اما مشکل زمانی است که برای تهیه ارز مورد نیاز خودتان به بازار آزاد مراجعه میکنید. به هر حال دو گزینه پیش روی شماست یکی استفاده از خدمات صرافیهای مجاز و دیگری روی آوردن به وسوسههای غیرمجاز ارزی کنار خیابان یا صرافیهای نامعتبر بازار شهر محل سکونت. در مورد صرافیهای غیرمجاز که تکلیف روشن است.
این روش معاملهای با ریسک بسیار بالا و غیرمعمول برای شما خواهد بود و بدون تردید هیچکس توصیه استفاده از این خدمات را به شما نخواهد کرد.
حالا اگر قصد خرید ارز خارجی دارید مطالعه این نکات برای شما مفید خواهد بود.
1 ـ ابتدا ارز مورد نیاز خودتان را بشناسید: این کار را میتوانید با استفاده از اینترنت یا دنیای مجازی انجام دهید. کافی است نام کشور مورد نظر و واحد پول آن را تایپ کنید تا با تقسیمبندی واحد پول کشور مورد نظر و شکل و شمایل اسکناس و سکههای آن آشنا شوید.
2 ـ قبل از اینکه برای خرید به بازار بروید از نرخ مبادله ارز مورد نظر خودتان با ریال آگاهی کسب کنید. برای این کار میتوانید با پرسیدن قیمت خرید و فروش ارز مورد نظرتان از صرافی چند روز روند قیمت آن را زیر نظر بگیرید.
3 ـ به یاد داشته باشید ساعات غیراداری یا روزهای تعطیل و زمانی که بانکها تعطیل است برای تهیه ارز اقدام نکنید، چون قیمتها غیرواقعی است.
4 ـ اگر قصد خرید دلار از صرافی دارید به یاد داشته باشید معمولا صرافیها مهر بسیار کوچکی که بیانگر اصالت اسکناس و فروشنده است، دارند؛ بنابراین از فروشنده بخواهید این مهر را برای شما روی اسکناسها بزند.
5 ـ از فروشنده صرافی بخواهید به شما فاکتور فروش بدهد که شماره سریالهای اسکناسها در آن قید شده باشد. البته امروزه دستگاههای پولشمار در برخی صرافیها این کار را انجام میدهند.
6 ـ از فروشنده بخواهید اسکناسها را زیر دستگاه یا همان نور ماوراءبنفش برای شما چک کند، هر چند او قبلا این کار را انجام داده است.
7 ـ به تاریخ انتشار اسکناسها دقت کنید بخصوص درباره دلار این موضوع بسیار مهم است.
8 ـ از تحویل گرفتن اسکناسهای معیوب جدا خودداری کنید، چون بعد دچار دردسر خواهید شد.
9 ـ سعی کنید از چند صرافی قیمت بگیرید بعد خرید کنید، چون قیمت صرافیها معمولا کمی با یکدیگر اختلاف دارد، اما درباره اختلافهای فاحش هوشیار باشید که بدون تردید مشکلی در کار است.
10 ـ هنگام ورود به صرافی به مجوز بانک مرکزی خوب دقت کنید. این مجوز طبق قوانین باید در دید مشتریان نصب شده باشد. البته میتوانید صحت مجوز صرافی مورد نظر خودتان را از طریق وب سایت رسمی بانک مرکزی بررسی کنید.
چگونه دلار اصلی بخریم؟
همه ما خبر مربوط به وجود دلارهای تقلبی را در بازار ایران یا بهطور کلی سراسر جهان شنیدهایم. این داستان غریبی در دنیای ارزی و مبادلات ارزی نیست، بلکه برای اکثر پولهای رایج جهان مثل یورو، پوند و ین اتفاق افتاده است بنابراین میتوان با کمی دقت از شر اینگونه اسکناسها خلاص شد و در دام سودجویان نیفتاد. البته این موضوع یعنی اسکناسهای تقلبی در خصوص دلار بیشتر دیده شده است. پس بد نیست هنگام خرید دلار بهعنوان یکی از پرتقاضاترین ارزهای ایران و صرافیها به نکات زیر توجه کنید:
1 ـ به یاد داشته باشید خودکارهایی در بازار وجود دارد که میتوان با آن حساسیت اسکناسهای معتبر نسبت به نور ماوراء بنفش را تائید کرد.
2 ـ در مورد دلار اولین گام، چک کردن برجستگی حروف روی اسکناس است.
3 ـ اگر اسکناس یکصد دلاری میخرید، سریع به عدد صد توجه کنید. هنگامی که از روبهرو و مستقیم به آن نگاه میکنید رنگ سبز خاصی دارد، اما وقتی کمی اسکناس را بچرخانید رنگ سبز عدد صد به سیاه تبدیل خواهد شد، یعنی زاویه دید شما نسبت به اسکناس باعث تغییر رنگ آن میشود.
4ـ با کمی احتیاط اسکناس را از دو سر بکشید، اسکناس اصلی هرگز پاره نخواهد شد. (به یاد داشته باشید نیاز نیست اسکناس بشدت کشیده شود. کاملا معمولی بکشید.)
5 ـ شاید کمی غیرعادی باشد، اما بوی اسکناس دلار کاملا مشخص و واضح است. میتوانید به حس بویایی خود کمی اطمینان کنید.
6 ـ به نوع نوشتههای روی اسکناس کاملا توجه کنید. اسکناسهای اصلی نوشتههایی کاملا مشخص و بدون هیچ حاشیه دارد، در حالی که اسکناسهای تقبلی معمولا نوشتههای منظمی ندارد.
7 ـ شماره سریال روی اسکناس اصلی کاملا یکسان و با فاصلهای مشخص چاپ شده در حالی که در اسکناسهای تقلبی فواصل اعداد کاملا بدون توازن است و از قاعدهای پیروی نمیکند.
8 ـ به برش کاغذ اسکناس کاملا دقت کنید. نباید کوچکترین اشکالی داشته باشد.
9 ـ اسکناس دلار اصلی دارای خط با حروف و نوشته لاتین بوده که در اسکناس دلار لابسی حتی از کنار دسته ده هزارتایی قابل مشاهده است.
10 ـ اسکناس دلار اصلی علاوه بر سریال سال ساخت و سریال، شماره سری نیز دارد.
11 ـ اسکناس دلار اصل به هیچ صورت در ارتباط با آب رنگ پس نمیدهد و تداخل رنگ ندارد.
12 ـ خط دور اسکناس دلار میکروپرینت است که با ذرهبین خوانده میشود.
13 ـ زیر نور لیزر قرمز، دو سمت اسکناس دلار براحتی قابل تفکیک و نقشها برجسته است.
14 ـ به یاد داشته باشید همیشه جاعلان دلار مبتدی نیستند، بنابراین نگران اسکناسهای تقلبی کاملا حرفهای باشید که تنها راه شناخت آنها نور ماوراء بنفش است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد