یارانه نان با حذف یارانه آرد اهمیت پیدا کرد. یارانه نان همچنین در پی افزایش قیمت نان به یکی از مهمترین اخبار روز تبدیل شده است. مبلغ یارانه نان هنوز معلوم نیست. دریافت کنندگان یارانه نان نیز هنوز اعلام نشده است. در ادامه درباره یارانه نان بیشتر بخوانید.
به گزارش جام جم آنلاین پس از اجرای موفقیتآمیز طرح آزمایشی فروش نان با کارتخوانهای هوشمند در استان زنجان، گام دوم برای همهگیرکردن این شیوه نیز برداشته شد و از دیروز در استان قزوین نیز تخصیص یارانه نان به مصرفکننده نهایی آغاز شد.
شرایط خاص بازار جهانی غذا و توزیع آرد و نان یارانهای در اقتصاد ایران، صرفه اقتصادی قاچاق غذا و آرد از کشور را بهشدت افزایش داده است؛ در این وضعیت دو راه پیش روی سیاستگذاران است.
راه اول آزادسازی قیمت آرد و نان مصرفی مردم که گرچه میتواند صرفه قاچاق را از بین ببرد اما ترکشهای آن بر معیشت اکثریت مردم بسیار ویرانگر خواهد بود.
راه دوم و سیاستی که دولت نیز اتخاذ کرد، هدفمند کردن یارانه آرد و نان مصرفی مردم و حذف بسترهای فسادزا در توزیع این یارانههاست که برای نخستین بار از میانه اردیبهشت در استان زنجان عملیاتی شد و حالا اجرای آن در استان قزوین نیز در دستور کار قرار گرفته است.
گام دوم هدفمندی یارانه نان
هزار و ۷۳۰واحد نانوایی در استان قزوین فعالیت میکنند و از دیروز فروش نان با کارتخوانهای هوشمند را آغاز کردند.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی قزوین با اشاره به اینکه استان قزوین، دومین استان نمونه در طرح آزمایشی توزیع یارانه نان به شکل جدید است، گفت: در این فرایند، نرخ نان هیچ تغییری پیدا نکرده و با همان قیمتهای قبلی عرضه میشود.
فقط با این تفاوت که در قالب این طرح، شهروندان باید برای خرید نان از کارتهای بانکی خود استفاده کنند و امکان پرداخت وجه نقد وجود ندارد.
مجید رحمانی افزود: در جریان اصلاح فرایند توزیع یارانه نان، نانوایان آرد را با نرخ آزاد خریداری میکنند؛ اما نان را با همان قیمت مصوب قبلی به مردم میفروشند و مابهالتفاوت هزینه نان فروخته شده به مردم و قیمت آزاد آن از سوی دولت بهحساب نانواییها واریز میشود.
دولت یارانه ۷۱هزار میلیارد تومانی که مقرر شده به مردم ارائه شود را به جای تخصیص مستقیم به نانواییهای تأمینکننده نان، بهخود مردم تخصیص میدهد.
در این فرایند هیچگونه نگرانی یا محدودیتی برای سفره مردم وجود ندارد و فقط روش پرداخت یارانه میان دولت و نانوا متفاوت شده است.
محمد جلال در گفتگو با صداوسیما با بیان اینکه در استان قزوین بیش از ۱۴۰۰ واحد نانوایی مشمول تجهیز کارتخوان هوشمند هستند، گفت: در چهار روز گذشته حدود ۴۵ درصد این نانواییها به سامانه کارتخوان هوشمند تجهیز شدهاند.
تا چند روز آینده عملیات تجهیز مابقی نانواییها به پایان میرسد.
وی گفت: فرایند هوشمندسازی کارتخوان نانواییهای استان قزوین منطبق با فرایند انجام شده در استان زنجان است.
جلال گفت: در استان زنجان تاکنون ۸۵ درصد نانواییها به این سیسیتم مجهز شدهاند.
پس از حذف یارانه آرد و جهش قیمت آن، حالا بسیاری از شهروندان نسبت به حذف یارانه نان و گرانی این محصول استراتژیک اظهار نگرانی میکنند.
گویا تکذیبیههای دولت و مجلس هم در این باره کارساز نیست و شهروندان و کارشناسان احتمال تغییر در قیمت و یارانه نان را بیش از ثبات آن میدانند.
شنیدهها نیز از آن حکایت دارد که حضور امشب رئیس جمهوری در صداوسیما در همین باره است. گویا ابراهیم رئیسی قصد دارد در یک برنامه تلویزیونی سیاستهای دولت متبوعش در حوزه پرداخت یارانه را برای مردم تشریح کند. اما آیا قرار است یارانه نان حذف شود؟
به همین علت روز گذشته وزیر جهاد کشاورزی در مجلس حاضر شد و اعلام کرد: یارانهها حذف نمیشود و از روی کالاها به افراد منتقل میشود.
جواد ساداتینژاد همچنین اظهار کرد: با اجرای هدفمندی یارانهها، دهکهای پایین جامعه بیشتر از یارانهها بهرهمند خواهند شد.
افزایش ابهامات بر سر حذف یارانه نان
البته این صحبتهای وزیر باز هم بر ابهامات حذف یارانه نان افزود و تضادهایی با صحبتهای سایر وزرا و مدیران دولت داشت.
در همین زمینه یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به تجارتنیوز گفت: یارانه نان تحت هیچ شرایطی حذف نمیشود؛ بلکه فقط روشهای آن تغییر میکند. ما نان را با همان قیمتهای قبلی به دست مردم میرسانیم.
منصورعلی زارعی درباره جزئیات پرداخت یارانه نان توضیح داد: شیوه پرداخت بدین شکل است که یارانه به حساب نانوایان واریز میشود. بر این اساس در عمل تغییری در قیمتهای مصرفکننده ایجاد نمیشود.
او درباره نهاد متولی و تصمیمگیر برای یارانهها اظهار کرد: از آن جایی که نان موضوع مهمی است تمام ارکان دولت ازجمله بانک مرکزی و وزارتخانههای صمت، اقتصاد و کشاورزی در تصمیمات نهایی نقش دارند. اما متولی اصلی این موضوع را باید وزارت جهاد کشاورزی بدانیم.
با این حال احسان ارکانی، نماینده مردم نیشابور در مجلس در گفتگو با سایت دیدهبان ایران از جزئیات دیگر پرده برداشت. او تصریح کرد: هر ماه ۲۱ عدد نان سنگک برای هر نفر به عنوان الگو تعریف شده است. البته این شنیده غیررسمی ماست که این الگو را بهعنوان مصرف سرانه در نظر گرفتهاند. کسی تا این سهم در ماه نان بخرد، مشمول پرداخت یارانه میشود.
بر اساس این صحبتهای ارکانی سهمیه هر فرد را بر اساس محاسبات جدید یارانه نان در هر روز باید ۰.۷ یک سنگک بدانیم.
قیمت نان تغییر میکند؟
اما آنچه این روزها بیش از هر چیز دیگری مردم را نگران میکند، به موضوع قیمت نان بازمیگردد. در این زمینه هم دولتمردان و نمایندگان مجلس بر ثبات نرخها تاکید میکنند. اما آنها نمیگویند که با افزایش نجومی نرخ آرد و تغییر در سیاست یارانه نان، چطور قیمت این محصول استراتژیک بدون تغییر باقی میماند؟!
معاون اقتصادی وزارت اقتصاد، درباره حذف ارز ترجیحی آرد و تاثیر آن بر قیمت نان در برنامه جهانآرا گفت: مشخصا قرار نیست نان گران شود. دولت با سیاستهای جدید میخواهد نان را با ۱۰ درصد قیمت پایینتر به دست مردم برساند.
محمدهادی سبحانیان درباره جزئیات جدید یارانه نان توضیح داد: در این طرح یارانه به نانوا داده میشود. این کار نیز بر اساس تراکنشهای نانوا انجام خواهد شد. با این کار موضوعیت قاچاق از بین میرود.
روی دیگر حذف یارانه نان
اما استراتژیکبودن قیمت نان باعث شده برخی نیز هشدارهایی از لحاظ تامین امنیت به دولت و مجلس بدهند.
در همین زمینه یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در تذکری خطاب به معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد: گران کردن قوت غالب مردم، نان و مواد غذایی به نوعی بازی با امنیت ملی کشور است.
علی علیزاده افزود: اصلاح روند و جهتدار کردن یارانه نان و مواد غذایی باید با اجماع ملی مجلس و دولت صورت گیرد و پیش از آن مردم اقناع شده باشند تا مسائل اجتماعی پیش نیاید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگوی «قابکوچک» با رسول نجفیان، بازیگر، نویسنده و مجری پیشکسوت تلویزیون مطرح شد
بررسی ابعاد مختلف سواد سلامت در گفتوگوی «جامجم» با یک دکتر روانشناس کودک و نوجوان: