باتوجه به تحریم های ناعادلانه ای که در زمینه فناوریهای فضایی علیه ایران تصویب شده، این که همچنان متخصصان ایرانی در حال تلاش برای توسعه این فناوری در کشور هستند، باعث دلگرمی است اما هنوز چالشهای زیادی برای فناورانی که در این زمینه فعال هستند، وجود دارد. توجه دولت به این چالشها میتواند زمینهای برای رشد قابلتوجهی در کشور باشد و بسیاری از متخصصان حوزه هوافضا را برای ماندن در کشور امیدوار کند. در روزهای پایانی سال تولید، دانشبنیان، اشتغالآفرینی و با امید به توسعه هرچه بیشتر این صنعت، به سراغ فناوران و متخصصان این حوزه رفتیم تا با دغدغه های آنها برای پیشرفت هرچه سریعتر صنعت هواوفضا آشنا شویم. دولت و سازمان فضایی با شناسایی این دغدغه ها و تلاش برای رفعشان میتواند گام جدی و مهمی برای ایجاد بستر مناسب برای گسترش فعالیتهای کارآفرینان، متخصصان و فناوران ایرانی بردارد.
در انتظار شغل پایدار در برخی حوزههای فضایی
هادی علیزاده، مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان فعال در حوزه فضایی که چند سال سابقه کار در زمینه سنجش از دور را دارد، معتقد است از جدیترین معضلات این فناوری در ایران، نبود شغل پایدار برای متخصصان هوافضاست.
او میگوید: «یکی از اصلیترین رشتههای علوم فضایی حوزه سنجش از دور است که در مقطع ارشد و دکتری تدریس میشود اما از آنجا که این رشته بسیار تخصصی و علمی است پروژههای زیادی برای فعالیت در کشور برای آن تعریف نشده است. سازمان فضایی باید برای این رشته تحصیلی، به شرکتها درجه تخصص صلاحیت مشاوره بدهد که بتوانند به دولت کمک کنند اما این درجه تابهحال وجود نداشته و امسال بهتازگی با عنوان فضا و ماهواره اضافه شده است. همین موضوع تاکنون باعث میشده خیلی از کارشناسانی که در این رشته تحصیل کردهاند بلافاصله بعد از فارغالتحصیلی برای خروج از کشور اقدام کنند. درواقع نبود شغل پایدار برای فارغالتحصیلان این رشته باعث شده که نیروی انسانی متخصص این حوزه، انگیزهای برای ماندن در ایران نداشته باشند که البته امید میرود با تغییرات جدیدی که دولت در نظر گرفته، شغلهای رسمی در این حوزه تنوع و توسعه یابد.»
فناوری فضایی نیازمند سرمایهگذاری دولت
وقتی ماهوارهای به فضا ارسال میشود از سطح زمین عکسبرداری میکند و این عکسها در حوزههای پیشبینی سیل، زلزله، موضوعات زمینشناسی، کشاورزی، هواشناسی استفاده میشود. در تمام دنیا در این حوزهها سرمایهگذاری دولتی وجود دارد اما در کشور ما انتظارات از این حوزه بالاست، در حالی که سرمایهگذاری در بخش خصوصی به اندازه کافی نبوده است. علیزاده در خصوص چالشهای شرکت خود در اینباره میگوید: «ما ناچاریم با بودجهای محدود روی موضوعی خاص سرمایه گذاری کنیم، آن را توسعه دهیم و در نهایت به استانداردی حداکثری برسانیم، در حالی که کارفرما اگر نتیجه ایدهآلش را نبیند، حاضر به سرمایهگذاری نمیشود، در نهایت اینطور برداشت میشود که این علم نمیتواند در این حوزهها کاربرد داشته باشد. در صورتی که دولت باید پروژهای را تعریف کند و از آن حمایت و هزینههای آن را پرداخت کند تا زیرساختهای آن حوزه شکل بگیرد اما در حال حاضر بیشتر شرکتهای فعال در این زمینه محصول تولید و آن را به دولت ارائه کردهاند و سعی دارند آن را به مردم بفروشند.»
لزوم تسهیلات برای استفاده از داده های علمی خیام
علیزاده درباره نحوه استفاده از دادههای فضایی توضیح میدهد: «ما با دادههای رایگان ماهوارههای فضایی میتوانیم کار کنیم اما معمولا همیشه این دادهها مربوط به ماهوارههای اروپایی و آمریکایی بوده است. اتفاق خوبی که در سال اخیر افتاده، ماهواره خیام با همکاری روسیه بوده که میتواند تصاویر و قدرت تفکیک مکانی خوبی را در اختیار کارشناسان و دانشگاهها قرار دهد اما نیاز است که دولت با در نظر گرفتن تسهیلات و حمایت مالی کاری کند تا دادهها با هزینههای حداقلی در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار بگیرد. در این صورت شرکتها میتوانند روی این تصاویر ارزش افزوده ایجاد کنند. اگر این کار به نتیجه برسد، برای اولینبار خواهد بود که بتوانیم از ماهوارهای دولتی ایرانی برای کار علمی استفاده کنیم.»
نیاز به سازوکار مناسب برای بازاریابی محصول
احمد قنبری، مهندس هوا و فضا که از سال ۹۶ فعالیت جدی خود را در حوزه ساخت و تولید پهپادهای آموزشی آغاز کرده است از دغدغه و مشکلات کار در زمینه فناوریهای فضایی میگوید: «ما گروهی دانشجو بودیم که در مرکز رشد پژوهشگاه فضایی شرکتی را ثبت کرده بودیم اما بهدلیل مشکلاتی که در حوزه بازاریابی برای محصولاتمان داشتیم، نتوانستیم فعالیتمان را ادامه دهیم. ما توانستیم در بخش فنی و ساخت و طراحی پهپادهای آموزشی به نتیجهای که میخواهیم برسیم اما بازاریابی برای ما هزینه بسیار بالایی داشت و پژوهشگاه فضایی هم سازوکار مشخصی برای حمایت شرکتها در این حوزه در نظر نگرفته بود.»
وی میافزاید: «به سراغ مدارس رفتیم تا بتوانیم بخشی از هزینه ها را تامین کنیم اما در نهایت برای تولید انبوه مشکل داشتیم، نوسان قیمت دلار، مشکلات دوران شیوع کرونا و نبود سرمایهگذار باعث شد کسبوکاری که دوستش داشتیم را تعطیل کنیم. متاسفانه برای دانشجویان و مستعدان این رشته بازار کار و حمایت خوبی وجود ندارد.»
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد