به همین سبب، پرس تیوی در تیر سال ۱۳۸۶ تأسیس و بر قدرت نرم ایران افزود. یکی از کارکردهای ویژه این شبکه، به بازنمایی اخبار کشورمان برای افکار عمومی سراسر گیتی معطوف است تا ملتها، مسحور تبلیغات شبکههای خبری غرب موسوم به«رسانههای جریان اصلی» نشوند. بخش ارزشمندتر ماجرا اینکه شعار این رسانه«صدای بیصدایان» است و از اینرو این تریبون در مسیر اهداف انقلاب اسلامی به حمایت از مظلومان عالم میپردازد. به مناسبت ورود این شبکه انگلیسیزبان به سال جدید فعالیتش، به صحبت با برخی از مدیران و کارکنان آن نشستیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
سیدظفر مهدی، مدیر وبگاه پرس تیوی با اشاره به جنگ رسانهای خطرناک قدرتهای غربی برای تهدید کشورهایی که سلطه آنها را بر نمیتابند تأکید کرد: رسانهها بهعنوان سلاح علیه کشورهای مستقل مانند جمهوری اسلامی ایران و البته محور مقاومت مورد استفاده قرار گرفته است. در چنین اوضاعی پرس تیوی ۱۶ سال پیش بهعنوان وزنهای در برابر رسانههای تبلیغاتی غرب تأسیس شد تا هجوم اطلاعات نادرست و منفی علیه ایران و منطقه را از بین ببرد.
وی تصریح کرد: ظهور پرس تیوی نتیجه برنامهریزی و اجرای دقیق با یک هدف مشخص و روشن بود؛ یعنی مقابله با تبلیغات منفی رسانههای غربی از طریق گزارش منصفانه و ترویج ارزشهای مقدس خبرنگاری. پرس تیوی نهتنها به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران کنشگری میکند، بلکه رهبری مبارزه جهانی با سلطه رسانهای غرب را هم بر عهده داشته و صدای همه مردم مظلوم جهان از فلسطین تا یمن و از آفریقا تا جنوب آسیاست.
این تحلیلگر تصریح کرد: وظیفه اصلی رسانههای آزاد، مستقل و فعال، همانطور که در اصول خبرنگاری آموختهایم، حمایت از حقیقت، جلوگیری از دستکاری حقایق، افشای ماهیت ظالمان و سخن گفتن از مظلومان و مستضعفان است. این همان چیزی است که خبرنگاری واقعی، معنادار و هدفمند و متعهد باید آن را دنبال کند. پرس تیوی ۱۶ سال پیش دقیقا بر اساس همین اهداف و آرمانها تأسیس شده و تاکنون موفق عمل کرده است.
پرس تیوی پرچمدار رسانههای مقاومت
ظفر مهدی ادامه داد: آنچه مرا مجذوب پرس تیوی کرد توانایی این شبکه در مستقل بودن و صحبت کردن از مظلومان بود. همچنین فعالیتهای آن در جهت آشکار کردن روایتهای دروغین غربی و ارائه اخبار و تحلیلهای منصفانه و دقیق از مسائل مهم جهان به طور عام و غرب آسیا به طور خاص، از دیگر خصوصیات برجسته پرس تیوی به شمار میرود. پرس تیوی امروز پرچمدار رسانه مقاومت و همراهی با آن باعث افتخار است.
وی درباره علاقهمندی برای همکاری با شبکه پرس تیوی گفت: در طول ۱۴ سال گذشته در عرصه خبرنگاری فعال بودهام و در بسیاری از کشورها با سازمانهای خبری برجسته کار کردهام. خبرنگاری را به دلیل قدرت آن در خدمت به مردم و بهعنوان عامل یاریرسان برای ایجاد تغییر در افکار عمومی انتخاب کردم. خبرنگاری از نظر من یک رسالت است، نه یک شغل.
بهجرم صدای بی صدایان بودن
ظفر مهدی تأکید کرد: علت دشمنی قدرتهای استکباری با پرس تیوی این است که سیاستهای این شبکه، مشخص و البته منطبق با آرمانهای انقلاب اسلامی و آموزههای بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) است. همانطور که مشاهده میشود، پرس تیوی در بسیاری از کشورها، چه در غرب و چه در شرق، به دلیل تواناییاش در اثرگذاری بر افکار عمومی و«صدای بیصدایان بودن»، تحریم یا ممنوع شدهاست. این کارشناس ارشد رسانه گفت: نحوه خبررسانی درخشان گروه وبگاه پرس تیوی بهصورت روزانه در قالب اخبار، تحلیل، مصاحبه، پژوهش، محتوای چندرسانهای، عکس و اینفوگرافیک موجب تأیید و تحسین مردم کشورهای مختلف شدهاست و بهجرئت میتوانم بگویم که پرس تیوی در فضای مجازی اثرگذارترین و مطمئنترین مرجع برای مردم منطقه به شمار میرود.
ظفر مهدی درباره آینده وبگاه پرس تیوی تصریح کرد: همانطور که پیش میرویم، فعالیتهای خود را گسترش میدهیم و بخشهای جدیدی را در وبگاه تعریف و محتوای اختصاصیتری را در قالب نوشتاری و تصویری تولید میکنیم. با وجود ممنوعیتها و محدودیتهایی که به اشکال مختلف با آن روبهرو هستیم، میخواهیم به اطلاعرسانی صحیح به مخاطبان خود درباره آنچه در جهان میگذرد، فراتر از آنچه رسانههای غربی مخابره میکنند، ادامه دهیم.
مدیر وبگاه پرس تیوی افزود: از جمله برنامههای کلیدی برای آینده میتوان به گسترش خبرنگاری تحقیقی، شکستن سد اخبار جعلی درباره ایران و محور مقاومت، تولید محتوای اختصاصی، افزایش و بهبود حضور در شبکههای اجتماعی بهعنوان منبعی قابلاعتماد از اخبار موثق و معتبر و همچنین ارائه تحلیلهای بهروز و تخصصی نهتنها در این منطقه بلکه در سراسر جهان اشاره کرد.
ظفر مهدی ادامه داد: پرس تیوی هرگز در نشان دادن اینکه چگونه آمریکاییها کشور زیبایی مانند عراق را ویران کردند، چگونه به رژیم صهیونیستی با کمک مالی و نظامی در تجاوز به سرزمینهای اشغالی فلسطین کمک کردند، چگونه از جنگ علیه یمن حمایت کردند و به افغانستان یورش بردند و آن را ویران ساختند، ابایی نداشته و دچار تزلزل نشدهاست.
این کارشناس ارشد رسانه تصریح کرد: پوشش منصفانه و صادقانه پرس تیوی باعث شرمساری آمریکا و متحدانش شده است؛ بنابراین طبیعی است که آنها به مسدود کردن، توقیف و تحریم شبکه پرس تیوی و مسئولان آن از جمله رئیس سازمان صداوسیما و معاون برونمرزی متوسل شوند.
جهان با «پرس تیوی» پیشرفتهای ایران را میبیند
علیرضا بختیاری، مدیر دفتر تهران شبکه پرستیوی هم در این میان با اشاره به کنشگری شبکه پرس تیوی در عرصه برونمرزی اظهار داشت: جامعه مخاطب پرس تیوی اغلب خارجی هستند بر همین مبنا یکی از وظایف این رسانه، اطلاعرسانی درباره تحولات، دستاوردهای نظامی و علمی، رزمایشها، نمایشگاههای بینالمللی، توفیقات ملی، نشستها، راهپیماییها، مواضع شخصیتها یا مقامات رسمی، اقدامات فرهنگی و هر نوع رویدادی است که در ایران رخ میدهد. وی افزود: افکار عمومی جهان از مسیر گزارشها و تصاویر خبری این شبکه انگلیسیزبان ایران، میتواند با حقایق میهن ما آشنا شود و برای مثال زمانی که رزمایش یا رونمایی از موشک جدید یا زیردریایی انجام شود یا سایر توفیقات نظامی یا صنعتی و... توسط دفتر تهران خبررسانی میشود. بختیاری که با سابقه فعالیت در شبکههای مختلف داخلی از سال ۱۳۸۲ پا به عرصه خبررسانی گذاشته، میگوید: قبل از شروع همکاری با پرس تیوی در ۲۰ سالی که مستندساز خبری بودم، به کشورهای زیادی سفر کردم و دیدم که بسیاری از خبرنگاران و اصحاب رسانه در کشورهای جهان، میهن ما ایران را با پرس تیوی میشناسند.
تحریمها، مهر تأییدی بر عملکرد موفق
مدیر دفتر تهران پرس تیوی تأکید کرد: چنانچه پرس تیوی در فعالیت رسانهای خود قدرتمند و موفق عمل نمیکرد، این تلویزیون توسط اروپا و امریکا تحریم نمیشد که همین فشار دولتهای متخاصم بر این شبکه خبری خود دلیلی برای اثبات اثرگذاری آن است.
این مدیر پرس تیوی افزود: خبرنگاران پرس تیوی که اخبار کشورمان را برای مخاطبان بینالمللی پوشش میدهند وظیفه مهمی دارند، چراکه پرس تیوی به معنای پیشانی ایران است و بسیاری از خبرهای مربوط به ایران مانند تأثیری که تحریمهای اقتصادی ظالمانه غرب بر زندگی مردم عادی دارد توسط رسانههای جهان سانسور میشود، اما پرس تیوی بازتاب این تحریمهای ضد بشری ایالات متحده را به جهان نشان میدهد.
بختیاری با اشاره به پوشش خبری اقدامات نیروهای دفاعی ایران تصریح کرد: قدرت سخت زمانی میتواند به بازدارندگی کامل برسد که اقداماتش در رسانه نمود یابد و با ترکیب قدرت نرم میتوان یک بازدارندگی کامل برای ایران ایجاد کرد و در همین زمینه پرس تیوی اقدامات نیروهای دفاعی ایران مانند ارتش، سپاه، نیروهای مرزبانی و دستاوردهای وزارت دفاع را خبررسانی میکند. برای نمونه، شبکه پرس تیوی در طول مدت سفر ۳۶۰ درجهای ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی جمهوری اسلامی به پوشش خبری آنها اقدام کرد و در چهار روز آخر این سفر دوربین دفتر تهران شبکه پرس تیوی با دلاورمردان نیروی دریایی همسفر بود. مدیر دفتر تهران پرس تیوی گفت: دیدارهای مقامات ارشد و سران قوا بهویژه رئیسجمهور، افتتاح طرحها و حتی چالشهایی که در کشور وجود دارد همه توسط دفتر تهران شبکه پرس تیوی به جهان مخابره میشود.
وی خاطرنشان کرد: پوشش اخبار سفرهای برونمرزی رئیسجمهور، وزیر امور خارجه و دیگر مقامات کشور و از طرفی سفر مقامات کشورهای مختلف جهان به ایران که نشاندهنده روابط گسترده دیپلماتیک و اقتصادی کشور با اقصی نقاط دنیاست از دیگر وظایف دفتر تهران شبکه پرس تیوی است که توانسته جریانسازی مغرضانه شبکههای معاند مبنی بر منزوی نشاندادن کشور در برقراری روابط با سایر کشورهای جهان را خنثی کند.
سیاستهای غرب را نقد میکنیم هم جدی هم طنز
مهدی عرب هم از جمله تهیهکنندگان پرس تیوی است که تهیه دو برنامه «۱۰ دقیقه» و«سگها و گربهها» را بر عهده دارد. عرب درباره نحوه همکاریاش با شبکه پرس تیوی توضیح داد: سال ۱۳۹۰ وارد پرس تیوی شدم. با دستیاری برنامه «ایران امروز» شروع کردم. مدت کمی هم تهیهکننده این برنامه بودم. بعد از حدود یک سال جذب واحد مستند شبکه شدم. بهعنوان مستندساز و بازبین در این سالها در این واحد مشغول کار بودهام، اما هیچگاه همکاری خود را با واحد برنامهها قطع نکردم. در کل، بهعنوان نویسنده، مترجم، کارگردان و تهیهکننده در هر دو واحد مشغول فعالیت بودهام. وی افزود: حدودا هشت سال قبل برنامه «۱۰ دقیقه» را راهاندازی کردم؛ برنامهای تحلیلی که به مسائل روز عالم سیاست میپردازد. حدود سه سال قبل هم پخش برنامه «سگها و گربهها» آغاز شد که طنزی سیاسی است.
در این میان، دهها مستند عمدتا با موضوعات تاریخی و سیاسی هم برای پرس تیوی ساختهام. عرب درباره اهداف و دغدغههایش از ساخت برنامههای «۱۰ دقیقه» و«سگها و گربهها» گفت: آنچه باعث شده در پرس تیوی بمانم، باوری است که در اعماق وجودم به شعار شبکه دارم: «صدای بیصدایان». برنامههایی که در پرس تیوی ساخته و مطالبی که در آنها بیان میشود، میتوان به جرات گفت در هیچ یک از شبکههای انگلیسیزبان دیگر پیدا نمیشود. اینکه شما همیشه مطلبی را بیان کنید که دیگر شبکهها آن را کتمان میکنند، به نظرم کم چیزی نیست، مخصوصا اگر آن مطلب درباره افرادی باشد که هیچ ملجأ و مأمنی ندارند و اگر صدایشان را نباشی، صدایشان شنیده نخواهدشد.
وی که تولید همزمان دو برنامه جدی و طنز را برعهده دارد درباره تولید این برنامهها عنوان کرد: تولید هیچ برنامهای راحت نیست. وقتی کار طنز انجام میدهی، فکر میکنی تولید طنز سختتر است، مخصوصا زمانی که نمیدانی چطور با موضوع شوخی کنی. وقتی هم کار جدی میکنی، تصور میکنی تولید کار جدی سختتر است، مثلا زمانی که نمیدانی چطور روایت را جذاب کنی و بحث را به شکل متقاعدکنندهای پیش ببری. هر دو گونه نیاز به فکر، تحقیق، تجزیه و تحلیل و درک درست و عمیق از مسائل و البته سالها تجربه و ممارست دارد. ولی در کار طنز اگر ذوق و قریحه طنزنویسی نداشته باشی، آن وقت کار سختتر نیست، بلکه غیرممکن است. عرب در پاسخ به این پرسش که چون «سگها و گربهها» کار طنز است و سلیقه مخاطبان انگلیسیزبان در حوزه طنز، عموما با مردم ایران تفاوت دارد، چه راهکارهایی را برای جذابتر شدن موضوعات برنامه در نظر میگیرید، تأکید کرد: بنده سالهاست که طنز انگلیسی را دنبال میکنم و از سلیقه مخاطب انگلیسیزبان ناآگاه نیستم. همچنین برنامه«سگها و گربهها» چند نویسنده دارد و در واقع نوشتن آن یک کار گروهی است. این را هم اضافه کنم که مجری این برنامه آقای لمبیت اوپیک هستند، مجری طنزپرداز انگلیسی که دستبرقضا ۱۳سال هم نماینده پارلمان انگلیس بوده و تجربه و سلیقه طنز ایشان نیز کمک مضاعفی به برنامه است. از سوی دیگر، بازنگری بخشها برای جذابتر کردن برنامه همیشه در دستور کار گروه بوده است.
این تهیهکننده درباره این موضوع که در شبکه پرس تیوی بیشترین تمرکز بر روی چه موضوعاتی است، بیان کرد: بهعنوان یک شبکه خبری بینالمللی، تمرکز ما عمدتا بر موضوعات روز سیاسی است و به طور مشخص بیشتر بر آنچه در دنیای غرب در حال وقوع است.
عرب در واکنش به این پرسش که آیا پیش آمده به موضوعی بپردازید که جنجالی شود و با بازخوردهای متفاوت و گسترده مواجه شده باشید، گفت: چند سال قبل مستندی تهیه کردم با عنوانThe Mole Hunt(شکار جاسوسها) که به شناسایی و انحلال شبکه جاسوسی سیا در ایران توسط وزارت اطلاعات ایران اختصاص داشت. این مستند یکشبه تیتر یک خبرگزاریهای دنیا از بیبیسی و سیانان تا گاردین و نیویورکتایمز را به خود اختصاص داد و حتی رئیسجمهور وقت ایالات متحده دونالد ترامپ را نیز مجبور به واکنش کرد. یادم هست یکی دو برنامه فقط درباره واکنشها به این مستند ساخته شد.
وی با تأکید بر ارتقای کیفیت برنامهها و جذب مخاطب بیشتر در پرس تیوی گفت: بالا بردن بودجه تولید، تنوع بخشیدن به موضوعات، تعامل جدی با شبکههای خارجی و شرکت در رخدادهای داخلی و بینالمللی میتواند به جذب هر چه بیشتر مخاطب کمک کند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد