برهمین اساس نیز طبیعی بود که چهار سامانه فروش بلیت، در دقایق ابتدایی آغاز بلیتفروشی با بار ترافیکی روبهرو شدند و برخی از این چهار درگاه، اختلالهای لحظهای را هم تجربه کردند که در این میان، گیشه ۷، از کندی بیشتری نسبت به سه سامانه دیگر برخوردار بود. هرچند محدود کردن فرآیند فروش بلیتها به نیمه نخست جشنواره، علامت سؤال بزرگی است که میتواند تبعاتی را برای این رویداد در روزهای آینده رقم بزند.
استقبال از ۳ فیلم
سه فیلم جشنواره فجر موفق شدند تا درکمتر از ۱۵دقیقه، بلیت تمام سئانسهای خود تا ۱۶بهمن را به فروش برسانند که صبحانه با زرافهها، تمساح خونی و بیبدن، ترکیب این فیلمها را تشکیل میدهند. همچنین از نخستین دقایق بلیتفروشی، پای بازار سیاه نیز به آثار جشنواره باز شده بهطوری که بلیت برخی فیلمها نظیر تمساح خونی، صبحانه با زرافهها و شهسوار در بازار سیاه با قیمتهای۱۲۰و۱۵۰هزار تومان به فروش میرسد.نکته قابلتوجه راجع بلیتفروشی آنکه در اتفاقی کمسابقه، بلیتفروشی تنها برای نیمه نخست جشنواره دردسترس قرارگرفته ومشخص نیست به چه دلیل این اقدام که نیاز به آسیبشناسی دارد، بدون اطلاع قبلی صورت گرفته است.همچنین تاکنون تاریخی برای بلیتفروشی نیمه دوم جشنواره معین نشده است.البته که معادلات برای بلیتفروشی نیمه دوم جشنواره، باعلامت سوالهایی همراه است؛ چراکه طی یک هفته آتی، نخستین نقدها از آثار منتشر میشود و مخاطبان، با آگاهی بیشتری نسبت به خرید بلیت اقدام میکنند وهمین رویکرد، اگرچه برای تعدادی فیلم با افزایش تقاضا همراه خواهد شد اما احتمالا فیلمهای بیشتری مشمول عدماقبال میشود واین اتفاق طبیعتا نمیتواند به سود جشنواره تمام شود.
همه منتظر سئانسهای فوقالعاده
باتوجه به استقبال صورتگرفته، جای امیدواری وجود دارد که سینماها از همان روزهای نخست جشنواره، سئانسهای فوقالعاده را برگزار کنند. تجربه نشان داده که این اتفاق هیچ منافاتی با میزان استقبال از آن فیلمها طی روزهای انتهایی ندارد. طبیعتا فیلمی به سئانس فوقالعاده میرسد که از اقبال بیشتری برخوردار است و رضایت مخاطبان خود را جلب کرده باشد. فرآیند استقبال از چنین فیلمهایی طی نیمه دوم جشنواره، با توجه به تبلیغات دهانبهدهان و اخبار مثبتی که از آن آثار در رسانههای مکتوب و مجازی منتشر میشود، عطش مخاطبان بیشتری را برای تماشا به همراه دارد و این اتفاق نمیتواند به روند اکران روزهای انتهایی فیلم خللی وارد کند. بنابراین میتوان امیدوار بود که مجوز سئانسهای فوقالعاده، از همان نخستین روزهای جشنواره، به سینماها اعطا شود. این رویه سبب خواهد شد رضایت مخاطبان هم حاصل شود. همچنین با توجه به محدودیت سئانسهای روزانه برای سینماها، این رویه به چرخش آثار و اکران بیشتر کمک میکند و فیلمها در رقابت بازار آزاد، محک خواهند خورد.
بخش بینالملل بلیتفروشی نداشت!
از ایرادات بلیتفروشی در این دوره، این است که علاقهمندان به فیلمهای جشنواره فقط میتوانند آثار سه بخش سودای سیمرغ، نگاه نو و پویانمایی را خریداری کنند و با وجود آنکه برخلاف برخی دورهها بلیتها به صورت تکی فروخته میشود، از آثار بخش مستند، کوتاه و بینالملل خبری نیست.البته فیلمهای مستند و کوتاه در سینمای رسانه هم معمولا مهجور هستند و درباره نمایش آنها همیشه اختلافنظرهایی وجود دارد، بهخصوص آنکه بیشتر آثار راهیافته در این دو بخش، پیشتر در جشنوارههای حقیقت و کوتاه تهران رونمایی شده اما فیلمهای بخش بینالملل شرایط دیگری دارد و دورههایی در جشنواره فجر بوده که آثار این بخش مخاطبان جدی داشته درحالی که امسال حتی فیلمهای بخش بینالملل هنوز اعلام نشده است.
بلیتفروشی آنلاین و کمک به انضباط جشنواره
اما بلیتفروشی به روش آنلاین با توسعه فضای مجازی در سالهای اخیر باعث شده دیگر شاهد صفهای طویل مقابل سینماها در ایام برگزاری جشنواره فجر نباشیم و این فرآیند به نظم و انضباط جشنواره فجر کمک زیادی کرده است. در دورههای گذشته اختلال در اینترنت و قفل شدن سایتهای فروش حاشیههایی را ایجاد میکرد اما به نظر میرسد دیروز این حاشیهها به حداقل خود رسیده بود، چراکه هیچ خبری از انتقاد درباره خرید بلیت جشنواره به رسانهها مخابره نشد. با اینحال برخی از چهار درگاهی که بلیتهای جشنواره را به فروش میرساندند، اختلالهای لحظهای را تجربه کردند.
رونق جشنواره پس از یک دوره سخت
استقبال از بلیت فروشی جشنواره فیلم فجر در این دوره در حالی رقم خورده که برخی جریانات رسانهای معاند سال گذشته تمام تلاش خود را به خرج دادند تا این رویداد ملی در انزوا برگزار شود اما سال پیش و در کوران فتنه زن، زندگی، آزادی نیز شاهد رونق جشنواره بودیم. با این حال جشنواره فجرپس ازگذر ازیک دوره سخت، امسال با فراغ بال بیشتری به استقبال ایاما... دهه فجر میرود. رویدادی که میتوان از آن به عنوان بزرگترین اتفاق هنری کشور یاد کرد.