اگر قبول کنیم که ناکامی های متعدد سالهای اخیر بسکتبال از این رشته ، یک شکست خورده ساخته است باید به این واقعیت تن داد که با کسب مقام نایب قهرمانی در جوانان آسیا و صعود به جام جهانی پس از 32سال همه توجهات به این رشته معطوف شود. در حالی که این معادله اصلا به جوابی نخواهد رسید، چرا که اقبال عمومی تصمیم گیرندگان بیشتر به رشته های نان و نام آور است . عزیزیان با اشاره به این مشکل عمومی می گوید: قبلا با سالنهایی که در اختیار داشتیم ، دست کم 60نفر را در رده مینی بسکتبال پوشش می دادیم ؛ اما حالا سالن 17شهریور را که در مرکز شهر بود به کشتی اختصاص داده اند و بسکتبال مجبور است برای تمرین و یا کلاس آموزشی به خارج از شهر برود و با توجه به وضعیت مالی منطقه ، بچه های علاقه مند، توانایی پرداخت هزینه های جانبی را ندارند. رستمی ، درباره استعدادهای ناب لرستانی که به دلیل بی توجهی عموما هرز می روند، خاطرنشان می کند: لرستان از نظر بازیکنان با استعداد بسیار غنی است ؛ اما کسی نیست که آنها را تحت پوشش بگیرد. هیچ شرکت و یا کارخانه ای پا پیش نمی گذارد. آن وقت چطور می توان انتظار داشت که بازیکنان شهرستانی شکوفاتر بشوند؛ از نگاه علی عبدی خانی ، این مشکل در استان قم طور دیگری باعث ایستایی بسکتبال شده است : من همیشه گفته ام که منابع ملی ذوب آهن و یا پیکان که نباید در یک استان سرمایه گذاری کنند، چه اشکالی دارد که توجه بیشتری به شهرستان های دیگر مثل سیستان داشته باشد و یک تیم در استانی محروم را هم پوشش بدهند، یعنی توجه به این مساله باعث رشد بسکتبال در کشور نمی شود؛ انتظار می رود مسوولانی که یکی از پستهایشان اتفاقا ورزشی است ، دلسوزی بیشتری از خود نشان بدهند؛ اما شاید دغدغه های کارهای ویژه دیگر فرصت این کار را از آنها سلب کرده است . خوشرویی می گوید: رئیس شورای شهر همدان ، یک رئیس فدراسیون کشتی هم بود؛ اما حتی یک بار هم سراغی از ما نگرفت و نپرسید به عنوان نماینده بسکتبال استان چه خواسته هایی دارید و یا با چه مشکلاتی به مسابقه ها اعزام می شوید؛
احیای مسابقه های قهرمانی کشور
به نظر می رسد که یکی از راههای ایجاد انگیزه در بازیکنان و به حرکت درآوردن بسکتبال برگزاری مسابقات متعدد باشد. شاید با توجه به همین اصل تصمیم گرفته شد که بعد از 6سال توقف مسابقه های قهرمانی کشور را دوباره احیا کنند. مسابقه هایی که سابق بر این استقبال زیادی از آن می شد؛ اما چگونگی برگزاری و نحوه اجرای آن حتی از راه اندازی دوباره آن مهمتر است . به گفته یکی از مربیان ، برنامه های مقطعی و کوتاه در ورزش اصلا جواب نمی دهد. بنابراین مسابقه های قهرمانی کشور باید هدفمند و قابل بررسی باشد نه این که بازیکن یک سال تمرین کند و یک هفته نمایش قدرت بدهد. اگر درهمین مدت برای مربی اتفاقی افتاد که نتوانست تیمش را جمع و جور کند و یا بازیکن دچار حادثه ای شد که اصلا توان همراهی تیمش را نداشت ، چه کسی جوابگوست؛ بنابراین زمانی این مسابقات جواب می دهد که نه تنها مقطعی نبوده ؛ بلکه چارچوب و برنامه ریزی مشخص داشته باشد. این مساله ظریف را با اتفاق نظر بازیکنان و مربیان حاضر در لیگ تصدیق کرده اند. یوسف محمد کریمی ، بازیکن 22ساله تیم ملوان که به خاطر درس ساکن بروجرد شده و همراه با تیم لرستان در این رقابت ها شرکت کرده ، می گوید: به نظرم مسابقه ها به صورت لیگ برگزار شود، خیلی عالی می شود؛ اما مشکل اینجاست که ممکن است بعضی تیمها قادر به هزینه کردن نباشند. از طرفی رئیس هیات بسکتبال لرستان پیشنهاد برگزاری مسابقات منطقه ای به صورت رفت و برگشت را می دهد: اگر تیمهای مناطق را هم یک سطح انتخاب می کردند، انگیزه بازیکنان برای کار کردن باز هم بیشتر بود، یعنی تیم لرستان با استان های همجوار خود در یک منطقه قرار می گرفت ، نه با تهران که سطح اختلاف زیادی به لحاظ فنی با آنها داریم . ابراهیم مسعودی ، از تیم ایلام هم عقیده دارد که این بازیها را فقط باید به شکل لیگ اجرا کرد: وقتی بازیکن در لیگ باشد، مجبور است همیشه خود را آماده نگه دارد و دیگر نیازی به برنامه ریزی اردویی برای تمرین ندارد. این طور بسکتبال هم پیشرفت می کند. مجتبی ساده میری ، کاپیتان این تیم هم می گوید: مسابقات قهرمانی کشور به شرط این که به صورت لیگ برگزار شود، انگیزه ایجاد می کند؛ چرا که هم تماشاچی را جذب می کند، هم تبلیغات همراه خود دارد و هم باعث سازندگی می شود.
حرف پایانی
با توجه به نگاه متفاوت مربیان و بازیکنان که به طور مستقیم با مشکلات درگیر هستند به نظر می رسد که راه اندازی لیگ منطقه ای با هدف معرفی بازیکنان شاخص به تیمهای ملی ضروری است . چه وقتی بازیکنان نخبه در هر منطقه جذب باشگاه ها شوند، نوبت به جایگزین کردن نسل جوانی می رسد که اتفاقا انگیزه بیشتری برای مطرح شدن از خود نشان می دهند. به عبارتی راه اندازی لیگ بسکتبال همسو با اهداف لیگ بزرگسالان در دسته های مختلف و برای گروه سنی زیر 20سال دست مسوولان را برای انتخابات تیمهای ملی براحتی باز می گذارد. آن وقت است که می توان دلخوش بود در صورت از دست دادن بازیکنی چون حامد حدادی در رده ملی جوانان هیچ خللی در روند کاری تیم وارد نخواهد کرد؛ چرا که بانک بازیکنان خالی از اعتبار نیست و جایگزینان مطمئن در انتظار ورود به تیمهای ملی نشسته اند!.