در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین از باشگاه خبرنگاران جوان، کاهو یکی از پرمصرفترین سبزیها در میان ایرانیهاست؛ آن هم به شکل سالاد کاهو که از بقیه سالادها متداولتر است. اما چه فوایدی دارد؟
در مورد این سبزی و خواصش با دکتر محمد حسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفتوگویی کردهایم که میخوانید.
از خواص کاهو بگویید؟
کاهو مثل تمام سبزیجات، مقادیری املاح و ویتامین دارد که از مهمترین آنها میتوان به پیشساز ویتامین A یعنی بتاکاروتن و اسید فولیک اشاره کرد. همچنین کاهو حاوی مقداری ویتامین C، K، آهن، منیزیم و کلسیم است.
مهمترین خاصیتی که به کاهو نسبت داده میشود، خوابآور بودن آن است. در یونان قدیم، مردم از کاهو به عنوان داروی خوابآور استفاده میکردند. امروزه از نظر علمی این موضوع به اثبات رسیده است. این سبزی ترکیباتی دارد که باعث میشود راحتتر بخوابیم و به همین دلیل مصرف آن در آخرین وعده غذایی توصیه میشود.
حتی در برخی نقاط دنیا شیرابه کاهو را میگیرند و غلیظ میکنند و این شیرابه تلخ و قهوهای را با نام تریاک کاهو میفروشند.
کاهوهای مختلفی در بازار هست؛ کاهوی پیچ، چینی، رسمی و... اینها تفاوتی با هم دارند؟
کاهوها ۶ نوع مختلفاند که هر یک به گونهای مجددا تقسیمبندی میشوند. خواص و مواد این کاهوها نزدیک به هم است و تفاوت چندانی با هم ندارند.
بیشتر ما علاقه زیادی به مغز کاهو داریم؛ در صورتی که همیشه شنیدهایم برگهای سبزتر مقویترند. چرا؟
برگهایی که سبز تیره هستند، همیشه باارزشترند؛ زیرا عمر بیشتری دارند و در نتیجه مواد مغذی بیشتری در خود ذخیره میکنند. در عوض، برگهای روشنتر، جوانترند و مواد مغذی شان کمتر است.
ساقه کاهو هم ارزش غذایی دارد؟
بله، ساقه کاهو منبع فیبر است. برگهای کاهو ۹۶ درصد آب و حدود یک درصد فیبر دارند در حالی که ساقه کاهو، آب کمتر، فیبر و املاح بیشتری دارد. بنابراین، خوردن آن برای رفع یبوست و کاهش کلسترول خون توصیه میشود.
کاهو نفاخ هم هست؟
بله؛ تمام سبزیجات خام، نفخ ایجاد میکنند و البته پختن کاهو سبب کاهش این عارضهاش میشود. مصرف کاهو با مواد ضدنفخی نظیر زیره، رازیانه و گشنیز هم میتواند سبب کاهش نفخ این سبزی شود.
پختن کاهو، ارزش غذایی آن را کم نمیکند؟
پختن سبب میشود مقدار زیادی از اسید فولیک کاهو از بین برود. این ویتامین ارزشمند به حرارت حساس است و جوشاندن ۴، ۵ دقیقهای کاهو سبب میشود نیمی از آن از بین برود.
خوردن کاهو با سکنجبین چطور؟ روی نفاخی کاهو تاثیر دارد؟
سکنجبین بر طبیعت سرد کاهو تاثیر میگذارد. سکنجبین به دلیل گرم بودن، طبیعت سرد کاهو را خنثی میکند. مصرف این ۲ با هم عادت بسیار خوبی است. از سوی دیگر، چون کاهو کمکالری است و سکنجبین کالری بالایی دارد، مصرف این ۲ با هم انرژی خوبی به مصرفکنندهاش میرساند.
زیاد خوردن کاهو هم میتواند مضر باشد؟
به هر حال، خوردن هر چیزی حد و اندازهای دارد. زیادهروی در خوردن هیچ خوراکی مفیدی توصیه نمیشود.
آیا کاهو خوردن منع مصرف هم دارد؟
در حد و اندازههای خوراکی، نه! اما اگر شخصی آخر شب خسته باشد و مقدار زیادی کاهو بخورد و بخواهد رانندگی هم بکند، احتمال خطر بالا میرود.
روی برخی کاهوها لکهایی دیده میشود که اصطلاحا به آن زنگزدگی میگویند. این لکها را که بیشتر روی آوند کاهو دیده میشوند، باید دور ریخت؟
گاهی انگلهایی به سبزیجات حمله میکنند و سبب بروز بیماریهای گیاهی میشوند. برخی از این انگلها برای ما انسانها بیضررند، اما برخی میتوانند مشکلساز شوند. بهتر است لکها یا هر تغییر وضعیتی که در سبزیجات دیده میشود را جدا کرد و دور انداخت و مابقی قسمتها را خورد.
کاهوی تلخ را هم میتوان مصرف کرد؟
یکی از تفاوتهای بین کاهوها تلخ بودن بعضیهاست. مادهای در کاهو وجود دارد که وقتی درصد آن بالا میرود، سبب تلخ شدن کاهو میشود و وقتی درصد آن پایینتر باشد، تلخی کاهو مشخص نمیشود. این ماده در تمامی کاهوها وجود دارد و مضر نیست. اتفاقا همین ماده تلخ تا حدی برای تقویت معده نیز خوب است و سبب ترشح آنزیم بیشتر و هضم بهتر غذا میشود. پس یادتان باشد که کاهوهای تلخ خاصیت هضمکنندگی و تقویت کنندگی بیشتری برای عملکرد معده دارند.
بهترین روش شستشوی کاهو چگونه است؟
کاهو اصولا برگهای صافی دارد؛ اما نه خیلی صاف. شستشوی سبزیجات برگصاف، از آنجا که به راحتی گلولای از روی آنها پاک میشود، مشکل نیست. اما شستشوی سبزیجات پیچدار و ناصاف، باید دقیق انجام شود. ابتدا باید قسمتهای آسیبدیده کاهو را دور بریزیم و برگها را جدا کنیم. بعد باید برگهای جداشده کاهو را در آب کمی بخیسانیم تا گلولای آنها خارج شود. بعد از شستن گل و لای، در مرحله بعد، مواد ضدعفونیکننده را در آب میریزیم و کاهو را در آن میشوییم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد