سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
شکلی که این واژه را تلفظ میکنیم شکل فرانسوی آن است و در زبان انگلیسی به آن Capitulation با تلفظ کپیتلیشن گفته میشود. این واژه به معنی تسلیمشدن و سرسپردگی است. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم.
کاپیتولاسیون مفهومی نیست که تنها مربوط به بازار رمزارزها باشد. درواقع در تمام بازارهای مالی میتوان این وضعیت را مشاهده کرد. به وضعیتی که در آن سرمایهگذاران زیادی بهطور گسترده مشغول فروش داراییهای خود در بازار هستند و ارزش کلی بازار کاهش پیدا میکند کاپیتولاسیون گفته میشود.
بروز چنین شرایطی به عوامل زیادی بستگی خواهد داشت. این شرایط برای مدتی در بازار میماند و سپس بازار در حالت اصلاح قرار میگیرد.
بازار رمزارز هم که به نوسانات شدید خود مشهور است معمولا کاپیتولاسیونهای سنگینی را تجربه میکند. کاپیتولاسیون ارز دیجیتال میتواند بهلحاظ ماندگاری دورههای متفاوتی داشته باشد.
بازارهای مالی دارای چرخههای متفاوتی هستند. بازار ارز دیجیتال هم از این قائده مستثنی نیست و این چرخهها را در خود دارد. مدتزمان چرخه و بروز آن به شرایط مختلفی بستگی دارد.
چرخه گاوی یا افزایشی مربوط به زمانی است که قیمتها روند صعودی میگیرند. این چرخه تا اوج قیمتی ادامه دارد. در بازار گاوی سرمایهگذاران مشغول خرید هستند و شاخص طمع بالاست.
چرخه دیگر بازار چرخه خرسی است. در این چرخه قیمتها سقوط میکنند و تا کف قیمتی نیز سقوط آنها ادامه دارد. کاپیتولاسیون معمولا در این چرخه رخ میدهد. در این شرایط سرمایهگذاران مشغول فروش هستند و شاخص ترس بازار هم بالاست.
رمزارزهای مختلفی میتوانند چنین شرایطی را تجربه کنند. برای نمونه رمزارزی خیالی بهنام ایکس را فرض کنید که دچار کاپیتولاسیون ارز دیجیتال شده است.
پیش از کاپیتولاسیون رمزارز ایکس ممکن است ارزش زیادی داشته باشد و سرمایهگذاران بسیاری نیز آن را هولد کرده باشند. پس از وقایعی ایکس بهشدت سقوط میکند و از اوج قیمتی خود 70 الی 90درصد فاصله میگیرد.
در چنین شرایطی برخی از سرمایهگذاران اینطور استدلال میکنند که کاهش قیمتی بیشتر از این دیگر ممکن نیست. پس در چنین محدودههایی از قیمت شکستهشده دست به خرید میزنند. اما ایکس دچار کاپیتولاسیون میشود و همان کف قیمتی را هم از دست میدهد و باز قیمتش فرو میریزد.
با استفاده از این پدیده میتوان نقاط ضعف و قوت بازار را شناسایی کرد. کاپیتولاسیون بر قیمت روز رمز ارز ها تاثیر میگذارد و اطلاعاتی از جمله نفوذ قیمت در سطوح قبلی و نقاط وقفه برای روندهای صعودی و نزولی را به ما نشان خواهد داد.
سرمایهگذاران و تحلیلگرهای حرفهای با آنالیز این اطلاعات نقاط دقیق خرید و فروش داراییهای مختلف را مشخص خواهند کرد. پس تا اینجا فرا گرفتیم که بررسی این پدیده برای تحلیلهای فنی بسیار مهم است. بسیاری از فعالان بازار آن را بیش از اینکه کاهنده ارزش بازار بدانند یک نشانگر تلقی میکنند.
کاپیتولاسیون ارز دیجیتال از جهات مختلفی حائز اهمیت است و بر روند بازار تاثیر زیادی دارد. اگر در بازار کاپیتولاسیون رخ دهد اعتماد سرمایهگذاران به بازار کم خواهد شد و از ارزش بازار کاسته میشود.
سرمایهگذارانی که با دید وسیع و بلندمدت به بازار نگاه میکنند ممکن است نظرات متفاوت و استراتژیهای دیگری نسبت به سایر سرمایهگذاران داشته باشند.
در شرایطی که همه مشغول فروش هستند بسیاری فرصتها را در مییابند و میان توفان کاپیتولاسیون مشغول خرید میشوند. بهعلاوه اینکه کاپیتولاسیون در بازار لازم و ضروری است. پس از دورههای صعودی شدید بازار به اصلاح نیاز دارد که کاپیتولاسیون این کار انجام میدهد.
اشاره کردیم که این پدیده در تحلیل فنی مورد نیاز ماست. پس میتوان با استفاده از تحلیل تکنیکال کاپیتولاسیون ارز دیجیتال را شناسایی کرد.
نمودارهای کندل استیک بهصورت بصری این پدیده را نشان میدهند. کندلهای چکشی در پایینترین سطوح قیمتی ایجاد میشود. میزان کاپیتولاسیون را میتوان در تایمفریمهای مختلف اندازهگیری کرد.
کاپیتولاسیون ارز دیجیتال در بازار شامل دورههای مختلفی میشود. این دورهها را میتوان براساس مدتزمان بقا از یکدیگر جدا نمود. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر درباره آنها صحبت کنیم.
این نوع از کاپیتولاسیون معمولا حداکثر 2 هفته پایداری دارد و برای استفاده تریدرهای روزانه است. توصیه میشود که سرمایهگذاران میانمدت از آن استفاده نکنند.
در شیبهای نزولی تریدرها به امید اینکه امکان بازگشت قیمت هست دست به خرید میزنند. مثالهای متعددی از این شرایط در بازار وجود دارد.
برای نمونه در همین سال گذشته قیمت بیت کوین چندبار در کانال 25هزار تا 20هزار جابهجا شد و تریدرها در زمان ریزش قیمت از این کاپیتولاسیون کوتاهمدت بهره بردند.
در یک چرخه ممکن است 2 الی 3 بار بهشکل میانمدت ما کاپیتولاسیون را تجربه کنیم. کاهش قیمت در این کاپیتولاسیون نسبتا شدید است.
سرمایهگذاران میانمدت معمولا از این شرایط بیشترین استفاده را میکنند چون تا این لحظه به بازار و قیمت اهمیتی ندادهاند اما حالا با افت قیمت وارد بازار میشود و منتظر بازگشت قیمت به اوج هستند.
FUD در این دوره به پایینترین سطح خود میرسد و قیمتها شدیدا افت میکنند. بهترین زمان برای سرمایهگذاران بلندمدت چنین وضعیتی است.
در این زمان آنها با سرمایه عظیم وارد بازار میشوند و در بازهای طولانی منتظر بازگشت قیمت خواهند شد. این دورهها میتوانند 2 تا 5 سال طول بکشند. البته که عدد دقیق این بازه بستگی به چرخه بازار و شرایط آن خواهد داشت.
برای اینکه بهترین سرمایهگذاری ممکن در این دوران را داشته باشید باید چند مورد را بررسی کنید. اینکه سرمایه شما چقدر است و برای کدام بازههای سرمایهگذاری مناسبتر است.
باید ببینید که میخواهید بهعنوان تریدر وارد بازار شوید یا یک سرمایهگذار. میزان ریسک و ضرر هم اهمیت زیادی دارد.
باید ببینید که سرمایه شما برای چه مدتی و با چه ریسکی میتواند در اختیار بازار قرار بگیرد. اگر چنین مسائلی را بررسی نکنید در بزنگاههای بازار فرصتها از دست شما میروند درحالیکه دیگر افراد با استراتژی مناسب، سودهای خوبی بهدست خواهند آورد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد