کببدچرب به عنوان یک بیماری خاموش شناخته میشود، زیرا فاقد علائم بالینی مشخص است.به همین دلیل، پزشکان توصیه میکنند که افراد حداقل سالی یک بار برای آزمایش خون و سونوگرافی اقدام کنند تا از سلامت کبد خود مطلع شوند.
در گام نخست به شما پیشنهاد میکنیم که چشمانتان را روی خوشمزگی غذاهای فستفودی، سوسیس، کالباس، پنیر پیتزا و... ببندید و غذاهای سالم بخورید. در ادامه نحوه تشخیص، درمان و گریدبندی آن را شرح خواهیم داد.
تشخیص:
بیماریهای کبدی درمراحل ابتدایی نشانهای ندارند و فرد متوجه بیماری نمیشود اما با پیشرفت بیماری کمکم نشانهها ظاهر میشوند. تشخیص کبد چرب معمولا از طریق ترکیبی از تاریخچه پزشکی،معاینه بالینی وآزمایشهای تصویری و آزمایشگاهی انجام میشود.
معاینه بالینی: بررسی علائم بالینی مانند بزرگشدن کبد
آزمایشهای خون: شامل تستهای عملکرد کبد مانند ALT و AST
تصویربرداری: سونوگرافی شکم معمولا برای تشخیص تجمع چربی در کبد استفاده میشود. برای ارزیابی دقیقتر در این باره از MRI یا CT هم استفاده میکنند.
بیوپسی کبد: نمونهبرداری یا بیوپسی کبد روشی است که درآن مقدار کمی ازبافت کبدبا جراحی برداشته میشودتا آن رادر آزمایشگاه آنالیز کنند. این روش در موارد خاص برای تعیین شدت التهاب و فیبروز استفاده میشود.
گریدبندی:
بر پایه آزمایش خون و تغییرات قابل مشاهده در سونوگرافی، کبد چرب به سه گرید دستهبندی میشود:
گرید ۱: شکل خفیف کبد چرب است. در این مرحله چربی در خارج از کبد جمع میشود و روی عملکرد آن تأثیر نمیگذارد.
گرید ۲: در این شکل بیماری پیشرفت کرده و نیازمند مداخلات درمانی جهت پیشگیری از بدتر شدن آن است.
گرید ۳: بدترین شکل بیماری کبد چرب است که علائم ظاهر شده و به درمان جدی نیاز دارد.
درمان:
درمان کبد چرب عمدتا شامل تغییرات سبک زندگی است. اولین توصیه این است که با پیادهروی و ورزش وزنتان را کاهش دهید. کاهش وزن تدریجی(حدود ۵ تا ۱۰درصد ازوزن بدن) میتواندبه کاهش تجمع چربی کمک کند. دورروغنهای حیوانی یا اسید چرب اشباع خط بکشید و به جای آنها از روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون،روغن آفتابگردان و روغن کنجد استفاده کنید.قند و شیرینی راهم به دلیل اینکه درفرآیند جذب به کبدبسیار آسیبزاست کناربگذارید.به جای اینها تامیتوانیدغذاهای غنی ازفیبر، سبزیجات، میوهها و پروتئینهای کمچرب استفاده کنید.چون ویتامینCموجوددرمیوه وسبزیجات،سیستم ایمنی بدن راتقویت میکندوباعث بازسازی سلولهای کبدی میشود. از دیگر راههای که تأثیر مهمی دردرمان کبدچرب دارد ورزش است. ورزش و متابولیسم دو مفهومی است که بایکدیگرارتباط نزدیکی دارندودرکنارهم درعملکردبهینه بدن نقشمهمی ایفامیکنند.دویدن، شنا، پیادهروی سریع و دوچرخهسواری به افزایش ضربان قلب و تنفس منجر میشوند وهمین امر چربیسوزی کربوهیدراتها را افزایش میدهد.در مجموع بیماردارای کبدچرب نیازمندرویکرد چندجانبهای شامل تغییرات سبک زندگی، پیگیری منظم ودرصورت لزوم درمان دارویی است. همکاری نزدیک بین پزشک و بیمار برای دستیابی به نتایج بهتر بسیار مهم است.