به گزارش جام جم سرا به نقل از ایرنا- عطسه نوعی واکنش دفاعی بدن (رفلکس) به مواد محرک تنفسی یا التهاب مجاری تنفسی یا برای دفع ترشحات است. مکانسیم عطسه خروج سریع هوای بازدمی بر اثر انقباض عضلات تنفسی است. رفلکس عطسه بسیار شبیه سرفه است به استثنای اینکه به جای مجاری تنفسی تحتانی، مربوط به مجاری بینی است.
محرک ایجاد کننده رفلکس عطسه در مجاری بینی است و ایمپالسهای آوران از طریق عصب پنجم به پیاز مغز تیره میروند که در آنجا رفلکس عطسه تحریک میشود. به این ترتیب مقدار زیادی هوا به سرعت از طریق بینی عبور میکند و به این ترتیب به پاک کردن مجاری بینی از مواد خارجی کمک میکند.
پژوهشگران گمان میکنند که در هنگام نگاه به نور، ارتباطی بین واکنش چشم و مرکز عطسه ایجاد میشود. به این معنا که محرک نور علاوه بر عصب چشم، عصب مربوط به عطسه را نیز تحریک میکند
زمانی که عطسه رخ میدهد قفسه سینه شدیداً منقبض میشود. در همان زمان گلوت بسته میشود بطوری که تا قبل از بازشدن گلوت، هوا با فشار زیادی در پشت آن جمع میشود این حالت انفجاری هوا مقدار زیادی از ترشحات و مواد خارجی مانند میکروبها را پاک میکند و آنها را با فشار خارج میسازد. البته متأسفانه این رفلکس دفاعی خوب بدن مانند سرفه باعث گسترش بیماری میشوند.
برخی از پزشکان بر این باورند که از نظر بهداشتی بهتر است هنگام عطسه سوراخهای بینی را بسته نگه داشت، اما متخصصان گوش و حلق و بینی در کشور آلمان میگویند هنگام عطسه نباید بینی را بسته نگه داشت، زیرا این کار میتواند عواقبی خطرناک به همراه داشته باشد. آنان میگویند که با بینی باز عطسه کردن سالمتر است.
در هنگام عطسه کردن حدود ۴۰ هزار ذره با سرعت زیاد از بینی به بیرون رانده میشوند. این واکنش بدنی (عطسه) برای مثال میتواند توسط ذرات خاک به وجود آید؛ ذراتی که عصب داخل غشای مخاطی بینی را تحریک میکنند. این عصب پیام را به قسمت مربوط به عطسه در مغز میرساند.
واکنش عطسه خود عملکرد خاصی دارد. با فشار زیادی که هوا از ششها به بیرون رانده میشود، راههای تنفسی تمیز و پاک میشوند. این ذرات در غیر این صورت در ششها میمانند.
پژوهشگران بیمارستان تحقیقاتی ایزمیر آتاتورک در ترکیه با انتشار مقالهای اعلام کردند که هنگام عطسه با دهان نیمه باز، فشار در حفره بینی برای مدت کوتاهی به شدت افزایش مییابد. این فشار هم اندازه فشاری است که ماهیچه قلب یک بیمار فشار خون دارد، آن هم در زمانی که ماهیچههای قلب دچار بیشترین انقباض هستند. علاوه بر خاک، عوامل دیگری همچون نور هم میتوانند ایجاد عطسه کنند.
پژوهشگران گمان میکنند که در هنگام نگاه به نور، ارتباطی بین واکنش چشم و مرکز عطسه ایجاد میشود. به این معنا که محرک نور علاوه بر عصب چشم، عصب مربوط به عطسه را نیز تحریک میکند.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد