دیسک گردن چیست؟ آشنایی با علائم و روش های درمان آن

یکی از شایع‌ترین علل دردهای گردن و شانه، بیماری دیسک گردن یا فتق دیسک گردن است که می‌تواند دلالیل بسیار متعددی داشته باشد. بیرون زدگی یا پارگی دیسک گردن در بیشتر موارد بین 30 تا 40 سالگی رخ داده و در صورت عدم توجه و درمان آن، می‌تواند به اعصاب نخاع آسیب برساند.
یکی از شایع‌ترین علل دردهای گردن و شانه، بیماری دیسک گردن یا فتق دیسک گردن است که می‌تواند دلالیل بسیار متعددی داشته باشد. بیرون زدگی یا پارگی دیسک گردن در بیشتر موارد بین 30 تا 40 سالگی رخ داده و در صورت عدم توجه و درمان آن، می‌تواند به اعصاب نخاع آسیب برساند.
کد خبر: ۱۴۷۴۴۳۷

در موارد خفیف، دیسک گردن با احساس درد، بی‌حسی و مورمور شدن در ناحیه گردن و دست‌ها همراه بوده و در موارد شدید و وارد شدن آسیب و فشار بیشتر به نخاع، موجب بروز بی‌اختیاری ادرار و مدفوع می‌شود. دلایل ابتلا به بیرون زدگی دیسک گردن در بانوان، بیشتر از آقایان بوده و ما در این مطلب قصد داریم بگوییم که دلایل ایجاد دیسک گردن در بانوان چیست و چگونه می‌توان آن‌ها را درمان نمود. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

دیسک گردن چیست و چه علائمی دارد؟

دیسک در واقع غضروف‌هایی هستند که در میان مهره‌های ستون فقرات قرار گرفته و از ساییده شدن مهره‌ها بر روی یکدیگر جلوگیری می‌کند. این دیسک‌ها هنگام جابجایی و راه رفتن، ضربه‌های وارده به ستون فقرات را جذب کرده و اجازه نمی‌دهند این ضربه‌ها به نخاع و اعصاب مرکزی آسیب برساند. زمانی که به دلایل مختلف دیسک‌هایی که میان مهره‌های گردن قرار دارند سر خورده و به سمت بیرون حرکت کنند، بیماری دیسک گردن ایجاد شده و دیسک بیرون زده به نخاع فشار وارد کرده و موجب درد و ناراحتی می‌شود. به بیماری دیسک گردن فتق دیسک گردن یا پارگی دیسک گردن نیز گفته می‌شود.

7 مهره از ستون فقرات در ناحیه گردن قرار دارد که به دلیل داشتن دایره حرکتی بیشتر نسبت به سایر نواحی بدن، می‌تواند فشارهای بیشتری نیز به آن وارد شود. آسیب‌هایی که بر اثر فتق دیسک گردن ایجاد می‌شود، می‌تواند شامل آسیب عصبی، التهاب، اسپاسم عضلانی و یا ترکیبی از این موارد باشد. دیسک گردن می‌تواند علائم متفاوتی داشته باشد، که این علائم شامل موارد زیر می‌شوند:

  • احساس درد در گردن و بازوها

  • بی‌حسی

  • سوزن سوزن شدن

  • ضعف در عضلات بازو

  • از دست دادن توده عضلانی در دست‌ها و پاها

  • تاری دید

  • اسپاسم عضلانی در پاها

  • از بین رفتن هماهنگی میان دست‌ها، بازوها و انگشتان

  • عدم توانایی کنترل اجسام با دست

چرا بانوان دچار دیسک گردن می‌شوند؟

به طور کلی علت اصلی دیسک گردن وارد شدن فشار به مهره‌های گردن و بیرون زدگی دیسک به دلایل مختلف است. عوامل متعددی وجود دارند که موجب بروز دیسک گردن در بانوان می‌شوند، به همین دلیل دلایل ابتلا به دیسک گردن در بانوان بیشتر از آقایان است. از جمله دلایل دیسک گردن در بانوان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش سن و کهنسالی

یکی از عوارض افزایش سن، کاهش آب و مایعات بدن است که کاهش آب موجود در دیسک‌ها را نیز شامل می‌شود. بدین صورت دیسک‌های موجود میان مهره‌ها حالت ژله‌ای خود را از دست داده و غیر قابل انعطاف می‌شود. بدین صورت لایه بیرونی دیسک پاره شده و محتویات داخل آن خارج می‌شود. این اتفاق موجب فشار آوردن به نخاع و آسیب رساندن به اعصاب شده و موجب بروز علائم و نشانه‌های بیماری دیسک گردن می‌شود.

بروز حوادث و وارد شدن آسیب به گردن

عوامل متعددی مانند پرت شدن از ارتفاع، تصادف رانندگی، دعوا و نزاع و یا چرخاندن ناگهانی سر نیز می‌توانند منجر به آسیب رساندن به دیسک‌های گردن و فتق دیسک شوند. این اتفاقات در موارد شدید می‌توانند منجر به شکستگی مهره‌ها و یا آسیب رساندن به نخاع نیز شوند.

بزرگی سینه‌ها

یکی از عوارض مهم افزایش سایز سینه‌ها در بانوان، بیرون زدگی دیسک گردن است. حجم زیادی از بافت سینه را چربی تشکیل داده است؛ به همین دلیل در صورت افزایش حجم سینه بیش از حد نرمال، وزن سینه‌ها زیاد شده و موجب بروز مشکلات جدی همچون آرتروز گردن، دیسک گردن و آسیب به کمر می‌شوند. دلایل متعددی برای افزایش حجم و سایز سینه‌ها در بانوان وجود دارد که می‌توانند هم ارثی و هم محیطی باشند. تنها راه حل برای رفع این مشکل، عمل ماموپلاستی است که به کمک آن می‌توان حجم سینه‌ها را کوچک کرده و عوارض آن را کاهش داد. در صورتی که قصد انجام عمل ماموپلاستی در کرج را دارید، می‌توانید به دکتر بلال دلشاد، فوق تخصص جراحی پستان، مراجعه نموده و عمل خود را با خاطری آسوده به ایشان بسپارید.

 

چاقی و اضافه وزن

زمانی که فرد دچار چاقی و افزایش وزن می‌شود، هنگام راه رفتن، ورزش کردن، انجام فعالیت‌های بدنی مختلف، کار کردن و حتی نشستن و خوابیدن، فشار مضاعفی به ستون مهره‌ها از جمله مهره‌های گردن وارد می‌شود. به همین دلیل چاقی نیز می‌تواند از دلایل فتق دیسک گردن باشد.

خوابیدن یا کار کردن در موقعیت نامناسب

داشتن سبک زندگی نامناسب مانند خوابیدن در شرایط و پوزیشن نامناسب، اشتباه نشستن، کار کردن مداوم با کامپیوتر یا موبایل، انجام فعالیت‌های مکرر و تکراری و داشتن شغل‌هایی همچون خیاطی، می‌توانند آسیب‌های جبران ناپذیری به مهره‌های گردن و کمر وارد کنند و بیرون زدگی دیسک گردن را به همراه داشته باشند.

ورزش نکردن و یا نداشتن فعالیت بدنی صحیح

ورزش کردن موجب تقویت ماهیچه‌ها و عضلات بدن، از جمله عضلات گردن می‌شود. با تقویت این ماهیچه‌ها، مقاومت آن‌ها در برابر هرگونه فشار و ضربه افزایش پیدا کرده و آسیب کمتری به ستون فقرات وارد می‌شود. اما ورزش کردن یا انجام فعالیت بدنی به روش اشتباه، نسبت به ورزش نکردن آسیب‌های بیشتر و شدیدتری به بدن وارد می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که در صورت ورزش کردن، توجه بسیار ویژه و دقیقی به صحیح بودن حرکات خود داشته باشید.

روش‌های درمان دیسک گردن

برای درمان دیسک گردن روش‌های بسیار زیادی، از درمان‌های خانگی گرفته تا جراحی وجود دارد که هر یک از آن‌ها بر اساس شرایط بیمار و میزان آسیبی که به دیسک گردن وارد شده است، انتخاب می‌شوند. در اکثر موارد جراحی دیسک گردن آخرین مرحله و آخرین روش درمان در نظر گرفته می‌شود و تلاش پزشکان بر این است که با سایر روش‌ها مشکل پیش آمده را درمان نمایند. این روش‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • درمان خانگی دیسک گردن: برای درمان دیسک گردن در خانه می‌توانید سیاه‌دانه و عسل و یا ادویه‌هایی که موجب کاهش التهاب می‌شوند همچون زردچوبه و دارچین را به صورت خوراکی مصرف نمایید.

  • درمان دارویی دیسک گردن: مصرف داروهای ضد درد و ضد التهاب استروئیدی یا غیر استروئیدی و داروهای شل‌کننده عضلات از جمله مواردی هستند که پزشک برای بیمار تجویز می‌کند تا با مصرف آن‌ها علاوه بر کاهش درد، التهاب ایجاد شده را به حداقل برساند.

  • فیزیوتراپی گردن: فیزیوتراپی یکی از روش‌های بسیار موثر در درمان دیسک گردن است که پیش از انجام آن باید ابتدا دامنه حرکات گردن و میزان شدت درد در گردن و دست‌ها مورد بررسی قرار گیرند، و متناسب با آن برنامه درمانی طراحی شود. علاوه بر این دکتر فیزیوتراپ شما برای مراقبت از گردن و ورزش‌هایی برای بهبود دیسک گردن در منزل به شما توصیه‌هایی می‌کند که حتما به این توصیه‌ها عمل نمایید.

  • جراحی ماموپلاستی: در صورتی که علت دیسک گردن شما بزرگی سایز سینه است، پیش از هرگونه اقدامی برای درمان دیسک گردن، ابتدا باید عمل ماموپلاستی انجام داده و با کوچک کردن سایز سینه‌ها، فشاری که بر گردن وارد می‌شود را برداشته، و پس از آن می‌توانید به درمان دیسک گردن اقدام نمایید.

  • ورزش کردن: ورزش کردن علاوه بر پیشگیری از بروز دیسک گردن، می‌تواند به درمان آن نیز کمک کند. با ورزش کردن شما می‌توانید انعطاف‌پذیری و قدرت عضلات گردن و شانه‌های خود را افزایش داده و احساس درد و تنش را در گردن خود کاهش دهید. همانطور که گفتیم، انجام صحیح تمام حرکات ورزشی مورد نظر، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و در صورت انجام اشتباه، آسیب ایجاد شده افزایش پیدا می‌کند.

  • جراحی دیسک گردن: آخرین و موثرترین روش برای درمان دیسک گردن، جراحی است که می‌توان به کمک آن دیسک گردن را به محل قبلی خود باز گرداند و یا دیسک پاره شده را با دیسک مصنوعی تعویض نمود. اما باید توجه داشته باشید که جراحی دیسک گردن، یک عمل بسیار حساس و خطرناک است و می‌تواند عوارض متعددی به همراه داشته باشد.

منبع: مقاله دیسک گردن دکتر الهه محقق منتظری متخصص مغز و اعصاب در کرج

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها