در آن چربیها به حرکت در نمیآید. در این موارد میتوان عمل ساکشن را انجام داد، اما بیشتر این افراد به ساکشن تنها پاسخ نمیدهند و نیازمند جراحی هستند.
چرا بیام آی ۳۰ برای جراحان تا این اندازه مهم است؟
چون خطر عوارض بعد از عمل بالا میرود. کمترین خطر، تجمع مایع یا خون زیربافت است و مهمترین و خطرناکترین عارضه، آمبولی چربی است که در موارد نادری دیده میشود. آمبولی یعنی چربی وارد خون بیمار شده و به ریهها میرسد. با گذشتن از سد ریه نیز وارد بطن چپ قلب شده و از آنجا وارد خون شریانی و حتی به نقطه مهمی مانند مغز میرسد و سرانجام باعث گرفتگی عروق و مرگ میشود.
آیا با لیپوساکشن سلولهای چربی کاملا از بین میرود یا ممکن است بعد از مدتی دوباره جایگزین شود؟
در لیپوساکشن سلولهای زنده حاوی چربی بیرون کشیده میشود. تعداد این سلولها در بدن کاملا مشخص است. فرض کنید این عدد یکصد هزار تا باشد. ما با لیپوساکشن ۵۰ تا ۷۰ هزار سلول چربی را برمی داریم. یعنی ۳۰ درصد از چربی را خارج نمیکنیم. اگر فرد رژیم غذایی خود را رعایت نکند و به خوردن و بیتحرکی ادامه دهد، ۳۰ درصد باقیمانده میتواند چربیهای بیشتری تولید کند و دوباره باعث انباشتگی چربی در همان منطقه شود، اما فرد هرگز به حالت اول یعنی قبل از عمل برنمی گردد.
آیا فردی که چاق است و قادر به کاهش وزن نیست، میتواند این عمل را چند بار و با فواصل مشخص انجام دهد؟
اگر بخواهیم از دید علمی به این موضوع نگاه کنیم، افراد چاق فقط باید با رژیم غذایی، ورزش و با باندینگ معده لاغر شوند، اما امروزه پزشکانی دست به این کار میزنند که صلاحیت ندارند و حتی علمی هم عمل نمیکنند و دیده میشود بیمار را در مراکز غیرتخصصی بستری کرده و در سه روز متوالی حجم زیادی چربی را از بدن او خارج میکنند که کار بسیار پرخطری است و گاهی اختلال الکترولیتی بدن بیمار را نیز بههم میزند که آن هم عوارض خود را دارد. لیپوساکشن نباید در مطب انجام شود و لازم است در بیمارستان و با کمک پزشک بیهوشی باشد. جراح نمیتواند هم جراحی کند، هم علائم حیاتی بیمار را چک کند. ۹۰ درصد افراد متقاضی، از سوی جراحان عمومی لیپوساکشن میشوند.
بعد از عمل بیماران چه باید بکنند؟
اگر وسعت محدود باشد، مثلا چربیهایی که در قسمت بالای ران تجمع پیدا میکنند، برداشتن این حجم پایین یعنی حدود ۱۵۰ سی سی به مراقبتهای بعد از عمل نیاز ندارد و بیمار خیلی زود میتواند فعالیتهای روزانه خود را از سر گیرد. ولی برداشتن چربیهای شکم به مراقبت بیشتری احتیاج دارد. پوشیدن گن میتواند از تجمع مایع در محوطه ساکشن شده جلوگیری کند. بهتر است بیماران تا مدتی ورزشهای سنگین نکنند. ولی به نظر من به مراقبت زیادی نیاز ندارد.
لیپوساکشن درد هم دارد؟
آستانه درد در بیماران متفاوت است. برخی درد شدیدی دارند و عدهای دیگر هم با داروهای مسکن ضعیف تسکین مییابند.
برخی از بیماران دچار شلی یا آویزان شدن پوست میشوند، چه راه حلی را پیشنهاد میکنید؟
این حالت در بیمارانی دیده میشود که از سوی افراد غیرحرفهای لیپوساکشن شدهاند. پزشک باید پیش از عمل بررسیهای لازم را به عمل آورد و نقاطی را که قرار است ساکشن شود، از نقاطی که باید جراحی شود، جدا کند تا بعد از عمل پوست بیمار آسیب نبیند. |افکارنیوز|
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم