در اطلاعیه شرکت ارتباطات زیرساخت (زیرمجموعه وزارت ارتباطات) آمده: «در چند روز گذشته، گوگل در اقدامی غیرحرفهای، نسبت به ایجاد اختلال در استفاده از سرویس جستوجوی خود (Google.com) برای کاربران ایرانی اقدام کرده است. بررسیها نشان میدهد این محدودیتها بهصورت تدریجی درحال گسترش است. متخصصان شرکت زیرساخت در تلاش برای خنثیکردن این محدودیت جدید هستند.»
بررسی رادار آروان نشان میدهد اختلال گوگل از ابتدای هفته گذشته آغاز شده است. روز پنجشنبه، هشتم تیرماه نیز این اختلال به اوج خود رسید. بااینحال اکنون وزارت ارتباطات مدعی است که مشکل اختلال در گوگل ازسوی خود این شرکت برای کاربران ایرانی ایجاد شده. زیرساخت، توضیحی درباره بقیه سرویسهایی که دارای اختلال هستند، نداده است.
به گزارش دیجیاتو، مستند فنی که در این اطلاعیه منتشر شده، تصویر فوق از سایت check-host.net است که محدودیت گوگل را برای ایران نشان میدهد. البته در لحظه انتشار این خبر و با تست وضعیت گوگل برای ایران روی همین سرویس، مشکلی دیده نمیشود. اگر آدرس وبسایتهای فیلترشده در ایران همچون توییتر و فیسبوک را نیز در سایت یادشده بررسی کنید، دقیقا با همین پیغام در تصویر منتشرشده از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت روبهرو خواهید شد. این موضوع درحالی مطرح میشود که کارشناسان فنی باور دارند حجم اختلالهای موجود در اینترنت فراتر از مشکلات سرویسهای گوگل است. کارشناسان تأکید دارند اختلال روی TLS و DNS و برخی سرویسهای زیرساختی نیز بهشدت مشاهده میشود. گفتنی است رئیسجمهور هفته گذشته و در جریان جلسه شورایعالی فضای مجازی، دستور داد تا کارگروهی متشکل از مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات تشکیل شده تا علت کندی اینترنت را بررسی و نتیجه آن اعلام شود.
طراحی خودروهای آینده تویوتا با هوش مصنوعی
هوش مصنوعی احتمالا محبوبترین اصطلاح در سال ۲۰۲۳ بوده است، بسیاری از صنایع به لطف فناوریهای یادگیری ماشین شروع به کشف فرصتهای جدید حل مساله کردهاند. صنعت خودرو با توجه به اینکه بسیاری از شرکتها در حال حاضر از هوش مصنوعی برای وظایف مختلف در بخش تحقیق و توسعه خود استفاده میکنند، عقب نیست. تویوتا اکنون اعلام کرده که به لطف تکنیک هوش مصنوعی مولد خود که توسط موسسه تحقیقاتی تویوتا (TRI) توسعه یافته است، شروع به تحقیق در مورد طراحی خودرو مبتنی بر هوش مصنوعی کرده است. نگران نباشید، پیکاپ بعدی تاکومای شما یک نمای بیرونی کاملا طراحی شده با هوش مصنوعی نخواهد داشت. در عوض، تویوتا میخواهد از این فناوری در مراحل اولیه طراحی استفاده کند، جایی که تکرارهای مختلف یک پروژه خاص برای ملاحظات مهندسی مورد نیاز است. یا به بیان ساده، اگر خودروساز تصمیم به ساخت یک کوپه دو در بزرگ جدید داشته باشد، میتواند از هوش مصنوعی بخواهد که تعدادی طرح اولیه را براساس پارامترهای از پیش تعیین شده ایجاد کند. در خصوص رندری که در در ادامه میبینید، چنین است. این رندر توسط هوش مصنوعی ایجاد شده است.
مدیر بخش رانندگی تعاملی انسانی (HID TRI) توضیح میدهد: ابزارهای مولد هوش مصنوعی اغلب بهعنوان الهامبخش طراحان استفاده میشود اما نمیتواند ملاحظات مهندسی و ایمنی پیچیدهای را که در طراحی واقعی خودرو وجود دارد، مدیریت کنند. این تکنیک، نقاط قوت مهندسی سنتی تویوتا را با قابلیتهای پیشرفته هوش مصنوعی مولد مدرن ترکیب میکند.
اجرای آزمایشی توزیع سوخت با کارت بانکی!
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از اجرای طرح آزمایشی عرضه سوخت از طریق کارت بانکی در یک جایگاه شهر تهران خبر داد و گفت: در صورت موفقیتآمیز بودن مراحل آزمایشی و صدور مجوزها، در مرحله نخست این طرح، توزیع بنزین سوپر از طریق کارت بانکی آغاز خواهد شد.
محمد صادقی دراین باره افزود: در مرحله نخست، این طرح در یک جایگاه بهصورت پایلوت در شهر تهران اجرایی خواهد شد و در صورت آماده بودن بسترها و دریافت مجوزها و انجام مراحل خوداظهاری از سوی افراد، به سمت عرضه بنزین سوپر با کارت مغناطیسی در دیگر جایگاهها خواهیم رفت.
وی با اشاره به اینکه عرضه بنزین سوپر فعلا از طریق کارت آزاد انجام میشود، تأکید کرد: در حوزه توزیع سوخت نرخ اول، بستر ارتباطی ما باید آنلاین (برخط) باشد و اگر برخط نباشد، قطعا استفاده از کارت بانکی چالشبرانگیز است. مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: برای استفاده از کارت بانکی در توزیع سوخت نیاز به اتصال به شبکه شتاب وجود ندارد و افرادی که کارت بانکی دارند، مانند طرح هدفمندی یارانهها، یک شماره حساب در دسترس به عنوان کارت سوخت معرفی میکنند. صادقی افزود: سامانه هوشمند سوخت یک شبکه مستقل از سایر سامانههاست که هیچ ارتباطی با پایگاه داده دیگر سامانهها ندارد و فقط از کارت بانکی، برای توزیع سوخت استفاده میشود.
عزیزان خود را اینترنتی در آغوش بگیرید!
تیمی از دانشمندان دانشگاه هنگکنگ یک شگفتی جدید ابداع کردهاند که به شما امکان بغل کردن از طریق اینترنت را میدهد.
تصور کنید کیلومترها از انسانهای مهم زندگی خود فاصله دارید و شدیدا خواستار در آغوش گرفتن آنها هستید. چه میشد اگر میتوانستید عزیزان خود را از همان فاصله بغل کنید؟ این اختراع جدید امکان بغل کردن از طریق اینترنت را فراهم میکند و سبب تحقق یک رویا میشود. احساس لامسه برای سلامتی انسان بسیار مهم است. این نوآوری نوید، این را میدهد که تماس فیزیکی با دیگران حتی زمانی که هزاران مایل دورتر هستند ممکن خواهد شد. برای اثبات اینکه مشکلات روانی اغلب توسط عوامل فیزیکی ایجاد میشوند، آزمایشها نشان دادهاند که اسکن مغز فردی که از استرس رنج میبرد، باعث میشود هنگام گرفتن دست، حتی اگر توسط یکغریبه باشد، آرامشی در او ایجاد شود. برای نوزادان تازه متولد شده، لمس ابزاری برای بقاست؛ زیرا در آغوش گرفتن و تماسهای محبتآمیز بهطور چشمگیری ضربان قلب و تنفس را تنظیم میکند و عدم وجود آن باعث ناراحتی میشود.اهمیت این موضوع زمانی معنا پیدا میکند که شبکه پیچیدهای از رشتههای عصبی روی پوست خود را در نظر بگیریم که برای تشخیص و پاسخ به لمس شخص دیگری تکامل یافتهاند. لمس باعث تحریک سه هورمونی میشود که به سلامتی کمک میکنند: اکسیتوسین که به عنوان هورمون عشق نیز شناخته میشود، سروتونین که خلقوخو را تنظیم میکند و دوپامین که مهمترین نقش را در ایجاد لذت و پاداش دارد و افزایش آن در مناطق خاصی از مغز که به مرکز پاداش معروفاند، در فرد ایجاد حس سرخوشی میکند. با این کشف جدید، گرمای آغوش خود را برای عزیزانتان ارسال کنید. از زمان همهگیری ویروس کرونا، اگر یک چیز وجود داشته باشد که همه ما انسانها آن را احساس کردهایم و میتوانیم روی آن توافق داشته باشیم، این است که تنهایی یا فقدان تماس انسانی برای گونه ما ویرانگر است. دنیایی را تصور کنید که در آن میتوانید عزیزان خود را برای دورههای مورد نیاز در زمانهای خوب و بد در آغوش بگیرید و گرمای دست آنها را احساس کنید، حتی اگر هزار مایل دورتر باشند. اکنون تیمی از دانشمندان دانشگاه هنگکنگ یک شگفتی از پوست الکترونیکی ابداع کردهاند که به شما امکان میدهد دقیقا این کار را انجام دهید، مرزهای علم لامسه را پیش ببرید و امکانات جدیدی برای راهحلها در قلمرو واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR) ایجاد کنید. یک پوست الکترونیکی جدید توسط مهندسان ابداع شده که به شما امکان ارسال و دریافت آغوش را میدهد. بازخورد لمسی یک فناوری محبوب و در حال تکامل است که به انسان اجازه میدهد چیزهایی مانند لرزش یک دسته بازی را احساس کند. در ترکیب با دنیای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، مهندسان معتقدند با این فناوری میتوان جراحی از راه دور، تعمیر قطعات و بسیاری از کارهای دیگر را انجام داد. تکنولوژی جدید مرزهای بسیاری را از بین خواهد برد. تاکنون ارائه حس لمس و احساس بازخورد لمسی بهطور همزمان غیرممکن بوده است. اما اکنون دانشمندان توانستهاند هر دو کار را در یک زمان انجام دهند. آنها میتوانند حس فیزیکی یک دست دادن (بازخورد هشیاری) را دریافت کنند و همزمان لمس بیسیم و بدون تماسی را که شخص دیگری در طرف دیگر اتصال احساس میکند، ارسال کنند.
علاوه براین شما میتوانید یک شبکه کامل را سیمکشی کنید، بهطوری که هزاران نفر بتوانند یک حس را در چیزی که دانشمندان به آن «اینترکام لمسی» میگویند، احساس کنند. اما این تکنولوژی جدید چگونه کار میکند؟
پوست الکترونیکی به آن دسته از وسایل الکترونیک اطلاق میشود که خمپذیر، با قابلیت کشسان و خودترمیمکننده باشد و بتواند ویژگیهای پوست انسان از نظر توانایی حسی را تقلید کند. ساختار این پوست بهگونهای است که روی یک وصله شبیه به پوست بهضخامت ۴.۲میلیمتر، یک برد مدار الکترونیکی انعطافپذیر قرار دارد که مجموعهای از سنسورهای ۴ در ۴ به نام محرک، همراه با یک میکروکنترلر و یک ماژول بلوتوث را در خود جای داده است. این محرکها که هر کدام به اندازه یک سکه هستند، از یک سیم پیچ انعطافپذیر و یک تکیهگاه سیلیکونی نرم تشکیل شدهاند و مانند دکمهها عمل میکنند.هنگامی که کاربر یک دکمه محرک را فشار داده و رها میکند، جریانی از طریق اصل القای الکترومغناطیسی تولید میشود و سپس توسط مبدل آنالوگ به دیجیتال روی برد مدار e-skin به سیگنال دیجیتال تبدیل میشود. این سیگنال از طریق بلوتوث و اینترنت به پوسته الکترونیکی دیگری ارسال میشود که به طور مشابه با همان محرکها مجهز شده است. در انتهای گیرنده، فرآیند معکوس رخ میدهد و همان سیگنال دیجیتال برای بازخورد لمسی به آنالوگ تبدیل میشود. هرچه دکمه محرک بیشتر فشار داده شود، احساس یا لرزش در سمت گیرنده طولانیتر و قویتر خواهد بود. اینگونه امکان بغل کردن از طریق اینترنت فراهم میشود. این پوستههای الکترونیکی که مجهز به ۱۵ محرک هستند، میتوانند انتقال لمسی جهت زیستی را بهطور همزمان انجام داده و با انتقال لمسی از راه دور سیستم اینترنت اشیاء لمسی (IoT) را تشکیل دهند.
رونمایی از دوچرخه برقی که میتواند مسافت ۱۵۰ کیلومتر را طی کند
مدل Rena Max نخستین اسکوتر الکتریکی شرکت Barq است که به شکل خاص برای بازار خاورمیانه و شمال آفریقا طراحی شده و ویژگیهای جالب توجهی دارد. طراحی این اسکوتر تمام برقی توسط «Callum» انجام شده ...
مدل Rena Max نخستین اسکوتر الکتریکی شرکت Barq است که به شکل خاص برای بازار خاورمیانه و شمال آفریقا طراحی شده و ویژگیهای جالب توجهی دارد. طراحی این اسکوتر تمام برقی توسط «Callum» انجام شده و همین امر به این مدل ظاهری متفاوت و چشمگیر بخشیده است. رنا مکس دارای یک پیشرانه الکتریکی ۷ کیلوواتی است که بازدهی و عملکرد بالایی را همراه با حالتهای متفاوت رانندگی ارائه میدهد. راننده این اسکوتر علاوه بر دنده معکوس میتواند یکی از حالتهای اکو، شهری و ورزشی را برای راندن انتخاب کند. آنطور که گفته شده اسکوتر رنا مکس دارای باتری لیتیوم یونی ۵.۶کیلوواتی است که برد این مدل را به ۱۵۰ کیلومتر میرساند، مسافتی که در حوزه اسکوترهای برقی بسیار قابل توجه است. این اسکوتر همچنین دارای سه محفظه جداگانه برای حمل بار است که در مجموع ۹۳ لیتر گنجایش دارند و به شکلی هوشمندانه در نقاط مختلف اسکوتر کار گذاشته شدهاند. این اسکوتر دارای بازوی چرخشی یک طرفه، چرخهای پوشانده شده، صندلی باسن با بافت کمکننده حرارت، فرمان خنکشده و شیشه جلوی بازتابنده برای محافظت از راننده در برابر گرما است.
شاهکار جدید هوش مصنوعی که صنعت آموزش را به هم می ریزد
این هوش مصنوعی جدید گوگل قطعا تمامی مردم دنیا را شگفت زده میکند. هوش مصنوعی هر روز به نحوی ملت جهان را شگفت زده میکند. این شگفتیهای هوش مصنوعی برای ایرانیها هم قابل لمس و بسیار جذاب بوده است. هوش مصنوعی جدید گوگل میتواند گفتار فارسی را با صدای خودتان به انگلیسی تبدیل کند. مدل هوش مصنوعی AudioPaLM گوگل از زبانهای مختلفی پشتیبانی میکند که یکی از آنها، فارسی است. در ویدئوی زیر تبدیل گفتار فارسی به انگلیسی با حفظ صدای گوینده را میبینید که میتواند بسیار جذاب باشد.
AudioPaLM یک سیستم هوش مصنوعی است که در حوزه صوت و گفتار فعالیت میکند. این سیستم از الگوریتمها و مدلهای هوش مصنوعی استفاده میکند تا تسکهای مربوط به صوت و گفتار را انجام دهد. با استفاده از شبکههای عصبی و تکنیکهای یادگیری عمیق، AudioPaLM قادر است به تشخیص و تحلیل الگوهای صوتی، ترجمه صوت به متن، تشخیص سخنرانی، تولید گفتار مصنوعی و سایر وظایف مشابه بپردازد. این سیستم قادر به پردازش زبان فارسی نیز هست و میتواند در ترجمه و تحلیل صوت فارسی کاربرد داشته باشد. برای این منظور، مدلهای شناخته شده هوش مصنوعی و شبکههای عصبی با استفاده از دادههای زبانی فارسی آموزش داده شدهاند تا بتوانند به خوبی با صوت و گفتار فارسی درک و تعامل کنند.
پیشرفت فناوری ۵G در خاورمیانه و ایران
فناوری نسل پنجم در دنیای واقعی، سرعت متوسط بسیار خوبی را در اختیار کاربران قرار میدهد که چندین برابر سریعتر از متوسط سرعت دانلود ۴G است. در شش بازار جهانی هند، مالزی، سریلانکا، برزیل، کویت و گواتمالا متوسط سرعت دانلود ۵G بیش از ۱۰ برابر سرعت ۴G است البته این نرخ، در بیشتر بازارهای ۵G حدود ۳تا ۶ برابر ۴G است. اگر بخواهیم نگاهی به وضع موجود این نسل از فناوری در منطقه خاورمیانه داشته باشیم، باید گفت که نخستین سرویس تلفن همراه تجاری ۵G سال ۲۰۱۹ توسط شرکت اتصالات در امارات متحده عربی معرفی شد. پیش از آن، اتصالات شبکههای پایلوتی را در مکانهای منتخب ابوظبی و دبی در ژانویه ۲۰۱۸ راهاندازی کرده بود. به واسطه همین تجربه دولت امارات طیف فرکانسی ۳.۳ تا ۳.۸ گیگاهرتز با قابلیت پیادهسازی ۵G را سال ۲۰۱۸ به دو اپراتور Etisalat و Du تخصیص داد.
مطابق آنچه گفته شد در ۲۰۱۹ شبکه نسل پنجم اتصالات برای استفاده تجاری روی گوشیهای تلفن همراه کاربران باز شد و تا فوریه ۲۰۲۳، سرویسدهی شبکه ۵G این اپراتور به تمام مناطق اصلی شهری و بسیاری از بزرگراههای متصل از جمله ابوظبی، دبی، شارجه، فجیره و... گسترش پیدا کرد. با این حال عربستان سعودی بیشترین تعداد مشترک ۵G را با ۱۱.۲ میلیون اشتراک تا پایان سال ۲۰۲۲ به ثبت رسانده است. اما قطر و کویت بیشترین سهم مشترکان ۵G نسبت به کل مشترکان تلفن همراه را به ترتیب با ۵۱.۷ و ۴۴ درصد در منطقه خاورمیانه دارند.
در گزارش ارتباطات جهانی TeleGeography همچنین به وضعیت ایران به عنوان دارنده بیشترین تعداد مشترکان تلفن همراه با بیش از ۱۳۴.۸میلیون مشترک نیز اشاره و گفته شده که ۱.۱ درصدِ سهم کل مشترکان به ۵G اختصاص دارد. به عبارت دیگر ایران در این گزارش با وجود بالاترین رتبه در تعداد مشترکان تلفن همراه، میزان کمتری از مشترکان نسل پنجم (۱.۱درصد) را دارد.
با توجه به اینکه فناوری ۵G در حال حاضر تأثیری دگرگونکننده بر اقتصاد دارد و رشد اقتصادی را از طریق ایجاد صنایع، محصولات و مدلهای تجاری جدید، بهبود بهرهوری و کاهش هزینهها و بهینهسازی کیفیت خدمات رقم میزند و با مزایایی چون سرعت بسیار بالا، تأخیر بسیار کم، قابلیت اطمینان بیشتر و ظرفیت شبکه عظیم، انتظار میرود متولیان و قانونگذاران حوزه ارتباطی با نگاهی دغدغهمندانه نسبت به این نسل از فناوری، زمینه توسعه هر چه سریعتر آن را در کشور فراهم کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم