تاثیر اقتدار والدین بر تربیت فرزند

همه ی ما پدر و مادرها ممکن است برخی اوقات برای نشان دادن اقتدار خود در مقابل فرزندان و یا برای کنترل کردن آن ها، از اهرم زورگویی، ترس، تنبیه بدنی و تهدید استفاده نماییم. اما این روش باعث می شود از فرزندان خود فاصله بگیریم و به مرور توانایی درک کردن مشکلات آن ها را از دست بدهیم.
کد خبر: ۱۲۹۳۳۷۹

اقتدار والدین چه تاثیراتی روی روابط آن ها با فرزندان خواهد داشت؟!

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آگاه ، همه ی ما پدر و مادرها ممکن است برخی اوقات برای نشان دادن اقتدار خود در مقابل فرزندان و یا برای کنترل کردن آن ها، از اهرم زورگویی، ترس، تنبیه بدنی و تهدید استفاده نماییم. اما این روش باعث می شود از فرزندان خود فاصله بگیریم و به مرور توانایی درک کردن مشکلات آن ها را از دست بدهیم.

خوش رویی در تربیت فرزندان

یک مادر با نهایت عصبانیت رو به فرزند نوجوان خود می کند و فریاد می زند: «چطور توانستی بشقاب زیبای من را بشکنی؟» در مقابل، فرزندش یک بشقاب دیگر را به روی زمین می کوبد و با خونسردی تمام به مادر خود می گوید: «به همین راحتی»!

استفاده کردن از اقتدار و تحکم در مقابل فرزندان و ایجاد ترس در آن ها برای تربیت کردن شان، تنها تا ابتدای دوران نوجوانی موثر خواهد بود و تنها می توانیم در این دوران در مدیریت و کنترل فرزندان خود موفق باشیم. اما به خاطر داشته باشید که ایجاد ترس و استفاده کردن از زور، باعث می شود روابط ما با آن ها با چالش روبرو شود.

در واقع کودکان از دوره نوجوانی به بعد دیگر ترسی از والدین خود ندارد و در صورتی که در گذشته شرایط تربیتی اش پر از تهدید، ترس و اقتدار به وسیله زور باشد، امکان دارد در آینده بخواهد از پدر و مادر خود انتقام بگیرد و رفتارهای نامطلوب و نامناسبی با والدین خود داشته باشد. به همین دلیل بهتر است در ابتدای تربیت فرزندان، یک رابطه صمیمانه با وی برقرار کنیم.

برای این منظور می بایست تلاش کنیم بیش از هر چیزی با تمام مردم و به خصوص بچه های خود خوش اخلاق باشیم و رفتار مناسبی با آن ها داشته باشیم. والدین عزیز، می توانید از فرزندان خود بپرسید که آیا آن ها از شما می ترسند یا خیر! کدام یک از رفتارها و یا کارهای شما باعث ترس فرزندانتان می شود؟ در صورتی که بچه های ما از ما ترسی نداشته باشند، می توانیم رفته رفته به آن ها نزدیک شویم و تاثیر بیشتری بر رفتارها و عادت های او داشته باشیم.

تاثیر اقتدار والدین بر تربیت فرزند

برخی از والدین تفاوت بین اقتدار و خشم را به درستی درک نکرده اند. آن ها این گونه تصور می کنند که تنها زمانی می توانند اقتدار داشته باشند که فرزندشان از آن ها بترسد، به همین دلیل فکر می کنند کودکی که از والدین خود نترسد، بی ادب است. به خاطر داشته باشید که اقتدار ظاهری تنها از ترس به وجود می آید و ترس نیز باعث می شود انسان قادر به دست یابی به پویایی و پیشرفت نباشد. متاسفانه برخی از والدین این گونه تصور می کنند که اگر از توبیخ و تنبیه بدنی استفاده نکنند، فرزندانشان در ادامه بی ادب، گستاخ و تندخو خواهند شد.

به نظر شما راهی وجود دارد که فرزندانمان از ما نترسند، اما برایمان اهمیت قائل شوند و به حرف هایمان گوش کنند؟ در پاسخ این سوال باید این گونه گفت که اقتدار هیچ گونه منافاتی با خوش اخلاقی ندارد و اجرا کردن دقیق قانون نیز باعث نمی شود، افراد بداخلاق باشند. اما باید به خاطر داشته باشید که خوش اخلاقی به تنهایی برای داشتن اقتدار کافی نخواهد بود. در واقع، اقتدار به معنای اجرا کردن قانون به صورت دقیق، بدون اعمال زور و خشونت می باشد و در واقع، اجرا کردن قانون با توجه به یک توافق دو طرفه می باشد. بعضی اوقات کسانی که خوش اخلاق هستند، از اقتدار کافی برخوردار نخواهند بود، به همین دلیل امکان دارد برخی از افراد از اخلاق خوب آن ها به نفع خود سوء استفاده کنند.

توافق نامه میان والدین و فرزندان

جهت داشتن رفتاری همراه با اقتدار، می بایست درک کنیم که بخشی از وظایف کودکان در خانه، شخصی و برخی دیگر گروهی می باشد. بهتر است فرزندان را در مقابل وظایف شخصی که بر عهده آن ها قرار دارد، آزاد بگذاریم. برای این منظور می توانیم تنها به راهنمایی کردن آن ها اکتفا کنیم، یا در برخی مواقع با حفظ آرامش به آن ها تذکر دهیم. همچنین می توانیم در وظایف گروهی، رسماً از یک قرارداد یا توافقنامه بهره ببریم.

پس از امضا کردن توافقنامه می بایست از فرزندان خود بخواهیم به آن اهمیت بدهند و در چارچوب آن وظایف خود را انجام دهند. می توانید در قرارداد خود طبق نظر دو طرف، پاداش و تنبیه مناسبی در نظر بگیرید.

بسیاری از والدین، کار های اشتباه و مشکلات انضباطی فرزندان خود را عمدی می پندارند. به همین دلیل تنها راه چاره برای داشتن اقتدار در منزل را پرخاشگری و اعمال زور می دانند. به خاطر داشته باشید که اعمال زور، تنبیه، عصبانیت و فشار به هیچ عنوان کمکی به مسائل انضباطی آن ها نخواهد کرد. در مقابل، باعث می شود فرزندانتان بی مسئولیت تر شوند، به حدی که اقتدار والدین پابرجا نماند.

یک مادر که تجربه خود را با ما در میان گذاشته است، این گونه می گوید: «زمانی که وارد اتاق بچه ها شدم و متوجه شدم که اتاق آن ها بیش از اندازه نامرتب و کثیف است، با آرامش به آن ها گفتم چگونه می توانید در چنین اتاق کثیف و نامرتبی زندگی کنید؟» نتیجه کاملاً مطلوب بوده و پس از نیم ساعت که مادر به اتاق آن ها باز می گردد، متوجه می شود که تمام وسایل ها جمع شده اند و اتاق کودکان مرتب شده است.

این در حالی است که راهکار برخی از والدین این است که در چنین مواقعی از خشونت استفاده می کنند و مقدار زیادی از انرژی خود را از دست می دهند و در انتها نه تنها کودکان اتاق خود را مرتب نمی کنند، بلکه این وظیفه بر روی دوش والدین قرار می گیرد. به همین دلیل نتیجه می گیریم که خوش رویی مانع اقتدار و انضباط نخواهد بود. در عوض، زمانی که قانون های گروهی به طور رسمی به همراه خوش اخلاقی و روش خوش اجرا می شود، قاطعانه تر خواهد بود.

نکته مهم در مورد اقتدار والدین

وقتی که وظایف شخصی کودک خود را به او می سپاریم، شخصیت فردی و اعتماد به نفس وی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و زمانی که به وسیله یک قرارداد او را در انجام کارهای مشترک خانه سهیم می کنیم، شخصیت اجتماعی فرزند خود را تقویت خواهیم کرد. به خاطر داشته باشید که اعمال فشار و استفاده از زور باعث می شود که تنها به صورت موقت کودکان خواسته شما را برآورده کنند، اما در طولانی مدت نتیجه مفیدی به دنبال نخواهد داشت. به همین دلیل بهتر است زمانی که می خواهید اقتدار خود را نشان دهید، بهتر است همراه با قاطعیت، با خوش رویی و اخلاق خوب، خواسته های خود را به آن ها انتقال دهید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها