در فصل اول، نورالدین خانزاده با بازی سعید آقاخانی، یک کارگاه فرآوری تخمه داشت و بهمرور بهواسطه فروش تخمه به یک فرد، بدهکار میشد. در فصل دوم، محوریت به سمت انار کردستان میرفت و در فصل سوم، حالوهوای آن متمرکز بر معادن این استان بود. فصل چهارم نونخ هم در ادامه فصول قبل، با حالوهوای مردم کردستان اما متمرکز بر وحدت آنها وحمله یک گرگ بود. نونخ تلاش کرده درطول همه این فصلها،حرفی برای گفتن داشته باشد ویک قصه تازه برای مخاطبان نمایش دهد.فصل تازه نونخ که از امشب روی آنتن میرود، قصه تازه و متفاوتی دارد که به نظر میرسد مخاطبان را بیشتر از قبل با خود همراه کند.
تولید یک کار پیچیده
فصل پنجم نونخ در ادامه فصلهای قبلی اما بسیار متفاوت از همه آنهاست. آنطور که مهدی فرجی تهیهکننده و سعید آقاخانی کارگردان این کار هم پیش از این اشاره کرده بودند، نونخ ۵ با یک تولید بسیار پیچیده همراه بوده تا روایتی متفاوت از زندگی خانواده آقای خانزاده را به نمایش بگذارد. مهدی فرجی، تهیهکننده نونخ در بازدیدی که رئیس رسانهملی از پشت صحنه این سریال داشت، عنوان کرده بود: این سری از سریال، قابل مقایسه با سریهای قبل نیست. تعدد لوکیشن بسیاری زیادی داشتیم و کار سختی بود. در عین حال تلاش کردیم یک محتوای ملی را نشان دهیم. سفر ما در این فصل به کرمان و سیستانوبلوچستان بود که در ادامه باز به روستایی در کردستان برمیگردیم. از اهالی سیستان و چابهار بازیگران جدید و بومی اضافه شدند و تلاش کردیم همه ظرفیتهای هنری و بازیگران توانمند را به کار ببندیم.سعید آقاخانی، کارگردان این سریال مخاطبپسند هم در این خصوص عنوان کرده بود: نونخ ۵ را باید بهنوعی اولین کار جادهای تلویزیون دانست، چرا که لوکیشن ثابت ندارد و یک مینیبوس لوکیشن اصلی آن است. با این مینیبوس از کردستان به سمت جنوب رفته و دوباره برمیگردیم. در رفت و برگشت هم با برخی چالشها روبهرو میشویم. این سری از نونخ شرایط سختی داشت و تفاوت لوکیشن، جذابیتهای بصری تازهای به کار داد. در فصل تازه، از گلیم و فرش کردستان و صنایعدستی بیشترصحبت کردیم. بهطور کلی دوست داریم به سرزمین اقوام و فرهنگهای دیگر برویم و امیدوارم این کار ادامه داشته باشد.
دورهمی اقوام به محوریت کردها
اما یکی از نکاتی که باید در مورد تولید این فصل از نونخ اشاره کرد، مسأله گردهم آمدن اقوام مختلف به محوریت قوم کرد است. آنطور که پیمان جبلی، رئیس رسانهملی پیش از این در دیدار با عوامل نونخ در پشت صحنه این سریال گفته بود، همه اقوام در نهایت زیر یک پرچم هستند اما نکته جالب اینکه در فصل تازه سریال، قوم کرد محور وحدت اقوام ایرانی میشود. جبلی در این دیدار به عوامل گفته بود که به تعداد اقوام ایرانی به فصلهای تازه این سریال فکر کنید. موضوعی که رئیس رسانهملی به آن اشاره کرده، نکته قابلتاملی است که میتوان در تولید کارهای دیگر تلویزیونی هم به آن توجه داشت.آنطور که از تیزر فصل پنجم سریال نونخ میتوان دریافت، این مجموعه در فصل پنجم خود با همان اهالی و شخصیتهای همیشگی و در یک مینیبوس، عازم جنوب کشور خواهند شد. سفر اهالی نونخ به کرمان وسیستانوبلوچستان آغاز میشودودرادامه به کردستان برمیگردند.اشاره بهسختیهای کار کولبران کرد هم از دیگر مسائلی است که به فراخور قصه، به آن پرداخته خواهد شد. نکتهای که عوامل این مجموعه بارها به آن تاکید کردهاند، شرایط پیچیده تولید این فصل از سریال نونخ است. نبود لوکیشن ثابت وحرکت در جاده برای ثبت یک روایت خاص، چیزی است که باید از مهمترین ویژگیهای نونخ ۵ دانست. این شرایط خاص، باعث شده تا بسیاری از عوامل سریال با آسیبهای متعدد روبهرو شوند. از شکستگی دست و پا تا دررفتگی انگشت دست یکی از بازیگران. روزی که رئیس رسانهملی به پشت صحنه این مجموعه رفت، بخشی از این سختیها قابل رویت بود. کما اینکه علی اخوان، بازیگر نقش سلطانی هم با پای آسیبدیده به آنجا آمد. چند نفر زیر بغل او را گرفته و از دامنه کوه بالا آوردند تا به محل بازدید رئیس رسانهملی برسد. پای سلطانی در گچ رفته بود و آنطور که خودش میگفت، هنوز سکانسهایی از بازیاش در این فصل باقی مانده بود.
عاشق، مثل کاراکترهای نونخ
شاید چیزی که بیشتر تماشاگران پر و پا قرص نونخ تایید کنند، واقعی بودن کاراکترهای این سریال است که نشان از عشق آنها به کارشان دارد. کما اینکه علی اخوان هم با وجود آسیبدیدگی در محل تصویربرداری حاضر شده بود.یکی دیگر از کاراکترهایی که در نونخ با اقبال مخاطبان همراه شده، عمو کاووس با بازی ماشاءا...وروایی است.شوخیهای همیشگی کاراکتر وحید با عمو کاووس، بخشی از شیرینی قسمتهای مختلف نونخ است. وروایی در پشت صحنه نونخ و درباره این شوخیها به خبرنگار جامجم میگوید: به نظرم شوخی وحید و کاووس برای مخاطب جذاب است و به دل مخاطب نشسته. بازیگر نقش وحید و خود من تلاش کردیم که این شوخیها را با برخی گفتارها و کارهایی که در سریال داریم، تقویت کنیم. این خودش جذاب بوده و در قاب نونخ یک بخش ویژه است. من هر کسی را میبینم درباره این دو شخصیت حرف میزنند. حتی به خاطر دارم که در خیابان بازیگر نقش وحید را گرفته بودند که چرا آن پیرمرد را اذیت کردی. یعنی اینقدر به دل مخاطب نشسته است. این هم ازجذابیتهای کار است که مردم دوستش دارند. وی ادامه میدهد: مردم لحن کاووس را هم دوست دارند که با آن حالت خاص از وحید میخواهد اینقدر اذیتش نکند. در نهایت کار جذابی درآمده که خودم هم شوخیهایشان را دوست دارم. نونخ در کل به دل مخاطب نشسته است. لایه به لایه این سریال خیلی اتفاقها میافتد و شخصیتهایی مثل سلمان یا اوستاغلام در آن بازی میکنند که یک کل جذاب را برای مخاطب خلق میکند. بخشی از سریال نونخ در فصل جدید به چالش و مشکلات کولبرها پرداخته است. وروایی در جایی به سختی بالا رفتن از کوه اشاره میکند و میگوید: سخت بود اما واقعا دوست داشتیم زحمت کولبرها را در سریال نشان دهیم. یک بخش شیرین در این فصل داشتیم که به جنوب رفتیم و با قوم بلوچ کار کردیم که توانمندیها و زیباییهای خودشان را دارند. یک بخش هم کولبرها بود که باید بازی میکردیم و واقعا مشکل بود.
سلمان بالاخره ازدواج کرد؟
سلمان را هم باید از دیگر شخصیتهای خاص نونخ دانست که با خندههای معروفش، یککاراکتر دوستداشتنی در میان مردم است. آنطور که از تیزر این فصل سریال برمیآید گویا او در فصل جدید با شیرین ازدواج کرده و درسفر با اهالی روستا همراه میشود. حتی جایی شیرین به او میگوید که این چه ماه عسلی است که آمدهاند. سلمان در این فصل هم کارهای عجیبش را تکرار میکند و تلاقی این کارها با همراه شدنش با شیرین خانزاده، موقعیتهای تازه و جدیدی را خلق میکند. بخشی از طنز شخصیت سلمان در تناقضی است که میان ظاهر و کلام او شکل میگیرد. یک ظاهر ساده و شاید روستایی که در باطن خیلی از خود مطمئن است و حتی جایی به شوخی و جدی میگوید که طرفداران بسیاریدارد.
شیرین مثل نورالدین خانزاده
نورالدین خانزاده یا همان بابای دختران کرد، اولین شخصیتی بود که در ابتدای روی آنتن رفتن فصل اول سریال نونخ، مخاطبان با آن مواجه شدند. شخصیتی شیرین که هر بار با قصهای مواجه میشد و تمام تلاشش، ساماندهی زندگی ساده و روستایی خودش و دختران جوانش بود. در واقع شاید دیالوگهای طنز در کلام بازیگران و کاراکترهای دیگر بیشتر از نورالدین خانزاده با بازی سعید آقاخانی باشد اما ذات این کاراکتر آنقدر شیرین است که توانسته در دل مخاطب جا کند؛ تا جایی که تکهکلامهای او هم در میان مردم عادی راه پیدا کرده و خیلیها آن را تکرار میکنند. سعید آقاخانی که خودش هم اصالت کرد دارد، در قامت کارگردان و بازیگر این سریال، تلاش کرده روایت مردم کرد را به درستی و شیرینی منتقل کند. نونخ در فصل تازه خود، جسارت تازهای به خرج داده و با سفر به نقاط مختلف ایران، رنگارنگی اقوام ایران را به نمایش گذاشته است؛ رنگهایی که با محوریت مردم کردستان و با پرداختن به فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان و کرمان اتفاق افتاده و به نظر میرسد با تولید پیچیده و سختی که داشته، مخاطبان را بیشتر از دیگر فصلها راضی کند.