روش های تدریس آنلاین

ایجاد جذابیت در یادگیری یکی از دلایل موفقیت آموزش های الکترونیکی است . در صورتیکه از عناصر جدید در سیستم های آموزش الکترونیکی استفاده نگردد، عملا جذابیت های لازم برای آموزش را از دست داده ایم. برای موفقیت در اموزش الکترونیکی و تدریس مجازی می بایست نکات زیر مورد توجه قرار گیرد.
ایجاد جذابیت در یادگیری یکی از دلایل موفقیت آموزش های الکترونیکی است . در صورتیکه از عناصر جدید در سیستم های آموزش الکترونیکی استفاده نگردد، عملا جذابیت های لازم برای آموزش را از دست داده ایم. برای موفقیت در اموزش الکترونیکی و تدریس مجازی می بایست نکات زیر مورد توجه قرار گیرد.
کد خبر: ۱۲۸۰۱۲۴

تدریس آنلاین، روی میزان نگهداشت اطلاعات تاثیر مثبت می گذارد

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از پافکو، آموزش علاوه بر استفاده از ابزارهای آموزشی و فناوری آموزشی، مستلزم استفاده از عناصر دیگر نظیر: ارتباط متقابل(یادگیری تعاملی)، تخیل و ارائه بازخورد است . تدریس مجازی و یادگیری الکترونیکی با استفاده از عناصر مختلف باعث ایجاد عناصر جدید آموزشی می گردد و به این ترتیب فرآیند فراگیری را جذاب تر می کند. 

بررسی نوع محتویات: استفاده از تصاویر، صدا و متن و ترکیب مناسب آنها با یکدیگر پیامدهای مثبتی را بدنبال خواهد داشت.

ارتباط متقابل با دانش پذیران به گونه ای که در آنها انگیزه ایجاد کند: استفاده از بازیها، امتحانات کوتاه و گرفتن بازخورد سریع از فراگیران مناسب ترین روش برای سنجش میزان موفقیت در آموزش است .

 روش های تدریس آنلاین

ایجاد فیدبک های سریع

دوره های آموزش الکترونیک می بایست از روش هایی بمنظور اخذ فیدبک سریع استفاده کند تا در صورت وجود اشکال و یا عدم موفقیت، سریعا نسبت به برطرف نمودن آن اقدام نمایند. فیدبک های مربوطه می بایست در سریعترین زمان ممکن اخذ گردند. آموزش در هر مرحله بر اساس مرحله قبل ایجاد می گردد. بنابراین تشخیص و اخذ فیدبک های فوری به تبیین درست مراحل متفاوت آموزشی کمک خواهد کرد. در صورت عدم موفقیت یک مرحله، مرحله بعدی آموزش توفیق چندانی ایجاد نخواهد کرد.

 

 

ایجاد ارتباطات صمیمی با سایر دانش پذیران و مربی کلاس آنلاین 

استفاده از اتاق های گفتگو، تالارهای مباحثه، پیام های فوری و پست الکترونیکی در ایجاد ارتباط متقابل با دانش پذیران الکترونیکی بسیار موثر و کارساز خواهد بود. همچنین ایجاد کمیته های آنلاین به طرز چشمگیری در عملکرد برنامه های آموزشی تاثیر خواهد داشت.

آموزش های الکترونیکی به فراگیران این امکان را خواهد داد تا هر فرد با توجه به مسایل و توانایی خود، آهنگ یادگیری را خود مشخص نماید. در چنین مواردی، در صورتیکه یکی از دانش پذیرها به هر دلیلی، چند روزی از سیستم استفاده نکرده و از آموزش دور بوده است، پس از برطرف شدن مشکلات، مجددا قادر به ادامه آموزش خواهد بود. دوره های آموزشی مبتنی بر آموزش الکترونیکی دارای عناصر قابل کنترلی است که توسط کاربران استفاده است. عناصر کنترلی فوق در کلاس ها ی آموزش معمولی استفاده نمی شود و در آموزش های الکترونیکی، فراگیران با استفاده از این عناصر قادر به کنترل فرآیند آموزش، خواهند بود. به عنوان مثال، قابلیت تنظیم آهنگ آموزش توسط دانش پذیر یکی از دلایل مهم در رابطه با موثر بودن آموزش های الکترونیکی است.

یکی دیگر از عناصری که در تدریس مجازی استفاده می شود، برقراری ارتباط و تعامل متقابل با فراگیران است. میزان و نحوه ارتباط متقابل با فراگیران می تواند حالت ساده ای مثل کلیک کردن بر روی یک سوال داشته باشد یا حالت پیشرفته تری مانند اجرای یک فایل انیمیشن باشد. استفاده از بازیهای محاوره ای که پیام های آموزشی را بر اساس محتویات دوره آموزشی در اختیار فراگیران قرار می دهند، نیز از جمله روش های موجود برای ارتقاء سطح کیفی آموزش های الکترونیکی و تدریس مجازی است.

آموزش مجازی، از تجارب و تحقیقات بعمل آمده طی سی سال گذشته در امر آموزش استفاده نموده است. در تحقیقات انجام شده، بمنظور ارتقای سطح کیفی آموزش و سرعت در انتقال آموزش، راهکارهای زیر توصیه شده است :

  • استفاده از رنگ ها و ترکیبات خاص رنگ
  • ترکیب تصاویر و کلمات
  • ترکیب صدا، صوت، موزیک با تصاویر
  • استفاده از چندین نوع عناصر اطلاعاتی آموزشی
  • استفاده از لی اوت های ( چارچوپ ) مناسب که براحتی با حرکت طبیعی چشم بتوان آنها را مشاهده نمود.

مزایای تدریس مجازی و یادگیری الکترونیکی

آموزش الکترونیکی نسبت به آموزش های سنتی دارای مزایای عمده ای است . انعطاف پذیری و حذف تردد های بی مورد و پر هزینه برای شرکت در دوره های آموزشی، از مهمترین مزایای آموزش های الکترونیکی است. آموزش الکترونیکی دارای مزایای متعدد دیگری نیز می باشد:

هزینه تولید دوره های آموزش الکترونیکی گران نبوده و با استفاده از نرم افزارها و ابزارهای موجود می توان پس از تهیه نرم افزار مربوطه، اقدام به تولید دوره های آموزش الکترونیکی کرد.

دانش پذیران قادر به تنظیم آهنگ یادگیری خواهند بود. اکثر برنامه های تدریس مجازی را می توان در زمان نیاز به آنها، استفاده کرد.

سرعت فراگیری آموزش الکترونیکی نسبت به آموزش های سنتی بمراتب بیشتر بوده و حداقل 50 درصد بهبود و سرعت را بدنبال خواهد داشت. دانش پذیرانی که در دوره های تدریس مجازی شرکت کرده اند می توانند موضوعات و مطالبی را که نسبت به آنها آشنایی دارند، مطالعه نکرده و صرفا بر روی موضوعاتی متمرکز کنند که نسبت به آنها آشنایی ندارند.

در تدریس مجازی می توان از پیام ها بمنظور ارتباط با مخاطب استفاده کرد.(حذف سلایق و تجارب فردی در مقایسه با آموزش های سنتی)

آموزش های الکترونیکی مستقل از پارامترهای زمان و مکان بوده و در هر زمان و هر محل می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

سنکرون کردن یا همزمان سازی دوره های مبتنی بر آموزش الکترونیک به سرعت و به سادگی انجام می گیرد. موضوعات و محتوای الکترونیکی جدید و اصلاح شده به سرعت بر روی سرویس دهنده مربوطه قرار گرفته و فراگیران بلافاصله از نتایج آن بهره مند خواهند شد. آموزش های الکترونیکی مبتنی بر CD-ROM  در زمان همزمان سازی و توزیع، هزینه های بالایی را بر سازمان و یا موسسه آموزشی و فراگیران تحمیل خواهد کرد. روش فوق در مقایسه با آموزش های مکاتبه ای مقرون بصرفه خواهد بود.

آموزش الکترونیکی و تدریس مجازی باعث افزایش قدرت نگهداشت اطلاعات در فراگیران می گردد. در این راستا از عناصر متفاوتی نظیر : صوت، تصویر، امتحانات کوتاه، ارتباط متقابل با فراگیر و سایر موارد برای تاکید مجدد در فراگیری هدفمند استفاده می گردد. در صورتیکه فراگیران بخش هایی از یک دوره آموزشی را به درستی فرا نگرفته باشند، می توانند در زمان دلخواه مجددا بخش مربوطه را مطالعه نمایند.

با استفاده از مدیریت آموزشی، برنامه های آموزش الکترونیکی برای گروه های زیادی از دانشجویان، به سادگی انجام خواهد شد. دنبال نمودن وضعیت آموزشی دانشجویان و میزان پیشرفت به وجود آمده، زمانبندی و اختصاص دوره های آموزشی برای پرسنل و کارمندان یک اداره و دنبال نمودن وضعیت پیشرفت آنها و سایر موارد مربوط به مدیریت آموزشی به سرعت و به سادگی محقق می گردد.

برنامه ریزی دوره های تدریس آنلاین

برنامه ریزی، مهمترین مرحله ایجاد هر نوع برنامه آموزشی است. انتقال محتویات استفاده شده در آموزش های سنتی بر روی صفحات نمایشگر کامپیوتر، بزرگترین پیامدهای منفی و نتایج اشتباه را بدنبال خواهد داشت. محتویات دوره های آموزش الکترونیکی می بایست با استفاده از عناصر مربوطه به درستی انتخاب و طراحی شده و در محیط مورد نظر نصب گردند. ماهیت و نوع ارائه موضوع و محتوی در آموزش های الکترونیکی با آموزش های سنتی با یکدیگر کاملا متفاوت بوده و می بایست دقت گردد که همان آموزش های سنتی به نام سیستم آموزش الکترونیکی LMS استفاده نگردد.

اولین مرحله در تدریس مجازی ...

قبل از اینکه چیزی روی کاغذ قرار گیرد، می بایست مخاطبان آموزشی مشخص گردند. طراحان و پیاده کنندگان دوره های آموزش الکترونیکی از طریق آشنایی با مخاطبان و میزان توانایی های آنان، قادر به ارائه برنامه آموزشی مناسب برای آنها خواهند بود (یک پزشک قبل از ملاقات بیمار و بررسی بیماری وی، قادر به تجویز نسخه دارویی مناسب نخواهند بود). پس از مشخص نمودن موارد فوق می بایست عناصر و آیتم های دوره های آموزشی مشخص گردند. مخاطبان آموزشی می بایست نسبت به عناصر و آیتم های انتخابی آشنایی لازم را داشته باشند، چرا که عناصر فوق بعنوان ابزار در یک سیستم آموزش الکترونیکی (ال ام اس) استفاده می گردند نه به عنوان هدف. صرفا استفاده از ابزارهای ناشناخته برای آموزش قطعا نتایج مثبتی را برای فراگیران الکترونیکی بدنبال نخواهد داشت.

در طراحی برنامه های آموزشی و تدریس مجازی در ابتدا بایست، روش و یا روش های ارائه ( توزیع ) اطلاعات را برای مخاطبان مشخص نمود. در آموزش آنلاین مبتنی بر وب و آموزش مبتنی بر شبکه لازم است به محدودیت های سخت افزاری دانش پذیران نیز توجه گردد. پهنای باندی که آن ها در دسترس دارند، نقش بسیار مهمی در میزان موفقیت دوره های آموزش الکترونیکی دارد، علی الخصوص اگر در محتوای آموزشی آن ها از برنامه های چند رسانه ای ( مالتی مدیا ) استفاده شده باشد.

سازماندهی دوره تدریس آنلاین

محتویات و موضوعات مورد نظر جهت آموزش را می بایست به بخش ها و ماژول های مجزا تقسیم کرد تا بتوان آنها را با استفاده از عناصر و آیتم های مورد نظر، نمایش داد. مثلا با استفاده از نرم افزارهای موجود برای طراحی دوره های مبتنی بر آموزش الکترونیکی می توان برنامه آموزشی خود را به چندین کتاب تقسیم کرد که هر کتاب شامل فصل ها و صفحاتی باشد. کتاب، فصل و صفحه نمونه ای از سازماندهی محتویات برای ارائه به فراگیران الکترونیکی می باشد. یا ایجاد آموزش های میکرولرنینگ نیز نوعی سازماندهی محسوب می شود. مطالعه ماژول های ایجاد شده، نباید بیش از بیست دقیقه طول بکشد، تا فراگیران با علاقه و رغبت بیشتر و بدون خستگی مطالب دوره آموزشی را دنبال نمایند.

نویگیشن یا روش حرکت بین محتویات یک دوره آموزش الکترونیکی

 یکی دیگر از نکات مهم در سازماندهی یک دوره تدریس مجازی است. در صورتیکه حرکت بین محتویات یک دوره به سختی انجام گیرد، فراگیران تمایلی به ادامه دادن نداشته و با فشردن صرفا یک کلید از دوره خارج خواهند شد. طراحی مکانیزم مناسب برای حرکت بین محتویات و تست و بررسی آن از ابعاد متفاوت، یکی از مهمترین مراحل در سازماندهی یک دوره آموزش تدریس مجازی است.

 

 

ارتباط متقابل با فراگیران الکترونیکی و استفاده مناسب از رسانه های اطلاعاتی

پس از برنامه ریزی و سازماندهی یک دوره آموزشی می بایست در ادامه نحوه ایجاد تعامل با فراگیران، انیمیشن، صوت و ویدیو را در یک برنامه آموزشی مشخص کرد. در این راستا لازم است، برای بیان یک حقیقت از روش های متفاوت ارائه مطلب استفاده تا هر یک با توجه به جایگاه خود، سهمی در آموزش داشته باشند. مثلا می توان موضوع و یا آیتم مورد نظر را بصورت یک متن ساده بر روی صفحه نشان داده و در ادامه از فایل های صوتی و تصویری مرتبط با موضوع فوق برای ایجاد ارتباط با موضوع و کمک به درک و شناخت حقیقت و یا موضوع مورد نظر استفاده کرد. در ادامه می بایست شرایطی را فراهم نمود که فراگیران، استنباط و برداشت خود را از موضوع، ایجاد و ارائه نمایند. در این راستا می توان از امتحانات کوتاه مدت استفاده و از فراگیران درخواست کرد که استنباط و برداشت خود را از ترکیب دو حقیقت به دو شکل متفاوت را بیان نمایند. در سیستم فوق در زمان آموزش از دو مکانیزم متفاوت با توجه به میزان مفید بودن هر یک استفاده شده است. در ابتدا سعی شده است که اصل حقیقت و یا موضوع در ذهن محاطب قرار گیرد ( موج اول یادگیری و استقرار در سیستم عصبی مغز)، در ادامه با استفاده از عناصر صوتی و تصویری سعی می شود که یک ارتباط منطقی با اصل موضوع برای دانش آموزان ایجاد و از این طریق موارد جدیدی در ذهن آنها قرار گیرد ( موج دوم یادگیری و استقرار در سیستم عصبی مغز)، در نهایت می بایست با ایجاد محرک های لازم، موج اول و دوم ایجاد شده را به یک جریان موجی همگن در مغز تبدیل کرد تا با فعال شدن موج جدید، اطلاعات فراگرفته شده و مستقر در بخش های متفاوت مغز باعث فراگیری مطالب جدید و ترکیبی شود. اگر یادگیری بر اساس سیستم فوق انجام شود، بازیابی اطلاعات فراگرفته شده، به سرعت و با دقت و صحت بالا انجام خواهد شد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها