جشنواره ملی تئاتر ایثار که اینروزها دوره نهم برگزاری آن نزدیک است نیز در راستای معرفی هنرمندان جوان و زندهکردن و ماندگاری مفاهیمی مانند ایثار، شهادت و مقاومت حرکت میکند. از این رو، نشست خبری این رویداد فرهنگی با حضور محمد کرمالهی، دبیر جشنواره و مدیرکل امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران و حسین نصرا...، رئیس ستاد برگزاری جشنواره، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستانهای استان تهران و اصحاب رسانه در سالن صفارزاده برگزار شد. حسین نصرا... در این نشست با یادی از شهید سیدحسن نصرا... گفت: «هنر تنها زبان مشترک اقوام، ادیان و ملل است. اگر سازمانی، کشوری، فرهنگی، دینی و قومی خود را به هنر تجهیز کند، میتواند ماندگاری خود را تضمین کند.» او با تاکید بر اینکه ماندگاری با هنر است، عنوان کرد: «بهنظرم هیچ جایگاهی بیهنر وجود ندارد و به دست نمیآید و بر همین اساس هم رویکرد بنیاد شهید و امور ایثارگران به سمتی رفته که بهکرات رویدادهای فرهنگی برگزار کند و امروز هم به نهمین جشنواره ملی تئاتر ایثار بپردازد.»
رئیس ستاد برگزاری جشنواره ملی تئاتر ایثار بیان کرد: «اداره کل شهرستانهای استان تهران در حد خود توانسته است کارهای خوبی طی سالهای گذشته انجام دهد که برگزاری سه دوره فصلواره ایثار، جشنواره شب شعر موسیقی، جشنواره منطقهای هنرهای تجسمی ایثار و بیستونهمین جشنواره تئاتر استان که چهار اثر آن به جشنواره تئاتر فجر راه پیدا کرد، شامل آن است.» او با اعلام اینکه نهمین جشنواره تئاتر ایثار از امروز ششم اسفند در هشت سالن برگزار خواهد شد، اظهار کرد: «در این دوره سه اثر از شهرستانهای پردیس، شهریار و پاکدشت به جشنواره راه پیدا کرده است.» در ادامه نشست محمد کرمالهی دبیر جشنواره و مدیرکل امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران به جزئیات نهمین جشنواره تئاتر ایثار پرداخت.
کرمالهی در ارائه گزارشی از جزئیات جشنواره تئاتر ایثار عنوان کرد: «۲۳۸ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و در بخش خیابانی ۱۱۱ اثر با داوری داریوش نصیری، احمد نداف و هادی کیانی و در بخش صحنهای ۱۲۷ اثر با داوری مهدی نصیری، سیامک موسوی اسدزاده و امیرحسین حریری به مرحله بازبینی رسید. در این رویداد ۱۷ اثر از۱۲استان و ۱۶ شهرستان پذیرفته شد. در مرحله بعد هشت تئاتر در بخش صحنهای با داوری محمدباقر قهرمانی، امیر دژاکام و رحمت امینی و ۹ اثر در بخش خیابانی با داوری فرزان دلفان، بهمن صادقحسنی و مجید امرایی انتخاب شد و به جشنواره راه یافت.»
ایثار؛ مفهومی عمیق و چندلایه
اوبا بیان اینکه هنرایثاریک مفهوم عمیق و پیچیده است، افزود:«این هنر به هنرهایی اشاره دارد که به موضوعاتی مثل فداکاری، مقاومت، ایثار وخدمت خالصانه به مخاطب میپردازد.هنرایثار بهعنوان یک نوع هنر قدرتمند ومؤثر میتواند تأثیر عمیق بر زندگیهای مردم بگذارد و با اندیشه،خلاقیت، هنر وزیبایی شناسی پیام حقیقی خود رابه اشتراک با مخاطب بگذارد. در این مسیر هنر تجربیات ایثارگرایانه رادرقالب موسیقی، فیلم و تئاتر به اشتراک میگذارد.» اوادامه داد:«بهانه امروز تئاتر است که سلیسترین و رساترین هنر موجود دنیا محسوب میشود. طلایهداران اصلی روشنگری و تبیین در جهان، تئاتریها هستند. اهالی تئاتر بسیار اهل مطالعه، تحقیق و تأملاند واهل غواصی دربحر معانی و احساسات. آنها دربستر اجتماع میتوانند نقش بسزایی در تحولات داشته باشند. دبیرجشنواره تئاتر ایثارعنوان کرد:مادربنیاد شهید و امورایثارگران ازهمه ظرفیتها درمسیر ترویج فرهنگ و ایثار و شهادت استفاده میکنیم تا از منظر این جشنواره به مفاهیم موردنظر برسیم و درامر ترویج فعالیتها پیش برویم.»
گسترش حقیقت در گرو ایثار، شهادت و پایداری
او ادامه داد: «وقتی مفهومی به نام ایثار داریم؛ یعنی حقیقت حیات انسان به این مبحث بستگی دارد و اگر جهان هستی را از این حقیقت خالی کنیم؛ هیچ نخواهد داشت. برای گسترش حقیقت ما نیاز به ایثار، شهادت و پایداری داریم و در این مسیر بنیاد شهید و امور ایثارگران منشأ برگزاری رویدادهای مختلفی چون نهمین جشنواره تئاتر ایثار است.» او اعلام کرد:«آثار بخش صحنهای در دو تالار تماشاخانه مهر و تماشاخانه ماه و آثار بخش خیابانی در محوطه حوزه هنری، ایوان انتظار میدان ولیعصر(عج)، میدان هفتم تیر و مدارس شاهد تهران اجرا میشوند. درخلال جشنواره هم بنابر درخواستها امکان اجرای تئاترهای خیابانی را داریم.» محمد کرمالهی گفت: «امسال به دو موضوع آموزش و نقد وبررسی درجشنواره تئاتر ایثار توجه خواهیم داشت و کارگاه آموزشی با حضور سعید اسدی طی سهروز در استودیو سوره و کارگاه نقد و بررسی با حضور رضا آشفته طی سه روز در سالن مهرداد اوستا برگزار خواهد شد.»
سهمیه در فجر نداریم
در بخش پرسش و پاسخ محمد کرمالهی درباره سهمیه بنیاد شهید و امور ایثارگران در جشنواره تئاتر فجر اظهار کرد: «ما در جشنواره فجر سهمیهای نداریم و جشنواره فجر هم تعهدی برای پذیرش آثار ندارد و صرفا آثاری که از سوی یک جشنواره به جشنواره فجر معرفی میشود، مورد بازبینی قرار میگیرد و در نهایت با تأیید هیأت ارزیابی انتخاب میشود. ضمن اینکه ما اگر سهمیهای هم در جشنواره تئاتر فجر داشته باشیم از آن استفاده نمیکنیم چراکه هنر جایی نیست که باید از مسیر سهمیه به آن نزدیک شویم بلکه عنصری در قالب عینی هنرهای رسمی ایران است که به مخاطب عرضه میشود.» مدیرکل امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران همچنین درباره تئاترهای دانشآموزی در جشنواره تئاتر ایثار بیان کرد: «ما در این جشنواره از تئاترهای دانشآموزی که حاوی ارزش فکری فرهنگی عرصه ایثار و شهادت بودند، حمایت مادی و معنوی کردهایم. او در پایان نشست از تجلیل ایثارگران هنرمند در آیین اختتامیه نهمین جشنواره تئاتر ایثار سخن گفت.»