با تیرانداز چینی همه و بعد رقبای قطری و هندی را پشت سرگذاشته و صاحب تنها دو سهمیه المپیک شدهاند و حالا هر ثانیه از تحقق رویای پاریس ۲۰۲۴قند دردلش آب میشود.اما هنوز پایان قصه بازاست! هر پنج بشقابک آخری رامیزند. جدال ایران و چین ادامه دارد و کار طلا میکشد به تیر حذفی. شلیک اول هر دو حریف به هدف اصابت میکند اما بشقاب دوم که به پرواز در میآید، فقط تیر محمد سامان بیرانوند طلایی میشود. تفنگش را رو به آسمان بالا میبرد و اشک میریزد.
آریا نسیمیشاد، شناگر۱۶ساله ایرانی دربازیهای ریو۲۰۱۶جوانترین المپین تاریخ کشورمان محسوب میشد وحالا از چند روز پیش محمد سامان بیرانوند، نوجوان دهه هشتادی بروجردی، رکورددار شده وجوانترین مسافر ایرانی تاریخ المپیک به حساب میآید.او با رکوردشکنی در امتیاز مجموع و کسب طلای انفرادی و نقره میکس، اولین سهمیه تیراندازی اهداف پروازی ایران را در تاریخ المپیک از آن خود کرده است وهمچنین یکی از چهار تیرانداز ۱۵ساله دنیا در تاریخ بازیهای المپیک نیز به شمار میرود. بیرانوند دربازگشت ازرقابتهای قهرمانی آسیا ۲۰۲۴به میزبانی کویت، به پرسشهای جامجم پاسخ داده است.
این یک تیر و چند نشان واقعا تبریک دارد. هم قهرمان آسیا شدی و هم در نوجوانی، صاحب اولین سهمیه المپیک ایران در تراپ.(با خنده) بله خیلی ممنون.
خدا را شکر که بالاخره تحمل سختیها، تلاش من و همراهی خانواده به نتیجه رسید. افتخار میکنم توانستم هم پرچم ایران را دو بار بالا ببرم، هم یک سهمیه بگیرم.
کلاس چندمی و اوضاع تحصیلیات با تمرینها چطور است؟
من پانزده سالهام، در کلاس دهم رشته تربیت بدنی میخوانم. همه تلاشم برایپیشبرد درس و تمریناتم است. البته نزدیک مسابقات و اردوها، تمرینات همیشه سنگینترند. اما در مجموع انتخابم برای تحصیل هم ورزشی است.
تیراندازی اهداف پروازی، دنیای متفاوتی با تیراندازی تفنگ و تپانچهبادی و سایر مادهها دارد. از چه زمانی و چطور به این رشته علاقهمند شدی و به تیمملی رسیدی؟
من از کودکی با تیراندازی آشنا بودم. عمو و پدرم تیراندازی میکردند و من هم مشتاق بودم تفنگ دست بگیرم. بالاخره از حدود ۹ سالگی تیراندازی را در باشگاه با پدرم شروع کردم و اول با تفنگ بادی. مدتی بعد به سایت تیراندازی اراک رفتیم و همانجا متوجه شدیم که در تراپ استعداد دارم و تصمیم گرفتم به صورت حرفهای ادامه بدهم. هیجان و جنگندگی این رشته جذبم کرد و وارد فضای رقابتی شدم. ازحدود دو سال قبل هم با قهرمانی دررقابتهای کشوری به اردوهای تیم ملی بزرگسالان دعوت شدم.
فکر میکردی، طلا و سهمیه را با هم بگیری؟
دور از ذهن نبود. اتفاقا قبل از اعزام، به همه گفتم من با سهمیه برمیگردم. این نتیجه زحمت پنج شش ساله ما بود. من قبلا هم در مسابقات قهرمانی آسیا یک مدال برنز گرفته بودم. در این سالها چندین باربه مسابقات رفته بودم. اولین بارهم که به مسابقات قهرمانی آسیای جوانان اعزام شدم یک مدال برنز کسب کردم.
از مسیر چند سالهای که طی کردهای و فراز و نشیبهای آن بگو.
شاید به نظر خیلیها اینطور باشد که چون نوجوانم، تجربه زیادی از دشواریهای مسیر ندارم. اما اصلا آسان نمیگذرد. پدرم تقریبا نیمی ازخانه و زندگیمان را برای ورزش من وادامه آن فروخته است.دربروجرد، شهر محل سکونت ما، سایت تیراندازی اهداف پروازی وجود ندارد و ما در این سالها مدام در سفر بودهایم. از بروجرد به خرمآباد. بعد هم که سایت خرمآباد را بستند، از بروجرد به اراک میروم یا در مجموعه ورزشی آزادی تهران تمرین میکنم.
به فداکاری و حمایتهای پدر در تامین هزینهها اشاره کردی. درحال حاضر، یک ورزشکار حرفهای برای تمرین اهداف پروازی، چقدر باید هزینه کند؟
روزانه حدود پنج میلیون! تفنگهای اهداف پروازی در سطح مسابقات و المپیک، ساخت ایتالیاست؛ از ۶۰۰ میلیون است تا یک میلیارد تومان.یک تیرانداز حرفهای تراپ باید با چنین تفنگی تقریبا روزانه پنج راند تمرین کند؛ هر راند هم حدود ۵۰ شلیک. هزینه فشنگ هرراند هم حدود ۸۰۰ هزار تومان است.
رشته شما به نوعی شبیه تیراندازی شکاری است. اهل شکار هم هستی یا حافظ محیطزیست؟
(با خنده) بله به شکار شباهت دارد. شکار بدون مجوز که هیچوقت اما من بیشتر طرفدار محیطزیستم و تیراندازی ورزشی را دوست دارم.
زین پس چه برنامهها و آرزویی داری؟
برنامه من از حالا تا المپیک فقط تمرین است و تمرین. دوست دارم در پاریس دل مردم را شاد کنم و بزرگترین آرزوی ورزشیام، قهرمانی المپیک است.
در پایان اگر نکتهای داری بگو.
امیدوارم ازاین رشته حمایت بیشتری شود و درتامین هزینهها کمکمان کنند. از خانوادهام، پیام رجایی مربیام و فدراسیون تشکر میکنم.
صعود ۷۶ پله ای بیرانوند
جدیدترین رنکینگ المپیکی تیراندازان بعد از مسابقات قهرمانی آسیا بهروز شد که براساس آن محمد سامان بیرانوند بیشترین صعود را در میان تیراندازان ایرانی داشت. بیرانوند که حالا جوانترین المپین تاریخ ایران لقب دارد از رده ۱۲۸بخش تراپ مردان با۷۶پله ارتقا به رده ۵۲صعود کرد وبالاتر ازبابک یگانه (رده۷۲) و محمدحسین پرورشنیا (رده۱۱۴) قرار گرفت. در این ردهبندی هانیه رستمیان دیگر المپین ایرانی درتپانچه ۲۵متر زنان دررده دوم قرار دارد که بالاترین رتبه در میان تیراندازان ایرانی است. او فقط تیرانداز ایرانی است که رنکینگ زیر ۱۰جهان را دراختیار دارد. سجاد پورحسینی هم که در مسابقات قهرمانی آسیا در تپانچه بادی چهارم شد در جدیدترین رنکینگ با شش پله صعود به رده هفدهم رسید تا دومین تیرانداز ایرانی در میان ۲۰ نفر برتر دنیا باشد.