او را تاکنون در سریالهایی مانند ستایش، کیمیا، مهر و ماه، به رنگ صدف، یوسف پیامبر، مریم مقدس و فیلمهایی چون ملک سلیمان، سالاد فصل، شیدا و... دیدهایم.
سعیدی رمان «بیدل هوا» را سال گذشته منتشر کرده است. قصه این کتاب درباره خانوادهای است که به دلیل جنگ مجبور به مهاجرت میشوند و همه مسئولیت خانواده بهعهده مادر میافتد. سعیدی میگوید تا قبل از این رمان چند داستان کوتاه هم نوشته که منتشر نشده و «بیدل هوا» اولین رمان اوست که به بازار کتاب راه یافته است. با این بازیگر قدیمی که متولد آبادان و بزرگ شده شیراز است، درباره مادران توانمند همصحبت شدیم.
متولد جنوب کشور هستید، آیا جغرافیا در خلق و خوی آدمها اثرگذار است و مثلا آنها را مقاومتر میکند؟
به نظرم جغرافیا در مقاوم کردن آدمها در مقابل مشکلات تاثیری ندارد. سبک و نوع زندگی و اینکه هر آدمی چگونه با مشکلات و موانع زندگی روبهرو میشود، تاثیر بیشتری در پختگی او دارد.
به نظرتان یک مادر چه تاثیری در سرنوشت فرزندان خود دارد؟
تاثیر کاملا مستقیم بر روحیه، انتخابها و کلا سرنوشت فرزندان خود دارد. مادری که آرامش داشته و آگاهانه فرزندان خود را بزرگ کند، به استقلال آنها کمک زیادی میکند. معتقدم نوع تربیت مادر است که یک بچه را خوشبخت یا بدبخت میکند. مادرهایی که بچههایی وابسته به خود بزرگ میکنند، از همان بچگی عدم موفقیت آنها را شکل میدهند. آنها وقتی بزرگ شوند، نمیتوانند از پس مشکلات خود برآیند، اما مادری که هم محبت میکند، اما میداند در چه زمانی باید سختگیری کند و چه وقتهایی باید آرامش خود را حفظ کند، تبدیل به الگوی مناسبی برای فرزندانش میشود.
مادران امروزی همه امکانات را در اختیار فرزندان خود قرار داده و حتی بیشتر کارهای شخصی آنها را نیز انجام میدهند که این روش آسیب بزرگی به آنها میزند. به نظرتان چگونه هم میتوان مراقب بچهها بود و هم آنها را مستقل بزرگ کرد؟
باید هر دو توامان با هم باشد. به نظرم خودخواهی است اگر فرزندمان را وابسته به خود بزرگ کنیم. اگر تربیت و آینده فرزند برای مادر مهم باشد، وقت بیشتری برای او میگذارد. استقلال به این معنا نیست که بچه را به حال خود رها کنیم تا او هر کاری که دوست دارد انجام دهد. در نهایت مراقبت باید به او آموخت که روی پای خودش بایستد.
یک مادر توانمند از نظر شما چه ویژگیهایی دارد؟
مادرانی که تحصیلات دانشگاهی دارند، اطلاعات بیشتری داشته و انتخابهای هوشمندانهتری برای تربیت فرزند خود دارند، اما معتقدم مطالعه حرف اول را میزند. کتاب خواندن باعث میشود یک مادر با دیدگاههای مختلف آشنا شده شرایط و روحیات فرزند خود را بهتر درک کند و بداند در زمانهای مختلف باید چه رفتاری از خود بروز دهد. مادرانی که استقلال مالی دارند، فرزندان مستقلتری تربیت میکنند و اعتماد به نفس را در آنان افزایش میدهند.
آشنا بودن با فناوریهای روز و استفاده از اینترنت و گوشیهای هوشمند چقدر به آنها کمک میکند؟
مسلما در دنیایی که بیشتر کارها به وسیله اینترنت انجام میشود، هر فردی باید آشنایی کامل با فناوریهای روز داشته باشد. این اطلاعات باعث میشود نسل امروز بیشتر به والدین خود اعتماد کنند. این روزها بیشتر مادران از گوشیهای هوشمند استفاده کرده و بخش زیادی از وقتشان را در گروههای تلگرامی سپری میکنند. به نظرم استفاده از این فضا بد نیست، اما زیادهرویی در آن خوب نیست. در برخی گروههای تلگرامی مطالب مفیدی گذاشته میشود که میتوان روزی مثلا یک ساعت را به مطالعه و مرور آنها اختصاص داد، اما اگر این رفتار به عادت تبدیل شود و گوشی مدام در دست مادر یا پدر خانواده باشد هم به خودشان آسیب میزنند و هم برای فرزند یا فرزندانشان بدآموزی دارد.
علاوه بر بازیگری، تدریس هم میکردید؛ چهار فرزند دارید که همه آنها آدمهای موفقی هستند و در زمینه فرهنگ و هنر فعالیت دارند، وقت خود را چگونه مدیریت میکردید که هم به بچهها برسید و هم به کارهایتان؟
سالهای زیادی فقط تدریس میکردم و چون بچهها و خانواده برایم اهمیت زیادی دارد، فقط تابستانها که مدرسهها تعطیل بود، نقش قبول میکردم و مقابل دوربین میرفتم. در این زمانها هم مادرم به من کمک میکرد که کارهای خانه لنگ نماند.
طاهره آشیانی - جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد