تاکنون بارها شاهد آن بودیم که بحث پرونده ایران به خاطر سیاسی کاری آژانس به نتیجه مطلوبی نرسیده است و پایان این روند هم بستگی تام و تمامی با عملکرد مدیریت آژانس بین المللی انرژی اتمی دارد.
جمهوری اسلامی همواره به عنوان یک عضو همراه با آژانس و کشوری که کاملا قواعد و قوانین ان پی تی را رعایت میکند رفتار کرده است، اما مدیرکل آژانس همچنان تمایل دارد که ایران کماکان در چارچوب برجامی که در مقطعی دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا از آن خارج شده و الان اثر و ثمری از آن باقی نمانده است عمل بکند طبیعی است که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
به نظر میرسد که در حال حاضر یکی از اقداماتی که آقای گروسی باید انجام دهد این است که در پی مطالبات ایران باشد. نکته دیگر اینکه مدیر کل آژانس باید این حقیقت را درک کند که متعهد بودن جمهوری اسلامی به تعهدات برجامی باعث وارد آمدن خسارت به کشورمان شده و آیا طرفهای دیگر این توافق حاضرند خسارات و زیانهای ما را متقبل شوند یا خیر؟ اگر این اتفاق بیفتد طبیعی است که ایران هم در خصوص تعهدات خود در قالب برجام بازنگری خواهد کرد. اگر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی جمهوری اسلامی به عنوان عضو این نهاد بین المللی میشناسد که طبق پادمان و مقررات اساسنامه آژانس عمل میکند طبعا ایران به وظایف خود تاکنون عمل کرده است؛ بنابراین آقای گروسی باید این دوگانگی را حل کند و بعد تصمیم بگیرد، چون ایران نمیتواند در قالب برجامی که جنازهای از آن برجای مانده و ترامپ آن را به صورت یک طرفه کنار گذاشته است رفتار کند.
نمیتوان انتظار داشت که ایران هم عضو آژانس باشد و هم به تعهدات برجامی خود عمل و پروتکل الحاقی را اجرا کند. براساس این پروتکل قبلا توافق شده بود که ایران در یک محدوده خاصی و با یک نوع سانتریفیوژ به فعالیت خود ادامه دهد. این شرایط مربوط به زمانی بود که ما همچنان در توافق برجام بودیم الان برجامی وجود ندارد. ضمن اینکه ما مطالباتی هم داریم و آقای گروسی اول باید جمهوری اسلامی را به حق و حقوق خود برساند و بعد درباره نوع فعالیت هستهای ما بحث و گفتگویی شکل بگیرد.
این در حالی است که طبق ان پی تی، جمهوری اسلامی هم میتواند در بحث هستهای تا نود درصد هم تولید داشته باشد.
وظیفه آقای گروسی این است که بررسی کند آیا اقدامات انجام شده از سوی ایران در حوزه هستهای با توافقات آژانس و پادمان منافاتی دارد یا خیر و جمهوری اسلامی هم تاکنون هیچ کاری انجام نداده که مخالف با مفاد پادمان و اساسنامه آژانس باشد.
جمهوری اسلامی براساس نیازها و توانمندیهای تکنولوژیکی خود حق دارد که انرژی صلح آمیز هستهای را در همه ابعاد خود دنبال کند و مجلس هم اجازه ندارد که این حق مسلم کشورمان مورد خدشه قرار گیرد.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد