به گزارش جام جم، برنامه اینجا پایتخت نیست کار جدیدی از گروه تهران و رویدادهای رادیو تهران است که این بار فراتر از تهران و استان تهران رفته و از این سو و آن سوی کشور روی آنتن میرود.
سفرنامهای مردمشناسانه
صادق داوریفر، تهیهکننده این برنامه متولد سال 57 و اهل مشهد است، او از سال 81 وارد صدا و سیما شد و بیشتر در حوزههای سینمایی و اجتماعی کار میکند و از سال 90 هم وارد کار فیلمسازی شده است. شیخ شوخ کاشی، فیه ما فیه و آقای هرتز ازجمله کارهای اوست. داوریفر به دلیل علاقهای که به سفر دارد مدام در سفر است و به سراسر ایران سفر میکند تا سفرنامه رادیویی را تقدیم فرهیختگان و علاقهمندان کند.
او میگوید: من برای تهیه سفرنامه اینجا پایتخت نیست به تمام ایران سفر میکنم تا هموطنان ما بیشتر با مردم و آیینهای آنها آشنا شوند.
راستش در سفر با سوژهها مواجه میشوم که بخشی از آنها قابلیت پخش از رادیو را دارد و بخشی را برای فیلم انتخاب میکنم. اعتقادم بر این است که تهران فقط مطلق به ساکنان تهرانی نیست، بلکه از سراسر ایران در تهران ساکن هستند در واقع تهران همان ایران است. بر این باورم نگاهی به فرهنگ و جغرافیای آنها میتواند جذاب باشد. در تهران همه فرهنگها زندگی میکنند، رادیو تهران یک رادیوی محلی و لوکال نیست.
داوریفر در پاسخ به این پرسش که این برنامه چه وجه تمایزی با برنامههای دیگر دارد، میگوید: در این برنامه برخلاف مستندهای دیگر که به معرفی مکانها، طبیعت و اماکن تاریخی پرداخته میشود، گردشگری و طبیعت دغدغه نیست بلکه بیشتر تمرکز بر مردمشناسی است.اینجا پایتخت نیست سفرنامهای مردمشناسانه است که انسانها مدنظر هستند، نه طبیعت و شهرها. مسیر جاذبههای خود را دارد که ما را جذب میکند، در این برنامه به فراخور مسیر به استانهای کشور سر زده میشود تا مخاطبان با فرهنگ و آیین و سنن یکدیگر آشنا شوند و بدانند در نقاط دور و نزدیک کشورمان مردم چه آداب و رسوم و سبک زندگی دارند.
روستاگردی؛ سفر به سیستان
در این قسمت از برنامه، داوریفر به سیستان سفر کرده است. او با بچهها، مادران و پدر و پدربزرگهای سیستانی همراه میشود و از هر دری با آنها گفتوگو میکند، از علاقه و آرزوهای آنها گرفته تا شرایط اقتصادی و وضعیت معاششان با آنها همکلام میشود. زمانی که به هر استان و شهر و روستایی که سفر میکند در پی کارآفرینان است؛ کارآفرینانی که با امکاناتی هر چند محدود و ناچیز توانستند منبع درآمدی برای خود و دیگران ایجاد کنند.
میان گفتوگوهای ساده و صمیمی آهنگ دلنشین محلی سیستان پخش میشود، در ادامه تهیهکننده برنامه با شهروندان محلی درباره کسب و کار و محصولاتشان صحبت میکند. اسم این روستا چیست؟ اینجا گاز دارید؟ زابل چند تا زیارتگاه دارد؟ مردم بیشتر از چه طریقی امرمعاش میکنند؟ و... .
سفر به شهر بنجار
داوریفر در ادامه به نقطهای دیگر سفر کرده است. او میگوید: ما الان از زابل فاصله گرفتیم و آمدیم شهر بنجار، بُنجار یکی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان در نزدیکی زابل است. این شهر در 5.6 کیلومتری جنوب شرقی زابل و در منطقه دشت قرار دارد. یکی از هم محلیها درباره بنجار و شرایط اقلیمی این مکان اطلاعاتی میدهد. اینجا یک نانوایی با نان محلی است که زنان نان میپزند، سه بانویی که سنت قدیم پخت نان محلی را احیا کردند و با راهاندازی یک نانوایی نانهای محلی میپزند. تنور داغ و حرارت سیستان را اضافه کنید که چطور دست در تنور میکنند. در ادامه هم گفتوگوها پیرامون چگونگی راهاندازی این کار و رضایت آنها از کارشان انجام میشود.
مریم کریمی
ضمیمه قاب کوچک
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد