مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان
هفت آیین مرتبط با ماه محرم در استان گلستان در فهرست آثار ملی ثبت شده است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان گفت: در استان گلستان هفت آیین مرتبط با ماه محرم در فهرست آثار ملی ثبت شده که در این ایام میزبان گردشگران از شرق تا غرب استان هستند
کد خبر: ۱۴۱۷۷۰۳
نویسنده شبیر دائمی
به گزارش جام ج آنلاین از گرگان محمدجواد ساوری با بیان این مطلب، گفت: مراسم ماه محرم در واقع بازسازی و یادآوری واقعه خونین کربلاست و استان گلستان دارای هفت برنامه آیینی در ماه محرم است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان افزود: با توجه به برگزاری باشکوه برنامه های ماه محرم در استان گلستان توسط قومیت های مختلف، هرساله شاهد حضور گردشگران طی این ایام در استان هستیم که امید است با برنامه ریزی های دستگاه های متولی و هیات های مذهبی ضمن تقویت گردشگری مذهبی استان، میزبان شایسته ای برای عزاداران اباعبدالله الحسین علیه السلام باشیم.
او در ادامه به تشریح برنامه های آیینی- ملی ماه محرم در استان گفت: «طوقبندان» از مراسم مردم گرگان است که روزهای چهارم تا دهم محرم و در ساعت پیش از اذان مغرب در محلات شهر تاریخی استرآباد گرگان برگزار می شود.
ساوری ادامه داد: «چهلمنبر» یا «پامنبری» گرگان یکی از رسوم قدیمی در ماه محرم است که هرساله با شور خاصی برگزار شده که طبق آن غروب روز تاسوعا مردم به درب منازلی میروند که منبر برپا کرده و با روشن کردن شمع در پای آنها برای برآورده شدن حوایج خود دعا میکنند، چراکه معتقدند که اگر کسی بر روی چهلمنبر شمع روشن کند حاجتش برآورده میشود.
او خاطرنشان کرد: مراسم آیینی «سینه زنی کمر به کمر» مردم شهرستان رامیان هرساله باشکوه بسیار خاصی برگزار می شود. انتخاب شیوه عزاداری کمر به کمر در بین مردم رامیان، نشان از باور مردم عزادار به محور ولایت علی ابن ابیطالب (ع) و ۱۱ امام دیگر است که این امر به طور نمادین با حرکت به دور میدان امام علی (ع) این شهر اجرایی می شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان با اشاره به اینکه یکی دیگر از آیین های ثبت ملی ماه محرم در استان گلستان «نخل پا» شهرستان کردکوی است توضیح داد: آیین عزاداری نخل پا در نزدیکی ظهر عاشورا در روستای بالاجاده با حضور قابل توجه عزاداران و عاشقان حسینی برگزار میشود.
او همچنین گفت: آئین کهن «حسن حسین خوانی» همه ساله از هفتم ماه محرم تا ظهر عاشورا در شهرستان های گالیکش و مینودشت و روستای فارسیان فرنگ، القجر و ... برگزار می شود.
ساوری ادامه داد: مراسم «بنی اسد» بندرگز که در روستاي گز روز يازدهم محرم برگزار مي شود از دیگر آیین ثبت ملی شده استان درخصوص ماه محرم است.
او در ادامه گفت: آخرین برنامه آیینی ماه محرم که به ثبت ملی رسیده است «دسته چوبی» است که در شب 12 ماه محرم مصادف با روز سوم شهادت امام حسین(ع) در محلات قدیم گرگان برگزار می شود .
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان در پایان گفت: این هفت آیین مذهبی گوشه ای از ارادت و برنامه های عزاداری مردم مومن این استان در ماه محرم است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. در این ایام همه شهرها و روستاهای گلستان در غم و ماتم فرو رفته و اقشار جامعه و اقوام استان با برگزاری برنامه های بسیار متنوع مذهبی عشق و ارادت خود را به امام حسین علیه السلام و ائمه معصوم به نمایش میگذارند.