به گزارش جام جم آنلاین به نقل از nature، استفاده از واکسن اسپوتنیک وی از سال گذشته در روسیه مجاز شد اما همواره بحث هایی هم در رابطه با آن وجود داشته است.
اکنون شواهد مختلف نشان می دهد که این واکسن کرونا کاملا ایمن و موثر است.
واکسن اسپوتنیک وی با نام «گام-کووید-وک» هم شناخته می شود. اسپوتنیک نخستین واکسنی در جهان به شمار می رود که استفاده از آن در یک کشور دوم تایید شد. هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، برزیل، مجارستان، هند، فیلیپین و ... از آن استفاده می کنند.
با این حال واکسن اسپوتنیک هنوز مجوز استفاده اضطراری را از آژانس داروهای اروپا و یا سازمان جهانی بهداشت نگرفته است.
این واکسن توسط دانشمندان در مرکز تحقیقات ملی اپیدمیولوژی و میکروبیولوژی گامالیا در مسکو تهیه شده است.
آزمایشات تکمیلی در رابطه با اسپوتنیک نشان داد که این واکسن بالای 91.6 درصد برای تزریق کنندگان ایمنی علیه ویروس کرونا ایجاد می کند. برای جلوگیری از بیماری شدید نیز تا 100 درصد موثر است.
با این حال ، برخی از دانشمندان از نویسندگان به دلیل عدم دسترسی به داده های خام کامل از آزمایشات اولیه انتقاد کردند و همچنین نگرانی ها را در مورد تغییر در پروتکل تجویز واکسن و ناهماهنگی در داده ها ابراز داشتند.
هم اکنون چند کشور از جمله ایران، کره جنوبی، آرژانتین و هند خط تولید اسپوتنیک روسیه را راه اندازی کرده اند.
اسپوتنیک به بخشی از برنامه تسریع واکسیناسیون در کشورهای مختلف جهان تبدیل شده است.
واکسنی از نوع آدنوویروس
اسپوتنیک یک واکسن آدنو ویروس است ، به این معنی که در آن از آدنو ویروس مهندسی شده به عنوان مکانیزم تحویل برای درج کد ژنتیکی پروتئین سنبله سارس-کوو-2 در سلول های انسانی استفاده می شود.
آدونوویروس ها خانواده ای از ویروس ها هستند که معمولاً فقط بیماری خفیف ایجاد می کنند.
این واکسن مانند واکسن های آکسفورد - آسترا زنکا و جانسون و جانسون است. اما به جای استفاده از یک آدنو ویروس مهندسی شده ، به ترتیب برای دوزهای اول و دوم از آدنو ویروس های مختلف به نام rAd26 و rAd5 استفاده می کند.
دیمیتری کولیش ، محقق بیوتکنولوژی در انستیتوی علم و فناوری اسکولکوو در مسکو ، که در توسعه این واکسن نقش ندارد می گوید این استدلال علمی برای افزایش کارایی است. به گفته وی ، دو آدنو ویروس روش های کمی متفاوتی برای ورود مواد ژنتیکی خود به سلول میزبان دارند که از نظر تئوری میزان موفقیت در بدست آوردن ماده ژنتیکی ویروسی را در مکان مورد نیاز بهبود می بخشد.
در مطالعه مقدماتی مشخص شد همه شرکت کنندگان آنتی بادی هایی را برای پروتئین سنبله تولید کردند و عوارض جانبی گزارش شده عمدتا درد خفیف در محل تزریق ، تب ، سردرد ، خستگی و دردهای عضلانی بود. این عوارض جانبی در دیگر واکسن های کرونا نیز دیده می شود.
همچنین بر اساس بیانیه مطبوعاتی آوریل از موسسه گامالیا ، داده های منتشر نشده از 3.8 میلیون روس واکسینه شده با دو دوز نیز به 97.6٪ اثربخشی اشاره دارد. ارقام منتشر شده توسط وزارت بهداشت امارات متحده عربی ، در مورد حدود 81 هزار فردی که دو دوز واکسن دریافت کرده اند ، 97.8 درصد اثر در جلوگیری از کووید علامت دار و 100 درصد اثربخشی در پیشگیری از بیماری شدید را نشان می دهد.
مطالعه مرحله III روسیه همچنین نشان داد که حتی یک دوز به میزان 73.6 درصد در جلوگیری از بیماری متوسط تا شدید موثر است.
عوارض جانبی اسپوتنیک نیز واضح هستند. مطالعات تاکنون نشان داده که این عوارض مشابه واکسن های دیگر آدنوویروس هستند ، به استثنای موارد نادر لخته شدن خون. برخلاف واکسن های آکسفورد - آسترا زنکا و جانسون و جانسون ، هیچ گزارشی از این اختلالات در واکسن روس ها گزارش نشده است.
به هر حال این واکسن در سطح جهانی در حال استفاده گسترده است ، به این معنی که یکی از بهترین و موثرترین واکسن های موجود در جهان به شمار می رود.
مترجم: هیلدا حسینی خواه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: