بخشهای مهمی از این شهر که از سال 1392 به اشغال گروهک های تروریستی داعش،جبهه النصره،جیش الاسلام و لواء التوحید در آمد به عنوان گذرگاه ترانزیت سلاح از شمال حلب به سایر شهر های جنوب و غرب سوریه انتخاب شد.
عمده سلاح گروهک های تروریستی از ترکیه دریافت و از طریق گذرگاه های الباب و راموسه در حلب به شهرهای درعا ،رقه و حمص انتقال داده می شد.
با اشغال حلب ،گروهک های تروریستی توانستند بر بخشهائی از شمال سوریه مانند ادلب،جرابلس ،نبل ،الزهراء و فوعه و کفریا مسلط و دست به کشتار ساکنان این مناطق بزنند.
در طول 4 سال گذشته شهر حلب به دلیل خشونت های غیر قابل توجیه عناصر تروریستی ،همواره درمدار توجه جهانیان قرار گرفت اما بازیگرانی مانند امریکا،فرانسه ،انگلیس ،عربستان،ترکیه و قطر هیچگاه نسبت به کشتار اهالی حلب واکنش مناسبی از خود نشان ندادند.
سرانجام دولت و نیروهای مسلح سوریه با کمک حزب الله ،جمهوری اسلامی و روسیه طرح آزاد سازی کامل شهر حلب را در دستور کار خود قرار دادند زیرا حلب کانون بحران مرکزی سوریه تلقی می شد .
در آزاد سازی شهر حلب ،نیروهای مسلح سوریه از تجربه فرماندهان نظامی ایران در آزاد سازی خرمشهر در سال 1361 استفاده کردند و این پیروزی بزرگ نظامی یعنی آزاد سازی حلب یکی از موفق ترین عملیات ارتش سوریه در طول 6 سال گذشته به شمار می رود.
با آزاد سازی شهر حلب محاصره 4 ساله ساکنان مناطق فوعه و کفریا که اغلب شیعه هستند پایان یافت و گروهک های تروریستی داعش و جبهه النصره به دلیل پایداری و مقاومت تاریخی اهالی این دو شهرک نتوانستند به اهداف خود برای قتل عام شیعیان برسند.
آزاد سازی شهر حلب شطرنج نظامی و سیاسی سوریه را به سود محور مقاومت تغییر داد و بازیگرانی مانند امریکا،ترکیه و عربستان نتوانستند اهداف خود را برای سرنگونی دولت بشار اسد و نابودی مقاومت اسلامی عملیاتی کنند.
هدف نهائی بازیگران جریان ضد مقاومت ،قطع محور تهران- دمشق- بیروت، سرنگونی دولت سوریه ،فرسایش نیروهای مسلح سوریه و حزب الله و در نهایت تشکیل یک دولت وابسته به اسرائیل و غرب در سوریه بود.
لذا آزاد سازی حلب معادلات خاورمیانه را تغییر داد و به همین دلیل غرب در تلاش است تا از رهگذر تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل ،زمینه دخالت نظامی در سوریه را فراهم کنند.
اما روسیه با وتوی پیش نویس این قطعنامه های پیشنهادی مانع عملیاتی شدن توطئه جدید قدرت های فرامنطقه ای شد و این یک حرکت سیاسی کاملا هوشمندانهای است که روسیه در برابر آمریکا و غرب از خود نشان داد.
از این رو شرایط اکنون با آزاد سازی حلب کاملا دگرگون شده و نشست آینده وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه می تواند زمینه ساز گفتگوهای آینده مخالفان بشار اسد و دولت سوریه را فراهم کند.
این نشست موجب خواهد شد تا ترکیه با درک شرایط جدید سوریه سیاست های خود را تغییر دهد و به سمت محور مقاومت و کشورهای هم پیمان دولت بشار اسد نزدیک شود.
حسن هانی زاده - کارشناس مسایل منطقه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد