یادداشت-رضوان حیات کارشناس ارشد روانشناسی مرکز مشاوره آرامش معاونت فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر؛

اصول آماده کردن محیط امن برای کودکان

یادداشت/شهربانو بهروزیان؛کارشناس ارشد روانشناسی مرکز مشاوره آرامش معاونت فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر؛

مقابله با فرد پرخاشگر

گاهی اوقات شرایط پیش می‌آید که افراد کنترلی بر خشم خود ندارند و هر کاری ممکن است از آن‌ها سر بزند. به همین دلیل ایستادگی بی‌فایده است و بهتر است برای حفظ سلامت خود و فرزندان مکان را موقتاً ترک کنید
کد خبر: ۱۴۲۵۶۵۵

حتماً تا به حال با یک فرد عصبانی روبرو شده‌اید. در آن شرایط چه کرده‌اید؟ آیا دست و پای‌تان را گم کرده‌اید؟ آیا ترسیده‌اید؟ آیا واکنش شدید نشان دادید؟ آیا مثل طرف مقابل‌تان رفتار کرده‌اید؟ نتیجه چه شد؟ آیا به عصبانیت بیشتر و بیشتر منتهی شد یا اینکه به آرامش رسیدید؟ چه نفعی برای‌تان داشت؟ الان که به آن شرایط فکر می‌کنید چه نظری درباره رفتارتان دارید؟ آیا راضی هستید یا نه؟ در هر صورت با خود فکر کنید اگر الان در آن شرایط قرار بگیرید چه کاری می‌کنید؟ آیا همان رفتارهای قبلی را تکرار می‌کنید یا خیر؟ در این‌جا روش‌هایی برای مقابله با فرد پرخاشگر معرفی می‌شود؟

1-موقعیت را ترک کنید

وقتی با فردی روبرو هستید که به شدت عصبانی است، اشیا را پرت می‌کند و می‌شکند، به سمت شما حمله‌ور می‌شود و یا احساس می‌کنید که ممکن است به شما حمله کند و به شما آسیب برساند، وقتی شما را به کتک زدن، مجروح کردن و حتی مرگ تهدید می‌کند، بهتر است موقعیت را ترک کنید. اگر فکر می‌کنید در اتاق دیگر امن خواهید بود به آنجا بروید و تا آرام شدن همسر در همان جا بمانید. اگر فکر می‌کنید در هیچ اتاقی مصون از خطر نیستید بهتر است برای یکی دو روز از منزل خارج شوید و تا زمانی که از آرام شدن همسرتان مطمئن نشده‌اید، به منزل بازنگردید.

فکر نکنید که باید بایستید و مبارزه کنید و اگر میدان را خالی کنید، او راجع به شما فکر خواهد کرد که شما فردی ترسو و بزدل هستید. گاهی اوقات شرایط پیش می‌آید که افراد کنترلی بر خشم خود ندارند و هر کاری ممکن است از آن‌ها سر بزند. به همین دلیل ایستادگی بی‌فایده است و بهتر است برای حفظ سلامت خود و فرزندان مکان را موقتاً ترک کنید.

2- از خودتان دفاع نکنید

وقتی همسرتان خشمگین است و داد و فریاد راه انداخته است، شما را به کاری متهم می‌کند، سرتان داد می‌کشد و از شما ایراد می‌گیرد، بهتر است از خودتان دفاع نکنید و برای تبرئه خودتان حرفی نزنید. چون در حالت خشم از حرف‌های خودتان علیه شما استفاده می‌شود. پس در فکر این که دلیل بیاورید و طرف مقابل را قانع کنید، نباشید به این ترتیب، احترام شما بیشتر حفظ می‌شود. همیشه به خاطر داشته باشید که دلیل آوردن، برای زمانی است که همسرتان آرام شده و گوش شنوایی برای صحبت شما دارد.

3- مرزها را مشخص کنید

مشخص کردن مرزها مثل مشخص کردن خط قرمز است. یعنی از این جلوتر نه. به عبارتی شما با مشخص کردن خط قرمز به طرف مقابل نشان می‌دهید که :

"جلوتر نیا". برای این کار ابتدا به احساس او توجه نشان می‌دهید سپس مرز را مشخص می‌کند.

4- به نتیجه رفتارش اشاره کنید

برایش توضیح دهید که رفتار پرخاشگرانه او چه نتیجه‌ای به بار می‌آورد. به عبارتی او را با نتیجه رفتارش روبرو کنید. بهتر است چیزی بگویید که بتوانید آن را انجام دهید و اگر نمی‌توانید کاری را انجام دهید، آن را بیان نکنید.

5- خلع سلاح کنید

وقتی که همسرتان خشمگین است و از شما ایراد می‌گیرید و یا شما را متهم می‌کند، بهتر است او را خلع سلاح کنید. کافی است به او حق بدهید. انگار آب روی آتش ریخته‌اید. طرف مقابل آرام شده، از انتقاد دست بر‌می دارد.

6- سرویس دادن را متوقف کنید

وقتی به درخواست شما توجه نمی‌کند و شما را جدی نمی‌گیرد، به او سرویس ندهید. البته توجه داشته باشید که لازم است این روش طول بکشد تا جواب بدهد.

7- سؤالتان را تکرار کنید

وقتی از همسرتان چیزی را می‌پرسید و او در پاسخ به شما موضوع دیگری را پیش می‌کشد، در این صورت بهتر است سؤال‌تان را تکرار کنید.

8- از مواضع خود عقب نشینی نکنید

اگر فکر می‌کنید کاری که انجام می‌دهید، درست است به آن ادامه دهید. لازم نیست با همسرتان و یا فرد پرخاشگر بگومگو کنید و به او ثابت کنید که کارتان درست است؛ بلکه چیزی نگوئید و به کارتان ادامه دهید.

9- با تعریف و تمجید باج ندهید

برخی از خانم‌ها وقتی می‌بینند همسرشان خشمگین است، سعی می‌کنند به او ابراز علاقه کنند، او را ببوسند و از او پذیرایی کنند و یا از او تعریف و تمجید به عمل آورند تا شاید او را آرام سازند. این روش، روش مناسبی نیست چون با این کار او بیشتر ترغیب می‌شود به رفتارش ادامه دهد. به جای تعریف و تمجید بهتر است با خوشرویی به او بگویید رفتارش را نمی‌پسندید و انتظار دارید با شما محترمانه رفتار شود.

10- به او یاد‌آوری کنید که می‌توانید رازدار نباشید

وقتی همسرتان خشن است، توهین می‌کند کتک می‌زند و رفتار نامناسبی با شما دارد به او بگویید که اگر بخواهید و اگر روزی صبرتان تمام شود، سکوت خود را می‌شکنید و رفتار‌های او را برای خانواده و دوستان بازگو خواهید کرد این کار گرچه ممکن است او را در همان لحظه خشمگین سازد، اما در دراز مدت روش مفیدی است.

 

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها