این توافق میان جنبش مقاومت اسلامی و مقامات آمریکایی بدون اطلاع رژیمصهیونیستی شکل گرفت و تلآویو تنها در اواخر روز یکشنبه از برگزاری چنین گفتوگوهایی میان واشنگتن وغزه مطلع شد.بیاطلاعی تلآویو ازگفتوگوهای نمایندگان ترامپ با رهبران حماس، نشانهای ازشکاف عمیق میان رئیسجمهور آمریکا و نخستوزیر رژیمصهیونیستی ارزیابی میشود.
در همین رابطه، به گزارش روزنامه واشنگتنپست از یک منبع آگاه، استیو ویتکاف، نماینده کاخ سفید در غرب آسیا، در دیداری با نتانیاهو، «طرح ویژه ترامپ» را ارائه کرده و این پیشنهاد به عنوان «شانس آخر» تلآویو توصیف شده است. در همین راستا، خلیلالحیة، دبیرکل جنبش حماس، در بیانیهای درباره آزادسازی این اسیر آمریکاییتبار تأکید کرد: «تصمیم آزادسازی پس از مذاکره با مقامات آمریکایی اتخاذ شده است.»
وی افزود: «این گفتوگوها گامی در جهت تحقق آتشبس و ورود کمکهای انسانی برای مردم غزه است.» به همین ترتیب شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی به توافق میان حماس و دولت آمریکا اشاره و تاکید کرد که با این توافق دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیمصهیونیستی سیلی زد.
به گزارش وزارت بهداشت غزه، از زمان آغاز تهاجم نظامی رژیمصهیونیستی به نوار غزه، بیش از ۵۲ هزار و ۸۰۰ فلسطینی شهید و حدود ۱۲۰ هزار نفر مجروح شدهاند. نخستوزیر اسرائیل به همراه کابینه جنگ خود از ادامه مذاکرات با جنبش حماس خودداری کرده و عملیات نظامی در غزه را گسترش داده است. در جریان آتشبس موقت میان رژیمصهیونیستی وجنبش حماس،۱۴۶اسیراسرائیلی همراه بااجساد تعدادی ازصهیونیستهابه مقامات تلآویو تحویل داده شدند.براساس برآوردهای ارتش رژیمصهیونیستی، هماکنون حدود ۵۹ اسیر در نوار غزه باقی ماندهاند که از این تعداد، ۲۴ نفر زنده هستند. دونالد ترامپ اخیرا با ادعای زنده بودن ۲۱ اسیر در غزه، موجی از نگرانیها را در میان خانوادههای اسرای صهیونیستی ایجاد کرد. با وجود فشارهای شدید اپوزیسیون و افکار عمومی، نتانیاهو به همراه کابینه جنگ رادیکال خود به پیشبرد پروژه اشغال نوار غزه و کرانه باختری ادامه میدهد.فرماندهان ارشد رژیمصهیونیستی بارها هشدار دادهاند که ادامه عملیات نظامی در غزه میتواند به کشتهشدن باقیمانده اسرای اسرائیلی بینجامد. با وجود این، نتانیاهو برای حفظ حمایت احزاب راست افراطی، به ادامه جنگ در فلسطین اشغالی اصرار دارد.
مبانی سیاستورزی ترامپ
برای درک سیاست خارجی ترامپ، باید بهطور عمیقتر به ریشههای شخصیتی و تجربیات منحصربهفرد او پرداخت. این تاجر نیویورکی که به چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا تبدیل شد، سالها در محیط پررقابت صنعت مافیایی کازینوها و املاک نفسگیر منهتن فعالیت کرده است. قانون اول دنیای مافیا این است که باید از خشونت غیرضروری پرهیز کرد تا منافع کلان گروههای ذینفع حفظ شود. رویکرد توسعهطلبانه رژیمصهیونیستی در منطقه غرب آسیا دقیقا در تضاد با آموختههای ترامپ از سیاستورزی است.دولت دوم ترامپ بهدنبال تسریععادیسازی روابط اسرائیل باکشورهای عربی حوزه خلیجفارس است. با اینحال، ایجاد یک بلوک امنیتی ــ اقتصادی از دریای عمان تا مدیترانه با پافشاری صهیونیستها بر ادامه جنگ محقق نخواهد شد؛ چراکه آرمان فلسطین بخشی لاینفک از جوامع مسلمان منطقه، بهویژه پس از عملیات طوفانالاقصی محسوب میشود. بنابراین ترامپ به شیوه دُنهای ایتالیایی از طریق حذف اسرائیل از تحولات منطقه، این هشدار را به نتانیاهو میفرستد که مسیر او اشتباه است و تا پیش از آنکه کار از کار بگذرد، باید سر عقل بیاید. استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در غرب آسیا، با طرح جدیدی به تلآویو رفته که به نقل از رسانههای غربی، دال مرکزی آن پذیرش استمرار هویت فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه توسط اسرائیل است.
پایان عملیات نظامی ارتش اشغالگر قدس در اراضی اشغالی و پذیرش حکمرانی تشکیلات خودگردان بر کرانه باختری و نوار غزه، فضای حرکت بهسوی عادیسازی روابط با تلآویو را برای سلاطین اعراب حاشیه خلیجفارس تسهیل میکند.ظاهرا آتشبس موقت برای آزادی «عیدان الکساندر»، آمریکاییتبار، زمینهساز اتمام درگیریها در ابعاد بزرگتر است. رژیمصهیونیستی که به مدت دو ماه انتقال کمکهای انساندوستانه به باریکه غزه را قطع کرده بود تا مردم گرسنه نوارغزه را به دشمنان مقاومت جنبش حماس تبدیل کند؛ دیروز با ورود ستون کمکهای حیاتی به باریکه غزه موافقت کرد.