عباس که حسابی درگیر تدارک یک مراسم آبرومندانه است میگوید: «اولش فکر میکردم گرفتن «بله» از عروس خانم، یعنی رد شدن از هفتخوان رستم. دوران نامزدیمان که شروع شد، فهمیدم گرفتن «بله» خوان اول بوده، شش خوان دیگر را باید در دوران نامزدی طی کنم!»
اگر از دوستانی که تازه ازدواج کردهاند بپرسید دوران نامزدیشان چگونه بوده است، احتمالا پاسخ میشنوید که علاوه بر روزهای خوب اول آشنایی، تنش و استرس زیادی را هم در این دوران پشتسر گذاشتهاند. اضطراب رفت و آمد در خانوادهای جدید، انجام خریدهای مراسم عروسی، تهیه جهیزیه، خرید یا اجاره خانه و به جا آوردن رسم و رسومات صبر و حوصله زیادی میطلبد. تحمل این فشار فقط در صورتی آسان میشود که دختر و پسر با هم رابطهای صمیمانه و در عین حال مسئولانه داشته باشند؛ رابطهای که به شناخت تفاوتها و تفاهمهایشان منجر میشود.
نخواهید که یکدیگر را تغییر دهید
مژگان ـ ک که نزدیک ده سال از زندگی مشترکش میگذرد و یک بچه هم دارد، میگوید: «وقتی نامزد بودیم، هر وقت در همسرم چیزی میدیدم که به مذاقم خوش نبود، با خودم فکر میکردم وقتی برویم زیر یک سقف تغییر میکند، اما او حتی برای ترک عاداتی مثل سیگار کشیدن و بینظمیاش تلاشی نکرد.»
بسیاری از کسانی که سالها از زندگی مشترکشان میگذرد میگویند همسرشان تغییر چندانی نکرده است خلاصه این که جمله معروف «کمکم تغییرش میدهم» در این دوران به کار نمیآید. فراموش نکنید نامزد شما یک فرد بالغ است که ویژگیها و خصوصیاتش شکل گرفته است. شاید روزی خودش تصمیم به تغییر بگیرد، اما شما نمیتوانید تغییری را به او تحمیل کنید. شما او را با همین خصوصیاتی که دارد، دیدید و پسندیدید و انتخاب کردید. پس او را با هیچ کس مقایسه نکنید یا نقاط ضعفش را مقابل دیگران ذکر نکنید تا او تحت فشار قرار بگیرد و بخواهد به زور تغییر کند. به خاطر داشته باشید برای دوام و شیرینی زندگی مشترکتان اندکی تغییر لازم است، اما فقط اندکی! آن هم به انتخاب خود نه به اجبار دیگری.
هیچ وقت نگویید «من به خاطرتو...»
هرگز ایثارها و فداکاریهایتان را به رخ هم نکشید. یادتان باشد وقتی تصمیم گرفتید به خاطر همسر آینده و زندگی مشترکتان، کاری انجام دهید بخشی از آن تصمیم به خاطر عشق و علاقهای بوده که در قلبتان نسبت به او داشتهاید. پس در واقع شما با این کار قدری هم خودتان را آرام کردهاید. پس این تزریق احساس گناه به همسرتان نهتنها او را مسئولیتپذیر یا متعهد نمیکند، بلکه سبب ایجاد حس تحقیر در وی میشود.
زمان دوران نامزدی را طولانی نکنید
این که حداکثر دوران نامزدی چقدر باشد، به شرایط و موقعیتهای دو خانواده بستگی دارد. با این حال برخی روانشناسان معتقدند طول این دوره نباید بیشتر از شش ماه شود، چراکه در ایام نامزدی و عقد، دختر و پسر از سویی احساس متاهل شدن و استقلال میکنند و از سوی دیگر همچنان همراه خانواده خود و تا حدودی تحت تصمیمگیریهای آنها هستند. از این رو طولانی شدن این مدت و بلاتکلیفی حاصل از آن میتواند سبب اختلافاتی میان دختر و پسر یا خانوادهها شود.
دوری، دوستی نمیآورد
هادی و فاطمه همین که نامزد کردند هر کدام راهی شهری شدند تا درس و دانشگاهشان را به سرانجام برسانند و بعد جشن عروسی را به پا کنند. هادی دانشجوی کارشناسی ارشد در تهران است و فاطمه در اصفهان دوره کارشناسیاش را میگذراند. آنها که با هم یک نسبت فامیلی دور هم دارند میگویند: «ما به هم علاقه داشتیم، اما میخواستیم درسمان را هم ادامه دهیم. از سوی دیگر خانوادهها هم اصرار داشتند زودتر تکلیفمان روشن شود. در نهایت تصمیم گرفتیم نامزد شویم، اما تا پایان تحصیلاتمان صبر کنیم».
دوران نامزدی، دورانی است که باید با هم ارتباط زیادی داشته باشید، نقاط ضعف و قوت همدیگر را بهتر بشناسید و درباره جزئیات زندگی مشترکتان با هم صحبت کنید. معمولا توافقهای اینچنینی سبب طولانی شدن دوران نامزدی میشود، اما این کشش زمانی به شناخت دو طرف کمکی نمیکند، چراکه دختر و پسر از هم دور هستند و به دلیل طولانی شدن دوران نامزدی به محض رسیدن به یک شرایط نرمال باید خیلی زود بساط عروسی را به پا کنند. در نتیجه یک دوران نامزدی طولانی و بدون کیفیت را پشتسر میگذارند.
از خواستگاران قبلی حرف نزنید
وقتی این همه حرفهای خوب برای گفتن هست، چرا موضوعی را برای صحبت انتخاب میکنید که سبب حساس شدن نامزدتان میشود؟ هیچ مردی دوست ندارد، خواستگاران قبلی همسرش را بشناسد و هیچ دختری هم علاقه ندارد بداند چه کسانی قبل از او برای نامزدش کاندیدا شده بودند! افشا کردن نام آنها و از آن بدتر، تعریف کردن از آنها سبب مقایسه و اذیت شدن نامزدتان
میشود.
با نامزدتان رو راست باشید
اگر خواستهای دارید یا موضوعی شما را رنجیده خاطر کرده است، ساده و شفاف آن را با او در میان بگذارید. نقزدن و طعنهزدن و غرغر کردن، هیچ وقت جای بحث و گفتوگوی سالم و سازنده را نمیگیرد. پس در مورد تفاوتهای شخصیتیتان، انتظارات عاطفی، احساسی و جنسی که از هم دارید گفتوگو کنید. باور کنید بسیاری از مشکلات با حرف زدن حل میشود.
نگذارید کار به جاهای باریک برسد
اگر مشکلی در ارتباطتان وجود دارد که به تنهایی قادر به حل کردنش نیستید، خیلی زود به مشاور مراجعه کنید. دخالت خانوادهها در این موارد معمولا نتیجه مثبتی ندارد، در حالی که مشورت گرفتن از یک شخص بیطرف و متخصص سبب میشود مشکلات ارتباطیتان را به درستی مدیریت کنید. / ضمیمه چاردیواری
شیما نادری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان