آثار جبران‌ناپذیر تنبیه بدنی کودکان

والدین گرامی، توجه داشته باشید که شما در حال تربیت مادر یا پدر آینده هستید! تمام روش‌های تربیتی که شما در مورد فرزند خود اعمال می‌کنید، فرزند شما بر فرزندان خود یا حتی ممکن است در زمان پیری شما روی خودتان اعمال کند! اگر نگاهتان به تنبیه بدنی هنوز «لازم» است، خواندن این نوشتار را از دست ندهید.
کد خبر: ۶۰۶۸۱۷

داستان مشهوری در این رابطه وجود دارد. مادری معتقد بود برای تربیت فرزندان خود باید در صورت لزوم آن‌ها را کتک بزند. او این کار را در مورد دختر ۵ ساله و پسر یک ساله خود اعمال می‌کرد تا زمانی که روزی متوجه شد دخترش در حال کتک زدن برادر خود است. مادر به محض مواخذه دختر خود جوابی منطقی از او شنید «مامان خود شما هم این کار را انجام می‌دهی!» از آن روز به بعد آن مادر هیچ‌گاه فرزندانش را کتک نزد.
به گزارش جام جم سرا به نقل از افکارنیوز- دنیای سلامت نوشت: کودکان عاشق تقلید کردن هستند، خصوصاً از کسانی که آن‌ها را دوست دارند و به آن‌ها احترام می‌گذارند. آن‌ها تصور می‌کنند که کارهایی که بزرگتر‌ها انجام می‌دهند همه کارهای خوبی هستند. اما والدین گرامی، توجه داشته باشید که شما در حال تربیت مادر یا پدر آینده هستید! تمام روش‌های تربیتی که شما در مورد فرزند خود اعمال می‌کنید، فرزند شما بر فرزندان خود اعمال خواهد کرد. خانواده باید برای کودک فضایی را فراهم کند تا کودک در آن بتواند نحوه مبارزه و مقابله با چالش‌های زندگی را یاد بگیرد. تحقیقات ثابت کرده‌اند که کودکانی که در خانواده خود تنبیه بدنی می‌شده‌اند در آینده به احتمال زیاد خودشان نیز در مورد فرزندان خود اعمال خشونت خواهند کرد. تنبیه بدنی به فرزند شما اینگونه القا می‌کند که کتک زدن افراد اشکالی ندارد، زدن افراد کوچک‌تر اشکالی ندارد، زدن افراد ضعیف‌تر اشکالی ندارد. کودکان یاد می‌گیرند که هرگاه با مشکلی مواجه شدند، آن را با اعمال خشونت حل کنند. کودکانی که در خانه تنبیه بدنی می‌شوند رفتارهای خشن را در روابط خود با دیگران، از جمله دوستان نیز به کار می‌گیرند. برخی والدین معتقدند که فرزند خود را گاهی و آن هم در صورت لزوم کتک می‌زنند و در اکثر موارد با او رفتاری مهربانانه و سرشار از محبت دارند، پس هرازگاهی تنبیه بدنی کودک مشکلی ایجاد نخواهد کرد. شاید این استدلال در مورد برخی کودکان درست باشد اما اکثر کودکان خاطرات بد از ذهنشان پاک نمی‌شود و در واقع ماندگاری خشونت در ذهن آن‌ها بیش از محبت است. شاید شما در ماه ۱۰۰ بار فرزندتان را در آغوش بگیرید و فقط یک بار او را بزنید، اما آنقدر که‌‌ همان یک بار تنبیه بدنی در ذهن او می‌ماند، ۱۰۰ بار در آغوش گرفتن به خاطرش نمی‌آید.

تنبیه بدنی کودک، جایگاه والدین را بی‌ارزش می‌کند

والدینی که برای کنترل شرایط فرزند خود را کتک می‌زنند معمولاً خودشان در مورد خودشان حس خوبی ندارند، زیرا خود آن‌ها نیز در عمق ضمیر خود می‌دانند که روش تربیتی صحیح در پیش نگرفته‌اند. معمولاً اینگونه والدین در مواجهه با شرایط دشوار و زمانیکه نمی‌دانند باید چه واکنشی نشان دهند سر کودک خود فریاد می‌زنند و یا از تنبیه بدنی استفاده می‌کنند. اما پس از اینکار و با دیدن نتایج منفی بعدی، از این کار خود پشیمان می‌شوند. همه پدر و مادر‌ها می‌دانند که بهترین وسیله برای کنترل فرزندان و تربیت آن‌ها عشق و صمیمیتی است که بین آن‌ها وجود دارد. با از بین رفتن این محبت و تبدیل آن به نفرت و ترس، نه تنها فرایند تربیت کودک ساده‌تر نمی‌شود، بلکه دشوار‌تر نیز خواهد شد. تنبیه بدنی و استفاده از خشونت جایگاه پدر یا مادر را در خانواده بی‌ارزش می‌کند. قدرت داشتن در خانواده به معنای بزرگ و مورد احترام بودن است، نه وحشتناک بودن. والدینی که خواستار حفظ همیشگی قدرت و جایگاه خود در خانواده هستند باید بدانند که قدرتی که ناشی از ترس اطرافیان باشد پایدار نیست. والدینی که برای کنترل فرزند خود از کتک زدن و تنبیه بدنی استفاده می‌کنند بازنده بازی بین خود و فرزندشان هستند. پس از مدتی احترامی که کودک برای والدین خود قائل بوده است از بین می‌رود و در عین حال خود پدر یا مادر نیز از خود ناراضی خواهد شد. چنین پدر و مادرهایی به تدریج به این روش تربیتی عادت خواهند کرد و نمی‌توانند در شرایط گوناگون از استراتژی‌های تربیتی دیگری استفاده کنند. اعمال خشونت بر کودکان بر رابطه بین والدین و فرزندان نیز تاثیر بسیار بدی می‌گذارد. تنبیه بدنی باعث می‌شود کودک و پدر یا مادر روز به روز از هم دور‌تر شوند و برقراری ارتباط برای آن‌ها دشوار‌تر گردد. این مشکل زمانی حاد‌تر می‌شود که خانواده در شرایطی غیر عادی به سر برد، مانند جدایی پدر و مادر از هم یا فوت یکی از والدین. هر چند که برخی کودکانی که توسط والدین خود تنبیه بدنی می‌شده‌اند در آینده والدین خود را می‌بخشند و محبت آن‌ها را می‌پذیرند، اما برای اکثر افراد فراموش کردن خشونت والدینشان دشوار است.

تنبیه بدنی به بهبود رفتار کودک کمکی نمی‌کند

در بسیاری موارد والدینی که از تنبیه بدنی استفاده می‌کنند می‌گویند که هر چه بیشتر فرزند خود را می‌زنند، او رفتارش بد‌تر می‌شود. این جمله کاملاً صحیح است. اعمال خشونت رفتار کودک را بد‌تر می‌کند نه بهتر. لازمه داشتن یک رفتار خوب را فراموش نکنید؛ برای داشتن رفتاری خوب، باید حسی خوب داشت. کودکی که تنبیه فیزیکی می‌شود حس بدی پیدا می‌کند و در نتیجه رفتاری بد از خود بروز می‌دهد. این رفتار بد دوباره منجر به تنبیه می‌شود که در نتیجه آن دوباره کودک حس بدی پیدا می‌کند و… این چرخه به همین شکل ادامه پیدا می‌کند. اگر قصد ما از تنبیه بدنی تربیت فرزندمان است، باید به گونه‌ای دیگر این کار را انجام دهیم. کودک باید به تفاوت خوب و بد آگاه شود اما در عین حال ارزش انسانی‌اش حفظ شود. قبح اعمال زشت هر چه قدر هم که زیاد باشد، باز هم دلیلی برای تحقیر کودک محسوب نمی‌شود. یکی از اهداف اقدامات تربیتی، توقف سریع عمل ناپسند است. شاید تنبیه بدنی از این جهت موثر واقع شود و کودک عمل زشت خود را سریعاً متوقف کند، اما این راه قطعاً منجر به عدم تکرار نمی‌شود. عدم تکرار عمل زشت نیازمند یک عامل بازدارنده قوی و موثر است. به همین دلیل است که در مورد رفتار و تربیت، عوامل درونی موثر‌تر از عوامل بیرونی هستند. یکی از دلایل عدم تاثیر تنبیه بدنی در عدم تکرار رفتار ناپسند، بیرونی بودن است. عوامل بیرونی تا زمانی که وجود دارند مانع انجام عمل زشت توسط فرد می‌شوند اما به محض برطرف شدن عامل، عمل زشت دوباره تکرار می‌شود. اما عوامل درونی دائمی هستند و همیشه همراه کودک‌اند. همچنین گاهی اوقات ممکن است بین عمل زشت و تنبیه شدن فاصله زمانی ایجاد شود. در این صورت ممکن است برخی کودکان فراموش کنند برای چه تنبیه می‌شوند. در چنین حالتی، اگر پدر یا مادر به جای استفاده از خوشنت با فرزند خود صحبت کند و او را از عمل ناپسند خود و عواقب آن آگاه کند، تاثیر آن به مراتب بیشتر و ماندگار‌تر خواهد بود. گزینه‌های جایگزین تنبیه بدنی در اکثر موارد در تربیت صحیح فرزند موثر‌تر هستند و بیشتر کودک را به فکر کردن وا می‌دارند. کافیست پدر یا مادر زمان و انرژی بیشتری صرف کنند تا نتیجه آن را در رفتار فرزند خود مشاهده کنند.

گذشته را فراموش کنید

تقریباً همه ما می‌دانیم که هیچ پدر یا مادری نباید فرزند خود را کتک بزند و هیچ کودکی نباید تنبیه بدنی شود. اما در اکثر موارد والدینی که این کار را انجام می‌دهند، در اثر عصبانیت کنترل رفتارشان را از دست می‌دهند. در بسیاری از مواقع، علت چنین مشکلی مربوط به گذشته خود پدر یا مادر است. آیا شما کنترل رفتار خود را زود از دست می‌دهید؟ آیا در گذشته توسط والدین خود تنبیه بدنی می‌شده‌اید؟ آیا خشونت شما در رابطه با فرزندتان در حال افزایش است؟ آیا حساسیت و رفتارهای نامناسب فرزند شما بیشتر شده است؟ آیا رابطه شما با فرزندتان در حال بد‌تر شدن است؟ اگر پاسخ شما به این سوالات مثبت است، به شما پیشنهاد می‌کنیم سعی کنید تا می‌توانید گذشته خود را فراموش کنید یا حداقل تاثیر آن را در زندگی خود کاهش دهید. تنبیه بدنی را ممنوع کنید و از روش‌های کنترل خشم استفاده کنید. اگر فکر می‌کنید نمی‌توانید به تنهایی این مشکل را حل کنید، از یک دوست یا یک مشاور کمک بگیرید. به یاد داشته باشید که رفتارهای امروز شما، روزی به خاطره در ذهن فرزندتان تبدیل خواهد شد. سعی کنید از خود و رفتارتان در ذهن او خاطره‌ای خوش به جا بگذارید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۸
اسدی
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۲
۰
۰
سلام برشما زحمتكشان روزنامه جامجم از این كه من مادر را در رابطه با تنبیه اگاه ساختید متشكرم .
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۳
۰
۰
سلام این مطالب و اشاعه و ترویج آن به اصلاح فرهنگ زندگی در جامعه ما می انجامد و چه خوب كه رسانه شما چنین تاكیدات و اشاراتی دارد.
فاطی
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۶
۰
۰
به نظر من بعصی وقت ها كتك لازمه
علی
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۸
۰
۰
نخیر نیست.
نورانی
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
۰
۰
من خودم با تنببه بدنی به شدت مخالفم ولی نمی تونم موقع عصبانبت خودمو كنترل كنم واین باعث رنج و عذاب من میشه ونمبدونم واقعا باید چكار كنم
شیما ی گریان
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
۰
۱
حتی یه بارم آدم نباید بچشو كسی كه قلبش كنار قلب آدم شكل گرفته كتك بزنه ....امیدوارم خداوند هر پدر و مادریو كه بچشو میزنه به جزا كارش برسونه واقعا برای كسایی كه بچشونو به بهانه ی تربیت میزنن متاسفم
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
۰
۱
سلام
محمد
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۳۰
۰
۰
تنبیه كودك از نظر اسلام هم كار زشتی هست اگر پایبند به دین با شیم چه اسلام و چه مسیحیت كلا میبینیم كه ادیان همه انسانها را به مهربانی و رافت سوق میدهند و اگر ما بچه هامون را تنبیه می كنیم حتم بدانیم كه از بعد روحانی و خدایی خویش عقب افتاده آیم و به بعد شیطانی خویش بها داده آیم و سخن آخر اینكه من خودم زود عصبانی میشوم ولی از اول به خود تلقین كرده ام و در سرشتم حك كرده‌ام كه پدر هرگز نباید تنبیه خانواده اش كند چه همسر و چه فرزندش را وقتی عصبانی میشوم فقط به قهر كردن و سپس توضیح دادن كار اشتباه طرف مقابل را در پیش میگیرم كه این عمل در حسن دارد یكی اینكه خودش را نزد كودك و همسرم بد نكرده‌ام و دوم اینكه كار اشتباه آنها زا گوشزد كرده ام و آنها خجالت زده اشتباه خودشان زا نی پذیرند و اگر احیاناً اشتباه از طرف من باشد بازی هم من برنده این مناقشه هستم

نیازمندی ها