بشر سالهاست آرزوی سفر و اقامت همیشگی را در سیارهای جدید در سر میپروراند. سال گذشته بود که ایلان ماسک، پایهگذار و مدیرعامل شرکت خصوصی فضایی اسپیس ایکس ـ که به سبب ایدههای جذاب و در عین حال عجیب در حوزه فضا و نیز تاسیس نخستین شرکت خصوصی فضایی زمین به چهرهای معروف تبدیل شده ـ بتازگی برنامهای برای ارسال انسان و ایجاد یک جامعه بشری به مریخ ارائه کرده است. بر اساس این طرح جدید، با انتقال برخی افراد داوطلب از زمین به این سیاره سرخرنگ جامعهای 80 هزار نفری روی آن تشکیل میشود.
خیلیها بر این باورند که میتوان یک تمدن مستقل را روی مریخ تشکیل داد. این جمعیت بشری میتواند تمام نیازهای خود را به شکلی مستقل تامین کند و البته توانایی رشد و افزایش تعداد افراد آن نیز در آینده وجود دارد.
برای تامین نیازهای نخستین افرادی که روی مریخ حضور مییابند، باید مقدار زیادی مواد و تجهیزات مورد نیاز نیز به این سیاره منتقل شود. برای نمونه تجهیزات ساخت کود کشاورزی برای تهیه کود از مواد موجود در مریخ از جمله این وسایل خواهد بود. همچنین باید مصالح و لوازم مورد نیاز برای ساخت محل اقامت روی مریخ نیز همراه این پیشگامان به سطح مریخ منتقل شود. برای کشت محصولات مختلف کشاورزی روی مریخ باید گنبدهایی شفاف ساخت و گاز دیاکسیدکربن فشرده شده به دست آمده از جو مریخ را به درون آن فرستاد تا زمینه برای پرورش گیاهان مختلف به منظور تامین نیازهای تغذیهای ساکنان جدید این سیاره فراهم شود.
به این ترتیب هر قدر ساکنان جدید مریخ بیشتر بتوانند نیازهای خود را به شکل مستقل تامین کنند، افرادی دیگر از زمین به این سیاره ارسال و البته از حجم مواد و تجهیزات ارسالی از زمین نیز کاسته میشود.
میزان اکسیژن موجود در فضاپیماهایی که به انتقال انسان به سطح مریخ میپردازند باید بین 30 تا 40 درصد باشد. همچنین شاید بتوان از محموله آب موجود در فضاپیما به عنوان حائلی جهت از بینبردن اثرات منفی تشعشعات خورشیدی برای پیشگامان سکونت در مریخ استفاده کرد.
حدس زده میشود تا زمان اجراییشدن پروژه سکونت در مریخ، جمعیت زمین به هشت میلیارد نفر میرسد و با فرض این که از هر صد هزار نفر، یک نفر توانایی و تمایل سکونت روی مریخ را داشته باشد، جمعیت جامعه بشری روی این سیاره همسایه زمین به 80 هزار نفر خواهد رسید.
محاسبات اولیه نشان میدهد ایجاد یک جامعه انسانی روی مریخ، هزینهای حدود 36 میلیارد دلار به همراه خواهد داشت. راکت با قابلیت استفاده مجدد که قرار است از آن برای انتقال افراد به سطح مریخ استفاده شود، در واقع شکل تکاملیافته راکت فالکون 9 است که از آن برای انتقال کپسول فضایی دراگون استفاده شده بود، اما در پایین آن پایههایی قرار گرفته که میتواند به فرود عمودی راکت روی سطح مریخ کمک کند. به این ترتیب راکت هنگام فرود آسیب نمیبیند و میتوان از آن برای ماموریتهای بعدی نیز استفاده کرد.
مدل اولیهای که از این راکت جدید ساخته شده، ملخ نام دارد. درست همانطور که یک ملخ با پاهای بلند خود میتواند بالا بپرد و روی نقطهای فرود آید، پاهای ویژه طراحیشده برای این راکت نیز توانایی فرود آوردن عمودی راکت روی سطح مریخ را خواهد داشت.
در آزمایشاتی که چندی پیشروی مدل اولیه ساختهشده از این ملخ به انجام رسید مشخص شد این پاها میتوانند به ارتفاعی بیش از پنج متر بپرند و سپس دوباره فرود آیند. هدف نهایی این پروژه، ایجاد امکان پریدن به ارتفاع 30 متر است. پیشبینی میشود این فناوری تا یکی دو سال دیگر به شکل موفق روی راکت فالکون 9 نصب شود.
صالح سپهریفر / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم: