به گزارش جامجم، در پنجمین حراج تهران که به عرضه و فروش آثار هنر کلاسیک و مدرن ایران اختصاص دارد، 80 اثر ارائه شده بود که 79 اثر در مجموع به قیمت 25 میلیارد و 362 میلیون تومان، فروش رفت. در این میان شش اثر با قیمت باورنکردنی بالای یک میلیارد تومان فروخته شد. نکته جالب اینکه از میان این شش اثر، چهار اثر متعلق به هنرمندانی بود که در قید حیات هستند.
1- و باز هم سهراب
شاید سهراب سپهری اگر امروز در جمع ما بود، خودش هم باور نمیکرد که کارش فراتر از شناسایی راز گل سرخ شده باشد. حراج پشت حراج، تابلوهایش مدام رکورد میزنند. این بار او در حراج تهران باز هم رکورد خودش را زد تا با اختلاف فاحشی عنوان گرانترین هنرمند تاریخ ایران را تصاحب کند. تابلوی 120 در 180 سانتیمتر این نقاش شاعر از معروفترین مجموعهاش یعنی «تنه درختان» در رقابت چند خریدار که نفس حاضران در سالن را حبس کرده بود، سه میلیارد تومان چکش خورد. لحظه فروش این تابلو، اغلب حاضران در سالن با تلفنهای همراه خود، فروش بالاترین تابلوی هنر ایران را ثبت میکردند. دومین رکورد این شب نیز به تابلوی دیگری از سپهری تعلق گرفت که یک میلیارد و 550 میلیون تومان فروخته شد.
2- گلدان یک میلیارد و 470 میلیون تومانی
شاید باورنکردنی باشد فروش یک گلدان آن هم به قیمت تقریبی یک و نیم میلیارد تومان، اما این اتفاقی است که در پنجمین حراج تهران رقم خورد. نقاشی از یک گلدان زیبا اثر منوچهر یکتایی هنرمند 94 ساله که به عنوان آخرین اثر به روی میز حراج رفت یک میلیارد و470 میلیون تومان چکش خورد. اثر بدون عنوان دیگری هم از یکتایی 700 میلیون تومان فروش رفت.
3- دیگر رکوردهای حراج
در این حراج هنرمندان دیگری هم رکوردهای خوبی را ثبت کردند. دو نقاشی خط از سیدمحمد احصایی و حسین زندهرودی به جمع میلیاردی های اقتصاد هنر ایران راه یافتند.
همچنین اثر زیبای آینهکاری هنرمند 94 ساله منیر فرمانفرماییان با عنوان «خانواده سبز» 900 میلیون تومان چکش خورد. نقاشی «طبیعت بیجان» اثر بهمن محصص هم که در سال 1347 خلق شده 850 میلیون تومان در کنار اثری از منصور قندریز از بنیانگذاران سبک سقاخانه که در سال 1343 خلق شده با همین قیمت به فروش رسیدند.
4- فرشچیان گران ترین هنرمند کلاسیک
امسال دومین دورهای است که حراج تهران آثار کلاسیک در سبکهای واقعگرا، نقاشی قهوهخانه و هنر نگارگری را هم به جمع آثار عرضه شده اضافه کرده است. در حراج این دوره 15 اثر کلاسیک از بزرگانی مانند کمالالملک، علی محمد حیدریان، حسین طاهرزاده بهزاد تبریزی، حسین قوللر آقاسی، محمد مدبر، کیخسرو خروش، عیسی بهادری، جعفر پتگر و علیاکبر مزینالدوله عرضه شده بود، اما جالب آنکه در میان این نامهای بزرگ، استاد محمود فرشچیان توانست رکورد بزند و تابلوی نگارگری او یک میلیارد و 250 میلیون تومان فروش برود. «تعالی» عنوان این تابلوست که با تکنیک اکریلیک روی مقوا در سال 1383 خلق شده است.
5- تنها هنرمند ناکام حراج
بیین رأفتی را باید تنها هنرمند ناکام این حراج لقب داد. او تنها کسی بود که هیچ تابلویی برای خرید اثرش بالا نرفت. البته شاید قیمتگذاری تابلوی او با قیمت 40 تا 60 میلیون تومان از سوی نرخگذاران حراج، سبب بیتوجهی به اثر او شد. به هر روی در میان 80 اثر 79 اثر فروخته شد و فقط این اثر رأفتی که در سال 79 با تکنیک ترکیب مواد روی فیبر خلق شده بود، فروش نرفت.
6- حضور چهرهها
برای اولین بار در تاریخ حراج آثار هنری، شاهد حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان بودیم. علی جنتی در میانههای حراج همراه با علی مرادخانی معاون امور هنری خود، به مراسم آمدند و نه تنها تا پایان مراسم نشستند، بلکه بعد از مراسم هم در کنار علیرضا سمیع آذر مدیر حراج و مهندس مرتضی کاظمی مشاور اقتصادیاش نشست و به گپ و گفت درباره اقتصاد هنر پرداخت. البته در میان حاضران در سالن چهرههای سینمایی و ورزشی هم دیده میشدند. از حضور شهرداد روحانی، پری صابری، علی دایی و آنا نعمتی گرفته تا حضور الناز شاکردوست که به عنوان اولین خریدار 95 میلیون تومان بابت خرید تابلوی ناصر اویسی هزینه کرد.
7- بازتاب جهانی حراج
رکوردشکنی حراج تهران در رسانههای جهان هم بازتاب پیدا کرد. در گزارش آسوشیتدپرس که در شماره شنبه روزنامه آمریکایی واشنگتنپست با تیتر «پس از توافق هستهای، حراج هنری ایران فروش 4/7 میلیون دلاری به خود میبیند» بازتاب پیدا کرده، آمده است: یک حراج سالانه در تهران در روز جمعه رکورد فروش 4/7 میلیون دلار بر جا گذاشت که نشانهای از بازار رو به ظهور هنر ایران است که خریداران امیدوارند توافق هستهای اخیر با قدرتهای جهانی آن را تقویت کند.
فروش در هتل گرانقیمت آزادی، افراد مشهور، کلکسیونرها و بازرگانانی را که امیدوار بودند با دست پر از آثار هنری بیرون بیایند، انجام شد. فروش در مجموع 12 درصد بالاتر از سال گذشته بود.
سجاد روشنی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم