رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به خبرنگار «جام‌جم»:

بخشنامه‌‌ای برای منع پرداخت تسهیلات خرد وجود ندارد

رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانک‌ها بر اساس منابع و مصارفی که دارند تسهیلات پرداخت می‌کنند و طی چند سال گذشته میزان تسهیلات تکلیفی زیاد شده و قدرت بانک‌ها را در پرداخت تسهیلات محدود می‌کند اما بخشنامه‌ای در این زمینه وجود نداردو بانک‌ها در صورت توان باید به تسهیلات متقاضیان پاسخ دهند.
کد خبر: ۱۳۹۱۳۱۵

علی ‌صالح‌آبادی در جمع خبرنگاران افزود: کل تسهیلات شبکه بانکی از اول سال تا پایان آبان ۲۶۰۰همت بوده است که ۴۴.۷درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است. ۸۴و۲درصد تسهیلات به صاحبان کسب‌وکار پرداخت شده و ۱۵.۸درصد به خانوارها پرداخت شده است. انتظار ما در قانون بودجه سال آینده کنترل تسهیلات تکلیفی بانک‌ها برای کنترل ترازنامه بانک‌هاست. بیش از ۵۰همت اوراق گام در سال جاری منتشر شد؛ برای جلوگیری از تنزیل در بازار سرمایه تلاش می‌کنیم این اوراق در زنجیره تولید مورد استفاده قرار گیرد.
​​​​​​​وی با بیان این‌که در بیش از ۹۰کشور دنیا طی ماه‌های گذشته اصلاح نرخ سود بانکی انجام شده است، تصریح کرد: ما هم باید حتما از این ابزار استفاده کنیم که منوط به تأیید شورای پول و اعتبار است که در حال پیگیری و بررسی آن هستیم. صالح‌آبادی با بیان این‌که برنامه‌ریزی بانک مرکزی کاهش رشد نقدینگی به زیر ۳۰درصد در سال جاری است، گفت: به‌خلاف روال سال‌های گذشته امسال تنخواهی به دولت پرداخت نکردیم؛ می‌توانستیم طبق قانون بودجه ۶۰هزار میلیارد تومان تنخواه بدهیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی به خرید ارزهای دولت توسط این بانک اشاره و تأکید کرد: به‌شدت کنترل می‌کنیم این ارزها در بازار فروخته و ریال آن از بازار جمع‌آوری شود. مطالبات بانک مرکزی از دولت موضوع مهم دیگری بود که صالح‌آبادی به آن اشاره و تصریح کرد: باید سیاست‌های پولی به‌گونه‌ای وضع شود که بازار با کسری نقدینگی مواجه نشود. کنترل ترازنامه بانک‌ها حائز اهمیت ویژه‌ای است که بانک مرکزی در دستور کار دارد؛ بانک‌ها رتبه‌بندی شده‌ و بر اساس رتبه آنها رشد ترازنامه‌شان را در بانک مرکزی کنترل کردیم. هم‌اکنون این عدد برای هر بانک مشخص و اعلام شده و رتبه هر بانک با بانک دیگر متفاوت است.

صالح‌آبادی افزود: تسهیلات تکلیفی بانک‌ها موضوع مهم دیگری است که در بانک مرکزی به آن پرداختیم؛ عدد کلی را مشخص و‌ به دولت پیشنهاد کردیم؛ خواهش ما از مجلس این است که هنگام تصویب بودجه سال آینده تسهیلات تکلیفی را متناسب با پیشنهاد ما تعیین‌کند تا خللی در سایر اقدامات و سیاست‌های بانکی پیش نیاید. رئیس‌کل بانک مرکزی ‌درباره عدم‌پرداخت تسهیلات تکلیفی گفت: امسال تا ۲۶ آذر ۶۹۷هزار فقره به‌مبلغ ۹۶ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است؛ سال قبل کل این رقم ۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. تسهیلات فرزندآوری نیز امسال ۵۵۵ هزار فقره تا تاریخ مورد گزارش پرداخت شده است.

تورم سال آینده کاهشی است

وی افزود: فاکتور الکترونیک؛ جزو برنامه‌هایی است که تا پایان سال کامل می‌شود؛ فروش اموال مازاد بانک‌ها به‌صورت ماهانه رصد می‌شود، اخیرا دو صندوق نیز در این خصوص تعریف شد. در حوزه کنترل ترازنامه بانک‌ها و نظارت بر حوزه بانکی برنامه‌های خودمان را اجرا می‌کنیم تا از این ناحیه نیز کنترل نقدینگی را انجام دهیم. صالح‌آبادی درباره تورم نیز گفت: تورم مصرف‌کننده ابتدای دولت ۵۹.۳درصد بود که به ۳۹.۹درصد کاهش یافت؛ گرچه هنوز بالاست و راضی به این تورم نیستیم و‌حتما باید کاهش پیدا کند ولی امسال اصلاح ارز ترجیحی، افزایش حقوق‌ها و حقوق گمرکی و... نصف این تورم را به خود اختصاص داد. امیدواریم سال آینده افزایش تورم از این محل نداشته باشیم و همین موضوع می‌تواند به کاهش تورم سال آینده کمک کند. وی گفت: قرار نیست همیشه افزایش تورم تکرار شود؛ روند تورم به روال طبیعی خود برمی‌گردد البته باید تلاش کنیم انتظارات را تعدیل کنیم. تورم نقطه به نقطه در اسفندماه ۲۹.۵درصد شد و اگر اصلاح ارز ترجیحی نداشتیم، می‌توانستیم تورم را به کمتر از ۲۵ درصد هم کاهش دهیم؛ البته آثار این سیاست تخلیه شده است.

صالح‌آبادی در خصوص بازار ارز گفت: در سامانه نیما واردات رسمی کشور تأمین مالی می‌شود، ارز صادرکنندگان در آن عرضه می‌شود؛ در بازار متشکل ارزی اسکناس ارزی تأمین می‌شود، بازار غیررسمی نیز وجود دارد که شامل معاملات حواله‌ای، فردایی و اسکناس می‌شود.

وی گفت: در سامانه نیما بدون هیچ مشکلی تأمین ارز انجام می‌شود. ۳۲.۱میلیارد دلار معامله ارز در این سامانه انجام شده که بیانگر رشد ۶۴درصدی است. تأمین ارز ۴۶.۵میلیارد دلار از ابتدای سال انجام شده است که رشد ۲۶درصدی را نشان می‌دهد. رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد: نرخ‌های غیررسمی که مورد استناد قرار می‌گیرد برای بازاری است که عمق آن به‌طور دقیق مشخص نیست؛ در معاملات فردایی که اساسا ارزی معامله نمی‌شود و شرط‌بندی روی نرخ ارز انجام می‌دهند، مابه‌التفاوت نرخ ارز به‌صورت ریالی انجام می‌شود. در بازار رسمی ارز کار به‌خوبی انجام می‌شود و نیازهای ارزی تأمین می‌شود.

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: ناآرامی‌های اخیر با تحریک خروج سرمایه در بازار ارز مؤثر بوده است ولی تنها دلیل افزایش نرخ ارز نیست. وی در ادامه تأکید کرد: آنچه مهم است ایجاد آرامش عمومی در فضای جامعه است. همه بازارها مثل بورس و ارز متأثر از عوامل مختلفی است و نمی‌توان اثر موضوعات مختلف را نادیده گرفت.
وی در ادامه با بیان این‌که ممکن است برخی بگویند چرا صالح‌آبادی در موضعگیری درباره بازار ارز، بازار نیما و متشکل را ملاک قرار می‌دهد؟ گفت: بله درست است؛ حجم معاملات این بازارها بسیار بالاتر از بازار غیررسمی است و تأمین مالی واردات و... در این بازارها انجام می‌شود. بازار غیررسمی بازار محدود و غیرشفاف است و بازار نیما و متشکل است که به‌صورت شفاف ارز کشور را تأمین می‌کند، بنابراین باید هنگام تحلیل بازار مد نظر داشته باشیم که کدام بازار را تحلیل می‌کنیم. صالح‌آبادی درباره چاپ پول در پایان سال گفت: دولت اگر هزینه اجتناب‌ناپذیری ندارد از آنجا کم کند و در جای دیگر استفاده کند از اوراق هم می‌تواند استفاده کند؛ خط قرمزمان با دولت کنترل نقدینگی است.

روزنامه جام جم 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها