برنامهسازی در این شبکه نیازمند تخصص و مهارت ویژهای است، زیرا غالبا افرادی که به برنامه دعوت میشوند، از نمایندگان، وزرا، معاونان و مدیران ارگانهای مختلف هستند. این موضوع سبب میشود سطح برنامه نیز متمایز و متفاوت باشد. بهبهانه، ۱۹سالگی این شبکه رادیویی با برخی از دستاندرکاران آن گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
بازتاب دیدگاه نخبگان
مسعود محمودخواه، مدیر گروه تاریخ و فرهنگ رادیوگفتوگو درباره برنامههای این گروه توضیح میدهد: در گروه تاریخ و فرهنگ، تلاش میکنیم با نگاهی تخصصی و نخبگانی، به مهمترین موضوعات فرهنگی کشور بپردازیم و در زمینه تاریخ، بهویژه تاریخ انقلاب اسلامی، براساس سند تحول سازمان صداوسیما، نگاه دقیقی به رویدادهای تاریخی داشته باشیم. همزمان با سالگرد تأسیس شبکه رادیویی گفتوگو، برخی برنامهها با تغییر در رویکرد و تغییر نام در جدول پخش این گروه باقیمانده وچندین برنامه جدیدهم به جدول پخش اضافه کردهایم. وی با اشاره به ویژگیهاوشاخصههای برنامههای این گروه، میافزاید:مهمترین ویژگی برنامههای گروه تاریخ و فرهنگ دردوره جدید تلاش برای ارتباط مؤثر با جامعه نخبگانی کشور و بازتاب دیدگاه نخبگان در رویدادهای کشور است. میکوشیم ارتباط تعاملی و دوسویه با جامعه نخبگانی ایجاد کنیم و به کرسیهای آزاداندیشی دانشگاهی نگاه ویژهای داشته باشیم. البته این رویکرد در بستر رسانه و با توجه به جذابیتهایی که در برنامهها ایجاد میشود برای اقشارمختلف جامعه نیز قابل بهرهبرداری است.بهنوعی تلاش میکنیم اغلب افراد جامعه در سبد مخاطبان ما قرارگیرند و به تناسب هرم تحصیلاتی ازبرنامههای فرهنگی و تاریخی برداشت خود را داشته باشند.
پرداختن به مطالبات مردم
محمودخواه در پاسخ به این پرسش که بیشتر مخاطبان این شبکه را چه قشر و سنی تشکیل میدهند و این گروه برای جذب بیشتر مخاطبان چه تدابیری اندیشیده است عنوان میکند: تاریخ و فرهنگ یک گروه تخصصی است، لذا مخاطبان آن بیشتر نخبگان و فرهیختگان هستند. بنابراین ابتدا به موضوعاتی میپردازیم که جزو مطالبات و دغدغههای این قشر و مورد نیاز و خواست آنهاست. در مرحله بعد به موضوعات دیگر نیز وارد خواهیم شد.
رادیو با همه سادگیاش، عمق دارد
سیدوحید موسوی،مدیر گروه سیاسی - اجتماعی رادیوگفتوگو درتشریح برنامههای جدیداین گروه میگوید:رادیو، رسانهای گرم، زنده و همراه است.صدای اندیشه و تریبونی برای گفتوگوی واقعی و فارغ از حاشیههاست. رادیو با همه سادگیاش، عمق دارد و میتواند در کمترین زمان بیشترین تأثیر را بر مخاطب بگذارد، بهویژه زمانی که با هدف ارتقای آگاهی عمومی عمل میکند. این گروه میکوشد با نگاهی تخصصی و تحلیلی، به مهمترین تحولات سیاسی و اجتماعی کشور و جهان بپردازد.
«ساعت صفر» روی «خط فاصله»
وی ادامه میدهد: همچنین برنامههای«خط فاصله» با تمرکز بر تضادها و گفتمانهای اجتماعی، «ساعت صفر» با نگاهی ویژه به موضوعات روز و نقش هوش مصنوعی در سیاست و«گفتمان پردیسان» که در فضای گفتوگومحور طراحی شده به مسائل بنیادین زیستمحیطی میپردازد، از دیگر برنامههای مهم این گروه است. علاوهبراینها، میان برنامه «ذهن آگاه» و «جیب آرام» که به بحث سواد رسانه در حوزه مالی میپردازد از دیگر کارویژههای جدید گروه سیاسی - اجتماعی رادیو گفتوگوست. البته باید یادآوری کنم برنامههای جدید دیگری در گروه سیاسی ــ اجتماعی تهیه خواهد شد که بهزودی از آنها رونمایی میشود. مدیر گروه سیاسی - اجتماعی رادیوگفتوگو با اشاره به وجه تمایز برنامههای گروه سیاسی - اجتماعی با سایر گروههای این شبکه میافزاید: گروه سیاسی - اجتماعی، به دلیل پرداخت به مسائل بنیادین جامعه و نظام، نقشی محوری در شکلدهی به افکارعمومی دارد. وجه تمایز ما در پرداخت دقیق، تحلیلی و چندجانبه به موضوعات روز است؛ چه در سطح سیاست داخلی و چه در عرصه بینالمللی. همچنین ما تلاش میکنیم صدای طیفهای مختلف فکری را در برنامههایمان منعکس کنیم تا یک گفتوگوی واقعی شکل بگیرد. موسوی ادامه میدهد: وظیفه اصلی این گروه، تولید و پخش برنامههایی است که به تحلیل، تبیین و نقد رویدادهای سیاسی - اجتماعی میپردازد.
شوق رادیو در من، ذرهای کم نشده
حسین شریفی، از گویندگان پیشکسوت این شبکه رادیویی است که حدود ۳۴ سال در عرصه رسانه فعالیت کرده است. شریفی میگوید: کار رسانه و بهویژه رادیو مؤلفههایی دارد که آن را از شغلهای دیگر مستثنی میکند. به قول دوستان ادبیاتی، سهلممتنع است، همین موضوع شرایط را سختتر میکند. آنچه برای من در همه این سالها مهم بوده آن است که در اجرا خودم باشم و دوم هم، حرفی که میزنم آنچه باشد که در ذهن عموم مردم است و حتی اگر شده یک گره باز کنیم. اگر این اتفاق رخ داده باشد وظیفه خودمان را انجام دادهایم. گوینده باسابقه رادیو درباره این پرسش که چه راهکارهایی را بهعنوان مجری برای حفظ و جذب مخاطبان بهکار میگیرد، پاسخ میدهد: آنگونه که از نام این شبکه پیداست، رادیو گفتوگو مأمنی برای حرفزدن و دیالکتیک دیالوگ است. یک بستر نخبگانی برای شنیدن و شنیدهشدن. باید به هدفهای تعیینشده برای این شبکه وفادار بود و در حد توان بکوشیم این اتفاق بیفتد.
شوخی با مسائل سیاسی و اجتماعی
مریمالسادات آصفی، تهیهکننده و مدیر روابط عمومی رادیو گفتوگو درباره برنامه «به وقت گفتوگو» که بهتازگی در جدول پخش شبکه قرار گرفته، توضیح میدهد: این برنامه در قالب یک مجله خبری ــ تحلیلی در حوزههای سیاسی، اجتماعی و بینالملل با رویکرد امیدآفرینی، نشاط و تعامل با مخاطبان طراحی شده است. در کنار پرداخت جدی به مسائل و موضوعات در زمینههای سیاسی، اجتماعی و بینالملل با مسائل و اظهارنظر افراد سیاسی و اجتماعی در برنامه (با حدود رعایت خطوطقرمز) به زبان طنز شوخی میشود. وی با اشاره به بخشهای مختلف این برنامه تصریح میکند: هر روز حداقل دو میز خبر با عنوان پیشخوان خبر داریم که قرار است متناسب با موضوعات روز و با حضور ژورنالیستهای هر حوزه، موضوع در قالب گفتوگو مورد بررسی قرار گیرد. میز سیاسی بهصورت ثابت، همه روزه در برنامه جانمایی شده اما برای میز اجتماعی، میز فرهنگ و اقتصاد دو تا سه روز پیشبینی شده است. علاوه بر اینها میز بخشهای تولیدی ازجمله مستندهای خبری هم برای برنامه تدارک دیده شده است. یک بخش ویژه با عنوان «حوالی خط قرمز» هم در برنامه خواهیم داشت که موضوعات را در قالب یک مناظره کوتاه رادیویی بررسی میکند.