به گزارش جامجم آنلاین به نقل از زومیت، اشتیاق و تمایل برای گوشیهای هوشمند مجهز به دوربین دوگانه، از بهار سال گذشته قابل پیشبینی بود. در آن زمان، تنها شرکتهای الجی و هواوی، لنز دوم دوربین پشتی را در محصول خود قرار دادند؛ اما در همان زمان هم واضح بود که این فناوری به زودی فراگیر خواهد شد. نکتهی قابل توجه در مورد این فناوری این است که با وجود آنکه هرروز گوشیهای هوشمند بیشتری بههمراه سیستم دوربین دوگانه عرضه میشوند؛ اما در حال حاضر، بهترین دوربینهای عکسبرداری متعلق به گوشیهای تکلنزی هستند. این مسئله احتمالا با گذشت زمان تغییر کند، اما فعلا بهنظر میرسد که قرار دادن دوربینهای دوگانه در گوشیها به قیمت از دست رفتن بهترین کیفیت تصویر تمام شده است.
امروزه، از آنجایی که اکثر شرکتها، پرچمداران خود را به همراه دوربین دوگانه عرضه میکنند؛ یافتن گوشیهای مجهز به دوربین تکلنزی به امر دشواری تبدیل شده است. گوشی هوشمند اسنشال فون محصول استارتاپ اندی رابین، ایسوس ذنفون ۳ زوم و نسل بعدی آن ذنفون ۴، هواوی پی۱۰ و پی۱۰ پلاس، الجی جی۶ و وی۲۰، وانپلاس ۵ و پسرعموی آن اوپو آر۱۱، همگی دوربین پشتی دوگانه دارند. گوشی هوشمند جدید موتورولا با نام زد۲ فورس نیز در حال پیوستن به باشگاه گوشیهای مجهز به دوربین دوگانه است و سامسونگ با پرچمدار بعدی خود نوت ۸ نیز بهزودی به عضو جدید این باشگاه تبدیل خواهد شد. دوربین دوم از زمان بهکارگیری و مخصوصا پس از آنکه اپل هم آن را با آغوش باز درون آیفون ۷ پلاس قرار داد، در جذب کاربران برای خرید گوشی موفق ظاهر شده است.
اما به باور نویسندهی وب سایت ورج، گوشیهای هوشمند محبوب وی در زمینهی عکسبرداری، جایی در فهرست گوشیهای مجهز به دوربین دوگانه ندارند. ولاد ساووف چند روز پیش در توییتر خود نوشت:
رتبهی بهترین دوربین گوشیهای هوشمند:
[اچتیسی] یو۱۱
[گوگل] پیکسل
[سامسونگ] گلکسی اس۸
هرگز تصور نمیکردم که فاصله اپل از رقبا این چنین زیاد شود، اما حدس میزنم بهای استفاده از دوربین دوگانه همین باشد.
دوربین گوشی پیکسل گوگل با امتیاز 89 از DxOMark بالاترین رتبه را تصاحب کرد
دوربین آیفون 7 از DxOMark امتیاز 86 گرفت
گوگل پیکسل، به علت استفاده از الگوریتمهای بسیار خوب پردازش تصویر گوگل، در زمینهی عکسبرداری یک دستگاه انقلابی محسوب میشود. زمانی که تصور میشد برای افزایش کیفیت تصویر تنها راه، استفاده از سختافزار پیشرفته نظیر لرزشگیر اپتیکال و سنسور باکیفیت است، گوگل نشان داد الگوریتمهای هوشمندانهی ریاضی میتوانند منجر به بهبود عملکرد دوربین در نور کم و افزایش دقت و پیش افتادن آن از دیگر رقبا شوند. در طرف دیگر، اچتیسی با پیروی از گوگل پیکسل و به قضاوت نویسنده و وبسایت DxOMark، موفق به ساخت دوربین بهتری شد. سامسونگ نیز به سادگی عملکرد خود در ساخت دوربینهای بینظیر را در گلکسی اس۸ تکرار کرد تا رتبهی سوم بهترین دوربین گوشیهای هوشمند را از آن خود کند. هیچ کدام از این سه گوشی یاد شده، از هیچ دوربین دومی در پشت خود بهره نمیبرند.
یک اتفاق غیرمنتظره در رتبهبندی بهترین دوربینهای گوشی هوشمند از دید ولاد ساووف، غیبت آیفون در بین سه گوشی برتر پس از مدتهای طولانی است. البته خود وی نیز میداند که مقایسهی آیفون نسل قدیمی با پرچمداران جدید دیگر شرکتها تا حدودی غیرمنصفانه است. دوربین آیفون در سالهای اخیر، به علت تمرکز اپل و سرمایهگذاری بالای آنها و دخالت یک تیم بزرگ ۸۰۰ نفره در توسعهی آن، به یک الگوی استاندارد در بین دوربین گوشیهای هوشمند تبدیل شده بود. اما در سال گذشته، بهبودهای کیفیت تصویر آیفون ۷ بسیار اندک بود و بزرگترین نوآوری تیم توسعهی آن، افزودن دوربین دوم به نسخهی ۷ پلاس و حالت پرترهی آن بود که به صورت خودکار پسزمینهی تصویر را برای شبیهسازی افکت بوکه، تار میکرد.
تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند، ترجیح میدهند تا از رقابت بیپایان به سمت خلق تصاویر شفافتر و دقیقتر، حداقل موقتاً صرفنظر کنند
اپل موفق نشد تا حالت پرتره را تا زمان عرضهی آیفون ۷ پلاس آماده کند. علت این امر عموماً مربوط به پیچیدگی اجرای مناسب آن در شرایط مختلف بود. اکنون سوال اصلی اینجا است که آیا اپل منابع و تیم توسعهای که در گذشته مشغول بهبود کیفیت تصویر آیفون بود، قربانی بهبود نرمافزار دوربین دوگانهی خود کرد؟ احتمال میرود که پاسخ این سوال تاحدودی مثبت باشد، بهخصوص آنکه با دقت بیشتر درمییابیم که چگونه شرکتهای دیگر نظیر وانپلاس بهسختی درگیر توسعهی الگوریتم حالت پرتره خودشان هستند. ایجاد توازن و سازگاری در عملکرد دوربینهای دوگانه یک چالش جدی مهندسی به حساب میآید و غلبه بر آن ظاهراً بهای زیادی برای شرکتها داشته و موجب غفلت آنها از توجه به بهبود اصول کیفیت تصویر شده است.
تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند، ترجیح میدهند تا از رقابت بیپایان به سمت خلق تصاویر شفافتر و دقیقتر، حداقل موقتاً، صرفنظر کنند؛ زیرا امیدوار هستند تا بتوانند امکان ایجاد کاربردها و قابلیتهای تماما جدید را برای دوربینهای خود فراهم کنند. قابلیتهای مجزا و بدیع، در مقابل بهبود چند درصدی کیفیت تصویر، دلایل قانعکنندهتری برای اقناع کاربران به خرید یک دستگاه محسوب میشوند. برای مثال، سیستم دوربین گوشی الجی جی۶، مجهز به یک لنز با قابلیت عکسبرداری با زاویهی دید عریض است که امکان انعطافپذیری خلاقانهتری را فراهم میکند. در نتیجه، الجی در رقابت خود با دوربین گوشیهایی نظیر گوگل پیکسل و اچتیسی یو۱۱، قابلیتی را ارائه میدهد که دیگران فاقد آن هستند.
بدون شک آیفون نسل بعدی، حتی در صورتی که کیفیت تصویر آن بهبود قابل توجهای نداشته باشد، مجهز به یک دوربین انقلابی خواهد بود. نرمافزار ARKit در سیستمعامل آیفون نسل بعدی یعنی iOS ۱۱، خود را به عنوان یکی از تاثیرگذارترین، فریبندهترین و قابل برنامهریزیترین کاربردهای واقعیت افزوده نشان داده است. دسترسی به تجربههایی که توسعهدهندگان بهوسیلهی ARKit طراحی میکنند، تغییر بسیار بزرگی به وجود خواهد آورد و اپل نیز در جستجوی یافتن راههای دیگری برای گسترش عمکرد دوربینها با مواردی همچون باز کردن قفل از طریق تشخیص چهره است؛ قابلیتی که هماکنون سامسونگ و دیگر رقبا نیز آن را ارائه میدهند.
قاعدهی بازده نزولی، ظاهرا امروزه در بسیاری از حوزههای توسعهی گوشی هوشمند قابل مشاهده است و بهنظر میرسد که شرکتهای مختلف در حال حاضر به جای بهبود نمونههای فعلی، تمایل دارند تا منابع خود را به سمت خلق تجربههای جدید هدایت کنند. در نتیجه با وجود اینکه، بهترین تصاویر موبایلی توسط گوشیهای هوشمند تکلنزی ثبت میشوند، کاملا قابل درک است که به باور برخی، بهترین تجربهی کامل عکسبرداری در گوشیها، متعلق به دوربینهای دوگانه باشد.
شما در این باره چه فکر میکنید؟ آیا بهترین تجربه عکسبرداری را متعلق به گوشیهای هوشمند تکلنزی میدانید؟ لطفا نظرات خود را ما درمیان بگذارید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد