بخشنامه‌های خام

بخشنامه‌ها هم مثل انسان‌ها عمر مفیدی دارند، برخی یک روز، بعضی یک هفته و تعدادی یک عمر به حیات خودشان در کشوها و کمدها و زونکن‌ها ادامه می‌دهند ولی در عین حال محور اموری هستند که انجام می‌پذیرد.
کد خبر: ۵۳۵۶۲۲
بخشنامه‌های خام

طبیعی است که این حیات روی محیط و شرایط کار اثرات غیرقابل انکاری دارد؛ یعنی می‌تواند به کار و محیط کار نظم بدهد یا آن را آشفته کند، از این رو باید اندیشیده و با توجه به کارکردهای پنهان و آشکارش صادر یا باطل شود.

راه دوری نمی‌رویم. نزدیک به ذهن‌ترین این بخشنامه‌ها، بخشنامه رییس اتحادیه طلا‌فروشان کشور بود که عمرش به ده روز هم قد نداد و جالب است بدانیم که صادرکننده و باطل‌کننده‌اش هم شخص وی بود.

آنچه باعث شد تا این مطلب نوشته شود، همین بخشنامه قیمت‌گذاری طلا با ارز مبادله‌ای است. ده روز پیش رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر خبر داد: دولت طی بخشنامه‌ای در 9 دی ماه 1391 اعلام کرده است که از این پس قیمت طلا تنها براساس ارز مبادله‌‌ای است نه ارز آزاد.

این سخن واکنش‌های متعددی در پی داشت. از جمله یکی از مسئولان بانک مرکزی اعلام کرد که این کار شدنی نیست و برای حرفش نیز دلایل اداری و اقتصادی خودش را داشت. برخی از کارشناسان اقتصادی نیز به‌صراحت اعلام کردند که مهم‌ترین آسیب اجرای این بخشنامه قاچاق طلا از داخل به خارج خواهد بود.

عده‌ای نیز ضمن تائید موارد گفته شده اظهار کردند که نه این اندازه ارز مبادله‌ای برای طلا در کشور وجود دارد و نه دولت می‌تواند نیاز طلای صنف طلا و جواهر را با نرخ مبادله‌ای تامین کند.

دیروز رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر بخشنامه‌ای را که صادر شده بود، باطل اعلام کرد و به حرف مسوولان بانک مرکزی و کارشناسان تن داد، اما حکایت این بخشنامه‌های خلق‌الساعه به قول فردوسی «یکی داستان است پر آب چشم» چرا که کارکردهای منفی آشکار و پنهانی در پی دارد که در برخی از موارد غیرقابل جبران است؛ زیرا:

1 ـ صدور این بخشنامه‌هایی که به قول معروف هنوز امضای پایشان خشک‌نشده مهر «باطل شد» بر پیشانیشان حک می‌شود، باعث کمرنگ‌شدن فرهنگ اعتنا به بخشنامه و دستورالعمل و قانون می‌شود.

2 ـ صدور این بخشنامه‌های جوانمرگ شده باعث بی‌اعتمادی یا کم‌اعتمادی مردم به نظام و نظم اداری و دیوانسالاری که از ارکان انتظام و نظم اجتماعی است، می‌شود.

3 ـ باعث می‌شود که مردم حداقل در امور اقتصادی که بسیار هم شبهه‌ناک است، بخشنامه‌ها و این قبیل حرف‌ها را خیلی جدی نگیرند.

4 ـ نتیجه این تصمیمات و بخشنامه‌ها وارد کردن شوک آنی و پی‌درپی به بازار و کم‌شدن احساس امنیت اقتصادی که لازمه سرمایه‌گذاری و تولید در درازمدت است، می‌شود.

محمودرضا اکرامی‌فر - ‌معاون سردبیر

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها