به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک، اختلال روانی برای توصیف شمار زیادی از بیماریهای روان پزشکی-روانشناختی به شمار می رود و توانایی فرد را در زمینه های مختلف از جمله پندار، گفتار، کردار و احساس صحیح، عاطفه، درک، حافظه، سطح هوشیاری، قضاوت و بینش در امور روزمره زندگی، مختل میکند.
برخی اختلالات روانی در مردان و برخی دیگر در زنان شایع تر است مثلا افسردگی و اضطراب در زنان و انحرافات و جرایم جنسی، سوء مصرف مواد در مردان شیوع بیشتری دارد اما باید بدانیم که تنها جنسیت عامل ابتلا به یک بیماری روانی نیست و عوامل متعددی در بروز یک اختلال نقش دارند. در این بخش از سلامت روان به علت شیوع بیشتر برخی بیماری های روانی در زنان می پردازیم.
افسردگی
جنسیت نقش مهمی در ابتلا به بسیاری از بیماری های روانی مانند اختلال های اضطرابی و افسردگی دارد . این اختلال در خانم ها شایع تر است و 2 برابر آقایان می باشد و به علت های گوناگون روی می دهد.
ناخن جویدن به علت اضطراب
ناخن جویدن که به علت اختلال اضطراب ایجاد می شود در زنان دوبرابر مردان است و علائم آن در قالب نگرانی، تنش، خستگی و ترس بروز می کند.
اختلال استرس پس از سانحه
نوعی از اختلال اضطراب ، اختلال استرس پس از سانحه است که شامل اختلال ترس، اختلال اضطراب تعمیم یافته، فوبیا(ترس مرضی) و اختلال اضطراب جدایی می شود ودر زنان بیشتردر معرض اختلال استرس مزمن قرار دارند.
اختلال خوردن در خانم ها
این اختلال یک اختلال زنانه تلقی می شود و دلایل اجتماعی و فرهنگی زیادی برای افزایش اختلال خوردن در خانم ها وجود دارد زیرا معیارهای زیبایی برای خانم ها بسیار سختگیرانه تر است و فشار جامعه برای داشتن ظاهر بدنی ایده آل برای خانم ها بسیار زیاد است بنابراین این مشکلات سبب می شود خانم ها بیشتر به سمت اختلال خوردن سوق پیدا کنند.
تفاوت زیادی از نظرچاقی دربین خانم ها و آقایان وجود ندارد اما به این دلیل که خانم ها تصویر بدنی بدی نسبت به خود دارند ، بیشتر مراجعه کنندگان به کلینیک های چاقی خانم ها هستند. اختلال های خوردن در میان خانم ها بیش از ده برابر شایع تر هستند.
تفاوت هورمونی
عمده ترین دلیل افزایش افسردگی در زنان تغییرات هورمونی است . این تغییرات هورمونی در خانم ها با دوره ماهیانه افزایش یافته و در دوره قاعدگی و یک هفته قبل از قاعدگی حالت های افسردگی و تحریک پذیری که بهآن اختلال خلقی می گویند ، بیشتر می شود .
این اختلالات خلقی و تغییرات هورمونیدر خانم ها به صورت ماهانه پیش می آید به همین دلیل آنها برای ابتلا به تغییرات خلقی و افسردگی مستعدتر می شوند.
مسئولیت های چندگانه
دلیل دیگری که افسردگی در خانم ها بیش از آقایان است ، این است که خانم ها در زندگی چند نقش مانند نقش مادری، همسری دارد و گاهی این مادر و همسر مسئولیت اجتماعی نیز داراست . این نقش ها هویت مستقل دارد ودر جامعه انتظارات جداگانه از آنها وجود دارد و فشار مضاعفی برای خانم ها وارد می کند بنابراین ، افسردگی در این خانم ها بیش از آقایان است .
گذشتن از آرزوها به خاطر دیگران
در برخی مواقع نیز خانم ها به خاطر دیگران ، خانواده ، همسر و فرزند و... مجبورند تمناها و آرزوهایشان را نادیده بگیرند و رها کنند و به همین دلیل بیشتر به سمت اختلال افسردگی پیش روند.
سایر علت ها
از علل شیوع احتمالی بیشتر در زنان، می توان به تفاوت ساختار شخصیتی، عدم ارزش گذاری برای نقش های سخت مانند خانه داری، استرس های دوران بارداری و شیردهی، نابرابری در دسترسی به امکانات اجتماعی، فرصت های شغلی کمتر یا اشتغال در شغل های با منزلت اجتماعی کمتر یا استقلال مالی کمتر و جزیی نگری اشاره نمود.
انتظارات بیشتر اجتماع از زنان برای مراقبت از رفتار و گفتار مطابق نزاکت اجتماعی، یا تبلیغات برای تغییرات ظاهر با جراحی یا رژیم های غذایی خاص و گاه آسیب زا، یا تحرک کمتر ورزشی و فعالیتی نسبت به مردان، مخصوصا در دوران نوجوانی و جوانی، رجوع بیشتر نسبت به مردان به سیستم های بهداشت روان و مشاوره برای حل مشکل (احتمال بالا رفتن کاذب شیوع اختلالات روان در آنها)، از دیگر عوامل افزایش اختلالات روانی در میان زنان است.
باید بدانید که وسواس از جمله اختلال های اضطرابی است که دربین خانم ها و آقایان یکسان است و در بین دو جنس متفاوت نیست.
دلایل جغرافیایی بیماری روانی
بیماری های روانی اغلب به دلیل تفاوت های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بروز می کند و دلایل جغرافیایی و آب و هوا در بروز این نوع بیماری ها بی تاثیر است . اینکه افراد مبتلا به افسردگی در ایران بیش از دیگر کشورهاست اشتباه است زیرا اختلاف افسردگی اساسی در ایران با کشورهای دیگر تفاوت چندان ندارد .
اما چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم باید بدانید که در جامعه ای که حمایت های اجتماعی بهتر باشد و سلامت روان را تامین کند افراد احساس حمایت اجتماعی بیشتری می کنند و کمتر به افسردگی دچار می شوند اما در جامعه ای که مشکلات اقتصادی ، اجتماعی بیشتری وجود دارد و راه حلی برای مشکلات جوانان مانند اشتغال ، ازدواج و... اندیشیده نشده افسردگی بیشتر وجود دارد زیرا مسائل حاکم بر جامعه وضعیت روانی جامعه را مشخص می کند که می تواند آن را بهبود ببخشد یا به سمت اختلال پیش ببرد.
دلایل جغرافیایی مانند تغییرات آب و هوا نیز در ایجاد افسردگی در افراد تاثیر گذار است مثلا برخی افراد با شروع پاییز به نوعی اختلال روان پزشکی فصلی دچار می شوند که در زمستان به اوج می رسد و اوایل بهار برطرف می شود و تا حد زیادی به نور و آفتاب وابسته است .
افسردگی در کنار رفاه
در برخی کشورها از سطح رفاهی اجتماعی خوبی برخوردارند برخی اختلال های روان پزشکی بیشتر وجود دارد اما در مجموع نمی توان به عنوان یک فاکتور به آن نگاه کرد و آن را معنادار تلقی کرد بلکه تنها می توان آن را در کنار عوامل دیگر در نظر گرفت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت