با ریزش ساختمان قدیمی پلاسکو کارگران و مغازهداران این پاساژ، اکنون بیکار شدهاند و در این شرایط، کمترین کاری که دولت میتواند انجام دهد، برقراری سریع بیمه بیکاری این افراد بود که از ابتدای هفته آغاز شده است.
به گزارش جامجم، نزدیک به 3000 نفر (کارگر و صاحب کار) در مجتمع تجاری پلاسکو مشغول فعالیت بودند که با آتش گرفتن این ساختمان و ریزش آن، اکنون بیکار شدند و قرار است دولت به این افراد خسارتدیده از حادثه تلخ پلاسکو (البته فقط به افرادی که بیمه تامین اجتماعی بودند) بیمه بیکاری پرداخت کند.
وزارت کار روز شنبه در اطلاعیهای از کارگران و کارفرمایان ساختمان پلاسکو دعوت کرد برای برقراری بیمه بیکاری خود به اداره کار جنوب غرب تهران مراجعه کنند. خبرنگار جامجم برای بررسی این موضوع، سری به اداره کار جنوب غرب تهران زد.
ما کار میخواهیم
وارد این ساختمان شدم که مسئول بخش اطلاعات گفت: برای دریافت بیمه بیکاری ساختمان پلاسکو باید به طبقه اول (سالن شماره 6) مراجعه کنید. هنگام بالا رفتن از پلهها با فردی برخوردم که روی پله نشسته بود. از او در خصوص مراجعهاش سوال کردم.
وی گفت: بیکار شدم و هیچکس هم به من کار نمیدهد. یک کارگر ساده در بازار بزرگ پلاسکو بودم که اکنون بیکار شدم.
این فرد ادامه داد: از دولت نه پول میخواهم، نه بیمه بیکاری و نه چیز دیگری. من فقط کار میخواهم تا بتوانم نان سر سفره خانوادهام ببرم. بعد از شنیدن صحبتهای این فرد وارد سالن اصلی شدم و ازدحام جمعیت زیادی را در آنجا دیدم. چهار اتاق مجزا برای تشکیل پرونده قرار داشت و در هر اتاق تعداد افراد زیادی مشغول ارائه مدارک بودند.
بیمه بیکاری، 850 هزار تومان
یکی از افرادی که درخواست بیمه بیکاری خود را تکمیل میکرد به خبرنگار ما گفت: طبق گفته یکی از مسئولان اداره کار قرار است به هر فرد 850 هزار تومان پرداخت شود که مدت زمان پرداخت آن بستگی به سابقه بیمه دارد.
وی میگوید: ما زمانی که مشغول به کار بودیم درآمدمان خوب بود، اما سرمایه خود را از دست دادیم. این مبلغ هم بهتر از هیچ است اما برای بنده که یک سال سابقه بیمه دارم شش ماه بیمه بیکاری پرداخت میکنند.
فرد دیگری که مشغول تکمیل فرم دریافت بیمه بیکاری بود، به خبرنگار ما گفت: دولت اعلام کرده که بیمه بیکاری بهحادثهدیدگان پلاسکو پرداخت میشود، اما از سوی دیگر از بازنشستگی فرد کسر خواهد شد و فکر میکنم که حدود سه سال بازنشستگی افراد به تعویق بیفتد. دولت از جیب خود این پول را نمیدهد که هر روز اعلام میکنند به طور جدی پیگیر این موضوع هستیم. این وظیفه دولت است که در زمان بیکاری افراد، بیمه بیکاری اعطا کند و در زمان اعلام مشغول به کار دوباره شرایط به حالت قبل بازگردد.
فرد مسنی وارد ساختمان شد که پلهها را با مکث طی میکرد. از وی دلیل مراجعهاش را جویا شدم که گفت نگهبان ساختمان پلاسکو بودم. وی میگفت پسرعمویش که همکارش بوده زیر آوار مانده و هنوز خبری از او ندارد. این نگهبان با چشمانی اشکآلود مشغول تکمیل فرم بیمه بیکاری بود که کسبههای پلاسکو حال پسر عموی او را جویا شدند و او اظهار بیخبری کرد.
یکی از افراد که فرم در دست داشت از من خودکار خواست. وقتی خودکارم را به او دادم، خودم را معرفی کردم و گفتم خبرنگار هستم. این فرد که در ساختمان پلاسکو خیاطی داشته، گفت: دولت فقط برای کارفرماها خدمات و تسهیلاتی در نظر گرفته و کارگران در نظر دولت جایی ندارند.
وی افزود: حدود چند هزار نفر در این ساختمان به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول خیاطی بودند که اکنون بیکار شدند. از سوی دیگر برخی کارفرماها از بیمه کردن افراد امتناع میکردند و میگفتند اگر کسی میخواهد بیمه شود، خودش باید اقدام کند.
این خیاط تصریح کرد: پنج فرزند دارم و شب عید یک لقمه نان ندارم که برای خانوادهام ببرم. برخی مسئولان هم فقط سر صحنه حادثه حضور پیدا کرده و از یکدیگر تشکر میکنند. باور کنید برخی افراد برای اینکه به مقام معظم رهبری و رئیسجمهور بگویند که پیگیر ماجرا هستیم حضور پیدا میکنند در حالی که بعد از عکسبرداری و فیلمبرداری محل را ترک میکنند.
پاسکاری کارگران
از یک متقاضی دریافت بیمه بیکاری سوال کردم که روند کار چگونه است، پاسخ داد: تاکنون فقط پاسکاری کردهاند، الان هم همانطور است. ما را از این اتاق به آن اتاق و از این طبقه به آن طبقه پاسکاری میکنند و میگویند حتما باید در بانک رفاه حساب باز کنید. یکی دیگر از متقاضیان گفت: میگویند از پایان بهمنماه بیمه بیکاری واریز میشود، اما ما چشممان آب نمیخورد و امیدواریم این بار صحبت مسئولان درست باشد.
فرد دیگری که ناامید از اتاق تشکیل پرونده بیرون آمد به خبرنگار ما گفت: بنده 9 سال سابقه بیمه داشتم و اکنون که مراجعه کردم پنج سال برای من بیمه رد شده است و بیمه بیکاری نیز به همان نسبت پنج سال پرداخت میشود. این تخلف کارفرما اکنون گریبان مرا گرفته و نمیدانم چه کاری باید انجام دهم.
فردی که سرمایه خود را در حادثه ساختمان پلاسکو از دست داده بود در گفتوگویی که با خبرنگار ما داشت، به موضوع پرداخت بیمه بیکاری اشاره کرد و گفت: بسیاری از افراد مشغول به کار در ساختمان پلاسکو فاقد بیمه بودند. مشکل اصلی هم از آنجایی شروع شد که کارفرماها کارگران را بیمه نمیکردند و میگفتند کارگران باید برای بیمه خودشان اقدام کنند. اما در این میان برخی از عملکرد اداره کار راضی بودند. یکی از متقاضیان به خبرنگار ما گفت که روند تشکیل پرونده بسیار سریع است و سیستم متصدی یکبار خراب شد که بسرعت رایانه جایگزین آوردند. در همین حال فرد دیگری گفت که اگر کار را سریع انجام میدهند پس چرا از صبح اینجایید و از ریز جزئیات باخبرید.
وارد یکی از دفاتر سالن 6 شدم و به یک مسئول خودم را معرفی کردم تا از تعداد پروندههای تشکیل شده اطلاع کسب کنم. سوال و همچنین حضور ما در دفتر اداره کار جنوب غرب خیلی به مذاق مسئول آنجا خوش نیامد و گفت: برای کسب اطلاع باید از روابط عمومی استان دستور صادر شود و ما کمکی به شما نمیتوانیم کنیم. وی در حین صحبت از دفتر خارج شد و مرا به بیرون دفتر هدایت کرد که بعد از خروج، درب دفتر قفل شد تا دیگر سراغ آنها نرویم. البته مسئولی که ما را به بیرون از دفتر هدایت کرد در سالن حضور داشت و هر ازگاهی نگاهی ناخوشایند به من میانداخت تا سریعتر از سالن خارج شوم. در حال ترک سالن شماره 6 بودم که فردی گفت شما هم خسارتدیده هستید؟ پاسخ دادم برای تهیه خبر به اینجا آمدم. وی گفت من در ساختمان پلاسکو کارگر بودم و بیمهای نداشتم، مطلع شدم یک آدرس برای کار کردن اینجا نصب شده، آدرس را برداشتم تا سراغ کار بروم. امیدوارم شب عیدی بتوانم نیازهای خانوادهام را تامین کنم و شرمنده آنها نباشم.
پذیرش 350 کارگر پلاسکو برای دریافت بیمه بیکاری
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهران با بیان اینکه 350 کارگر پلاسکو برای دریافت بیمه بیکاری مراجعه کردهاند، گفت: تمام کارگران این مرکز به شرط داشتن سابقه بیمه، مشمول بیمه بیکاری میشوند.
حاتم شاکرمی در گفتوگو با مهر درباره آخرین آمار مراجعه کارگران ساختمان پلاسکو برای دریافت بیمه بیکاری افزود: طی دو روز گذشته 350 نفر از کارگران ساختمان پلاسکو برای برقراری بیمه بیکاری پذیرش شدند که این تعداد در روز نخست (شنبه) صد نفر و در روز یکشنبه نیز 250 نفر بود. شاکرمی با بیان اینکه بیمه بیکاری این افراد از روز حادثه برقرار میشود، افزود: از هفته آینده پذیرششدگان بر اساس کد رهگیری که به آنها داده شده است به سازمان تامین اجتماعی معرفی میشوند. وی همچنین درباره نگرانی کارگران کارگاههای زیر ده نفر پلاسکو مبنی بر اینکه مشمول برقراری بیمه بیکاری نمیشوند، اظهار کرد: این واحدهای تجاری جزو کارگاه محسوب نمیشوند بلکه واحدهای صنفی هستند؛ علاوه بر این بر اساس تبصره (2) ماده دو قانون بیمه بیکاری، بیمهشدگانی که به علت بروز «حوادث قهریه و غیرمترقبه» از قبیل سیل، زلزله، جنگ، آتشسوزی و... بیکار میشوند با معرفی واحد کار و امور اجتماعی محل از مقرری بیمه بیکاری مشروط بر اینکه حداقل یک روز سابقه بیمه داشته باشند،استفاده خواهند کرد.
محمدحسین علیاکبری - اقتصاد
برای مشاهده سوابق بیمه با موبایل کلیک کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت