این اثر، حاصل فرمایشات آیتا... محمدباقر تحریری در معارف خطبه فدکیه است که طی جلساتی مطرح شد و اکنون بعد از پیادهسازی، تحقیق و تنظیم به جامعه اسلامی و جامعه علمی تقدیم می شود.
مولف با اشراف بر معارف دین مبین اسلام و مذهب تشیع، شرحی متفاوت از شرح های قبلی این خطبه ارائه کردهاست که برخی از این تفاوتها عبارتند از: توجه به عمق بیانات توحیدی حضرت زهرا(س)، تبیین پیامبر شناسی حضرت زهرا(س) با توجه به مبانی دقیق و عمیق معارف اسلامی، تبیین معرفتی از نگرش حضرت زهرا(س) به احکام الهی، استخراج براهین و شیوههای دقیق استدلال بر حقانیت امیرمؤمنان علی(ع) در ذیل فرمایشات حضرت صدیقه طاهره(س).
از دیگر مزیتهای نسبی این شرح نسبت به آثار مشابه میتوان به استخراج مبانی تربیتی اسلامی در ذیل مباحث ایجاز گونه حضرت زهرا(س)، تبیین جنبههایی از روش سیاسی اسلام بر اساس نگرش حضرت زهرا(س) به اوضاع جامعه عرب قبل و بعد از اسلام، تبیین دقیق از مخاطبشناسی حضرتزهرا(س) بر اساس مبانی معرفتی و تربیتی، توجه به وقایع بعد از ایراد خطبه (که روشنگری ویژهای در نتیجهگیری از خطبه دارد و در شروح دیگر مورد توجه نبودهاست) اشاره کرد.
این اثر در سه فصل تالیف شدهاست؛ در فصل اول که به «معرفی خطبه فدکیه» اختصاص یافته، پس از بیان جایگاه این خطبه نزد شیعیان و اهلسنت و اهمیت خطبه مذکور و تبیین معارف اسلام و تشیع، به تشریح ویژگیهای این خطبه پرداخته و سپس سند خطبه بررسی شده و در ادامه ضمن بیان تاریخچه فدک، فرجام فدک پس از خطبه فدکیه میپردازد.
«حمد حق تعالی» عنوان فصل دوم این اثر است که در ابتدای این فصل پس از بیان مراتب و انواع حمد و حقیقت نعمت، شکر به عنوان نعمت الهیمعرفی شدهاست.
در ادامه این فصل، ویژگیهای رحلت پیامبر (قبضروح پاکیزه، اختیار در رحلت، راحت از رنج دنیا، در حلقه فرشتگان، مورد رضایت پروردگارش، همسایه خدا) تشریح شده و سپس ضمن تبیین پایههای دین، به بیان فلسفه معارف و احکام الهی پرداخته شدهاست.
سومین فصل از این اثر در خصوص «محاجه حضرت زهرا(س) با ابوبکر» است که در ابتدا ضمن بیان فرافکنیها و عوام فریبی های ابوبکر و پاسخ حضرتزهرا(س) به ابوبکر، سپس پاسخ دوباره ابوبکر و در ادامه واکنش حضرت زهرا(س) در برابر سخنان ابوبکر مطرح شده و در ادامه پس از بیان مبحثی در خصوص بازگشت حضرت به منزل، به تسلا دادن امیرمؤمنان علی(ع) به حضرت زهرا(س) پرداخته شدهاست.
منبع: ضمیمه قفسه کتاب روزنامه جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم