صنعت سیمان در گذر زمان

صنعت سیمان در ایران هم اکنون از منظر تولید محصول به مرز خودکفایی رسیده است و به منظور ادامه روند توسعه خود باید به بازارهای مصرف جهانی بیندیشد.
کد خبر: ۱۳۷۴۲۳

با توجه به اقبال همگانی نسبت به پذیرش دهکده جهانی و فراگیر شدن قوانین و مقررات سازمان تجارت جهانی و در میانه آن حذف یارانه ها و حمایت های دولتی که سبب نمایان شدن قیمت تمام شده واقعی ساخت محصول خواهد شد، صنعت سیمان باید خود را آماده رویارویی با واحدهای قدرتمند خارجی کند که بدون حمایت و یارانه دولتی توان رقابت جهانی را کسب کرده اند.

در مسیر رشد و توسعه اقتصادی کشورها ایجاد زیربناهای توسعه ای شامل ساخت و ساز و گسترش عملیات ساختمان سازی ، و فعالیت های عمرانی از مهمترین عوامل تثبیت اقتصادی است. سیمان و فولاد 2 کالای جایگزین محسوب می شوند و به عنوان دو کالای استراتژیک در ایجاد زیرساخت های توسعه یک کشور به کار می روند.
پس از سپری شدن دوران ساخت و ساز سنتی و حضور سبکهای نوین معماری ، صنعت ساختمان تحولات عظیمی را تجربه کرد و در این میان ، سیمان به عنوان مهمترین عنصر حیاتی ، دوران جدیدی را با چهره ای نوین آغاز کرد. تحولات سیمان با تلاش دانشمندانی همانند میکائلیس ، لوشاتلیه و هانس کوهل در زمینه شیمی سیمان همراه بود.
کاربرد سیمان در ایران نخستین بار به وسیله خارجیان به منظور ساخت مراکز مورد نیاز خود، از قبیل کلیساها، سفارتخانه ها، بنادر تجاری و واحدهای مسکونی رایج شد. اما گذشت زمان لزوم تهیه و تامین سیمان را بیش از پیش آشکار ساخت و واردات این محصول را به منظور احداث تاسیسات زیربنایی همانند سدها، راه آهن ، پل ها و تونل ها توجیه پذیر کرد. واردات سیمان در شرایطی صورت می گرفت که مواد اولیه مورد نیاز به وفور در کشور موجود بود. بر همین اساس در سال 1310 ساخت اولین کارخانه تولید ایران در جنوب تهران با ظرفیت یکصد تن سیمان در روز آغاز شد و عملیات نصب آن در سال 1312 خاتمه پذیرفت. اما نیاز کشور در سالهای بعد لزوم راه اندازی کارخانه های جدید را توجیه پذیر کرد. امروزه بیش از 40 کارخانه در کشور با ظرفیتی حدود 35 میلیون تن در سال فعالیت می کنند و روند احداث کارخانه های جدیدی با رشدی شتابان پیگیری می شود.
در سال 1379 از 35 کارخانه فعال در کشور تنها 4 کارخانه بیش از یک میلیون تن در سال تولید کرده اند و بازده تولید سیمان در این سال به 76 درصد رسید. در سال بعد کل تولید به 26.6 میلیون تن رسید که بازدهی در حدود 90 درصد به همراه داشت. در سال 1381 در شرایطی تولید به 28.4 میلیون تن در سال رسید که 99 درصد از ظرفیت 28.5 میلیون تنی موجود را پوشش داده بود. بازده تولید در سال 1382 به 98.8 درصد رسید که نشان می داد کارخانه های سیمان با برنامه ریزی صحیح توانسته بودند میزان ظرفیت بلامصرف خود را به پایین ترین سطح برسانند.
در سالهای بعد نیز بازده تولید سیمان در سطح 98 درصد حفظ شد و نشان داد کارخانه های سیمان قادر به استفاده از تمامی ظرفیت خود هستند.
افزایش نیاز کشور به سیمان به عنوان ماده اصلی صنعت مسکن ، روند اجرای طرحها و توسعه کارخانه های مربوط را در سالهای اخیر با رشد چشمگیری توجیه کرده است ؛ به طوری که در فاصله سالهای 1380 تا 1390 در مجموع 60540 هزار تن به ظرفیت موجود کشور افزوده خواهد شد.
بررسی های مختلف نشان می دهد تولید سیمان در ایران از مزیت بالایی برخوردار است و با توجه به قیمت تمام شده سیمان تولیدی در مقایسه با قیمتهای جهانی آن ، تولید آن در کشور مقرون به صرفه است.
امروزه صنعت سیمان با گردش مالی سالانه حدود 1200 میلیارد تومان یکی از بزرگترین صنایع کشور به شمار می رود. میزان اشتغال مستقیم این صنعت در حال حاضر به مراتب بیش از 22 هزار و با اجرای طرحهای جدید به بیش از 40هزار نفر خواهد رسید. در مورد اهمیت محصول سیمان و نقشی که در پروسه توسعه و عمران کشور دارد، جای هیچ شبهه ای نیست. اما باید توجه داشته باشیم که محصول تولیدی ایران بی رقیب در منطقه نبوده و برای فروش محصول ، به برنامه ریزی دقیقی نیاز است که در سالهای گذشته روند مناسبی نداشت.
در طرح جامع اولیه سیمان ، مقرر شد دولت در قیمت گذاری سیمان دخالت نکند ولی مسوولان به استدلال این که به سبب عدم عرضه لازم ، تقاضا افزایش خواهد یافت و قیمتها از کنترل خارج خواهد شد، با آن مخالفت کرده و عملا با کنترل دولتی بازار سیاه به راه افتاد و در این میان واسطه ها منفعت کلانی کسب کردند. به هر حال پس از هویدا شدن مشکلات قیمت گذاری دولتی ، تصمیم به ورود سیمان به بورس فلزات گرفته شد. اما در شرایطی که اقدامات اولیه برای حضور سیمان در بورس برداشته می شد مجددا سیمان به سبد کالاهای حمایتی دولت بازگشت. اتخاذ این تصمیم عملا ورود واسطه ها و قاچاقچیان را به این بازار گشود و شکافی در جهش رو به جلوی این صنعت به وجود آورد و عملا به کاهش سوددهی کارخانه های سیمان منجر شد. اما هنوز این پرسش باقی است که چگونه تصمیماتی چنین حیاتی به این سرعت دگرگون می شوند و عملا از پیش بینی آینده به منظور سرمایه گذاری برای اجرای طرحهای نوین ممانعت به عمل می آورد. حال این پرسش مطرح است که چه تحولاتی سبب بازگشت سیمان به سبد حمایتی دولت می شود؛ چه عواقبی از حضور سیمان در بورس آشکار شد که عقب نشینی سیمان در بورس را پدید آورد؛
اما به هر حال دوباره تصمیم به ورود سیمان به بورس فلزات گرفته شد و بار دیگر باعث تعجب شد که چگونه محصولی که تا چندی پیش نیاز به حمایت دولت داشته است ، ناگهان بی نیاز از آن می گردد؛
اما آیا براستی ورود صنعتی همچون سیمان به بورس ، بدون ایجاد بسترهای لازم ، اقدامی شتابزده به حساب نمی آید؛ آیا آیین نامه های اجرایی کارآمدی برای کنترل فرآیند مصرف سیمان تدوین شده است؛ آیا بار دیگر عدم تجمیع تمامی جوانب ما را وادار به عقب نشینی نخواهد کرد؛
بررسی جوانب نشان می دهد، دولت بیش از این که به فکر اصلاح صنعت سیمان باشد، نگران بازار بورس است و با توجه به این که شرکتهای سیمانی دارای حاشیه سود بالایی هستند، آنها را وارد بورس کرده تا رونقی نسبی به بورس بخشد. این راه حل موقتی چند صباحی دوام نخواهد آورد و رکود موجود در بورس دوباره خود را نشان خواهد داد. در صورتی که این تفکر صحیح باشد، راه را به خطا رفته ایم!خروج و ورود مکرر سیمان به بازار بورس ، مشکلات بسیاری را برای این صنعت ایجاد کرده و عملا کاهش صادرات سیمان و از دست رفتن بازارهای موجود را به ارمغان آورده است.

به چه قیمتی؛


گروهی که به حضور سیمان در بورس معتقدند، افزایش قیمت آن را نیز تجویز می کنند و بر این عقیده اند این امر سبب تحولی قابل توجه در بورس خواهد شد. اما این پرسش مطرح می شود آیا منطقی است که مصرف کننده نهایی مجبور به تحمل افزایش قیمتها باشد؛ (هرچند مسوولان معتقدند افزایش قیمت به وجود نخواهد آمد). از سوی دیگر، نکته ای که جای تامل دارد، این است که با توجه به این که ایران تلاش گسترده ای را در پیوستن به بورس آغاز کرده است ، در صورت پیوستن به سازمان تجارت جهانی و قبول موافقتنامه کیوتو با سطح بالایی از قیمت تمام شده که ناشی از حذف یارانه اعطایی سوخت دولت به این صنعت است ، روبه رو خواهد شد. این موضوع که بسیار نگران کننده است ، توجه مسوولان را به این نکته جلب می کند که با عنایت به این که ایران به مرز صادرات این محصول رسیده است و باید به دنبال بازارهای جدید در این خصوص باشد، چگونه می خواهد با قیمت تمام شده بالا به جنگ رقیبانی رود که با برنامه ریزی منسجم و جامع قیمت تمام شده محصول خود را به حد نهایت به واقعیت و حداقل ممکن کاهش داده اند

هنگامی که در سال 79 تصمیم به حمایت از سرمایه گذاران در این بخش گرفته شد (اعطای وامهای کلان با کارمزد پایین تر (2 درصد) نسبت به دیگر صنایع)، بسرعت شاهد افزایش چشمگیر سرمایه گذاری بودیم ، به نحوی در مقطعی خاص عدم نیاز به سرمایه گذاری در این بخش اعلام شد. اما ورود سیمان به سبد حمایتی ، چراغ قرمزی برای بانکها بود تا نسبت به اعطای اعتبارات در نظر گرفته شده تدبیری بیندیشند و در نهایت در خصوص کاهش اعطای تسهیلات به این بخش تصمیم بگیرند.
به نظر می رسد تصمیم برای حضور سیمان در بورس ، منطقی ترین راه به منظور توسعه این صنعت است که البته نیاز به تدابیر مربوط و دوری از اقدامات شتابزده دارد. این تصمیم از آن رو واجب است که در حال حاضر هر تن سیمان که از سوی دولت تنی 33 تا 36 هزار تومان قیمت گذاری می شود، در بازارهای مصرف به بهای 80 تا 110 هزار تومان به ازای هر تن به فروش می رود که مسلما سبب تضعیف روحیه تولیدکننده و سرمایه گذار شده و عملا سالانه نزدیک به 1000 میلیارد تومان را در اختیار واسطه ها قرار می دهد و همین امر سبب بی اعتنایی بانکها شده است که با ایجاد بسترهای مناسب برای ورود سیمان به بازار بورس و با هدف واقعی رشد سیمان (نه قربانی کردن آن) می توانیم به فردای این صنعت امیدوار باشیم.
براستی سیمان ایران با چه قیمتی تولید و با چه قیمتی صادر خواهد شد؛ از آنجا که خاورمیانه اصلی ترین بازار صادراتی ایران محسوب می شود، باید با نگاهی دقیق بررسی شود. براساس گزارش منتشره در اروپا در سال 2003 حدود 67 درصد سیمان جهان تولید شده که 42 درصد از کل تولید جهان را کشور چین تولید کرده است. به عنوان نمونه می توانیم به شرکت سیمان سازی راس الخیمه به عنوان بزرگ ترین کارخانه تولید سیمان سفید دنیا اشاره کنیم که در حال حاضر با 15 میلیون تن در حال فعالیت بوده و طبق برنامه ریزی های در دست انجام به 41 میلیون تن در سال خواهد رسید. براساس برنامه ریزی های صورت گرفته ، تولید سیمان کشورهای عربی تا سال 2011 به 290 میلیون تن در سال خواهد رسید که این حجم از فعالیت های در حال انجام در منطقه ، توجه مسوولان را به خود جلب می کند و ضرورت توجه به بازاریابی شناسایی بازارهای جدید را بیش از پیش نمایان می سازد.

خودکفایی در صنعت سیمان

اجازه دهید جدا از موضوع صادرات ، نگاهی کلی به بحث خودکفایی در صنعت سیمان بیفکنیم. در صورتی که خودکفایی را تنها در بحث تولید و نیاز کشور ببینیم ، می توانیم اذعان کنیم که به خودکفایی در این صنعت دست یافته ایم. اما روی دیگر سکه ساخت ماشین آلات و قطعات مورد نیاز است که متاسفانه وابستگی زیادی در این بخش وجود دارد و کارخانه های تازه تاسیس شده عملا نیاز خود را از خارج از کشور تامین می کنند. یکی از دلایلی که مانع ورود سرمایه گذاران به بخش تولید ماشین آلات شده است ، نوسانات شدید در زمینه سیاست گذاری سیمان است که نتوانسته بستری مستحکم را برای سرمایه گذاری فراهم کند و از سوی دیگر نیز باید به این نکته توجه داشته باشیم که ماشین آلات تولید شده در کشور کیفیت بالایی ندارند.
به نظر می رسد طرحهای کارخانه های سیمانی در کشور، به یک الگوی تقلیدی از یکدیگر تبدیل شده است و عملا ظرفیت های یکسان ایجاد شده در هر واحد (3000 تنی) این فکر را تقویت می کند که به سبب حذف هزینه های تحقیقاتی و مطالعاتی مرتبط با هر طرح ، یک الگوی خاص برای تمامی طرحها تجویز شده است و این امر نشان از عدم استفاده از تجربیات کارشناسان در این صنعت دارد.
از جمله مشکلات دیگر این صنعت ، مصرف بالای برق در این صنعت است که به 1.5 برابر استاندارد جهانی آن می رسد که از مهمترین عواملی است که سبب افزایش قیمت تمام شده است که دلیل عمده آن وجود ماشین آلات کهنه و پر مصرفی است که با وجود سپری شدن عمر مفیدشان ، هنوز در خط تولید مشغولند.
کمبود نیروی انسانی تربیت شده در بخش سیمان ، موضوعی است که کارشناسان بخش سیمان درباره آن اتفاق نظر دارند. در سال 1357 جمع ظرفیت ماشین آلات نصب شده سیمان کشور 7 میلیون تن بود که این میزان هم اکنون به 36 میلیون تن رسیده است. این در حالی است که برای آموزش نیروی انسانی متخصص که باید چرخ این صنعت را بگرداند، گامهای هماهنگ برداشته نشده است. در حالی که روند آموزش نیروی انسانی در کشورهایی همچون هند با سرعتی شتابان با حمایت موسسات بین المللی به پیش می رود، اما ما نتوانسته ایم به آموزش نیروی انسانی حتی در مقاطعی که بیش از یک میلیارد دلار تجهیزات وارد کرده ایم ، به علت غیرمتمرکز عمل کردن کارخانه ها اقدام کرده و یک فرصت طلایی را از دست داده ایم و هیچ گونه امکانات و مزایای آموزشی دریافت نکرده ایم.
حتی در مقطعی دیگر از زمان نیز که بیش از 1.5 میلیارد دلار واردات داشته ایم ، نتوانستیم از این فرصت طلایی استفاده کنیم.
فناوری مورد نیاز صنعت سیمان حتی پس از گذشت سالها بومی نشده است و نیاز کشور به خارج همواره این صنعت را تهدید می کند. در طول سالیان گذشته عموما تکنولوژی از رده خارج و آن هم به صورت ماشین آلات و نه دانش فنی به کشور وارد شده است که این امر در کنار بی میلی سرمایه گذاران به حضور در طرحهای تحقیقاتی ، زمینه مساعدی را برای وابستگی روزافزون کشور به خارج فراهم کرده است.
یکی از نکات ظریفی که در صنعت سیمان به عنوان یک خلاء مشاهده می شود، عدم یاری سیستم بانکی از طرحهای سرمایه گذاری در خارج از کشور است. هرچند همان گونه که اشاره شد ایران در زمینه طراحی ماشین آلات و نوآوری در تکنولوژی مورد نیاز به خودکفایی کامل نرسیده است ، اما کارشناسان ایرانی توانایی حضور در خارج از کشور را برای راه اندازی واحدهای سیمان دارند و پشتیبانی نظام بانکی کشور می تواند حضور ایران را در بازار ارائه خدمات سیمان هموار سازد.


علی اخلاق نجات
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها