به گزارش جامجم، سرانجام از روز چهارشنبه گذشته، درهای شهر آفتاب برای نخستین بار به روی نمایشگاه گشوده شد. آن هم چه نمایشگاهی؟ نمایشگاه کتاب تهران که یکی از مهم ترین رویدادهای فرهنگی کشور محسوب میشود. با توجه به تقارن افتتاحیه نمایشگاه با تعطیلات پایان هفته، بسیاری از مردم ترجیح دادند علاوه بر بازدید از شهر آفتاب به عنوان یک مجموعه نمایشگاهی که تبلیغات افتتاح آن بسیاری از بنرها و بیلبوردهای پایتخت را به تصرف خود در آورده است، از نمایشگاه کتاب هم دیدن کنند.
هجوم مردم به شهرآفتاب، بسیاری از پیشبینیها را مبنی بر این که با انتقال نمایشگاه، تعداد مخاطبان این رویداد ریزش میکند، نقش برآب کرد. با این حال همین ازدحام به دلیل سرعت عمل در افتتاح شهرآفتاب بخصوص در روزهای پایانی کار و نبود برخی زیرساختها سبب بروز معضلاتی شد. از جمله میتوان به کندی حرکت قطارهای متروی شهر آفتاب و ناکافی بودن دستگاههای شاتل که وظیفه حمل و نقل مسافران را از ایستگاه مترو تا سالنهای اصلی نمایشگاه به عهده داشتند، اشاره کرد. همچنین قطعی برق و مشکل برقراری ارتباط برای دستگاههای کارتخوان غرفهها باعث ایجاد سردرگمی ناشران و بازدیدکنندگان شد. همین معضل دوم سبب شد برخی مخاطبان به دلیل نداشتن پول نقد از خرید کتابهایی که انتخاب کرده بودند، منصرف شوند. اطلاعرسانی نمایشگاه هم یکی دیگر از مشکلات روزهای آغازین نمایشگاه بود و با توجه به این که شهرآفتاب مکان جدیدی است، بسیاری از بازدیدکنندگان برای یافتن غرفهها و ناشران مد نظر سردرگم بودند. به همه اینها وزش باد سنگین پنجشنبه عصر را هم باید اضافه کرد که توفانی از غبار در محوطه باز شهرآفتاب برپا کرد.
500 تا 800 هزار بازدید در یک روز
درباره این بازدید محیرالعقول و معضلات زیرساختی، امیر مسعود شهرامنیا، قائم مقام نمایشگاه بیست و نهم به مهر گفته است: ما پیشبینی ازدحام جمعیت را در نمایشگاه میکردیم اما جمعیت حاضر در نمایشگاه برای روز دوم (پنجشنبه) فراتر از پیشبینی ما بود. دوستان ما در شهرداری تهران عددی بالاتر از 800 هزار نفر را برای بازدید روز دوم نمایشگاه محاسبه و تخمین زدهاند و دوستان ما در ارشاد حدود 500 هزار نفر. البته این عددها همگی تخمین و تقریب است. شهرامنیا ادامه داد: به طور مسلم بخش زیادی از مردم تصمیم گرفتند وقت خالی خود را به نمایشگاه کتاب اختصاص دهند و این «نه» بزرگی است به کسانی که با انتقال نمایشگاه به شهر آفتاب مخالف بودند و آن را به معنی مرگ نمایشگاه میدانستند. بویژه این که این عدد تقریبی در مقایسه با تخمین بازدید در روزهای تعطیل برای نمایشگاههای سالهای قبل، بسیار قابل قبول تر و خوشحالکنندهتر است.
پریدن فیوز با یک دستگاه کارتخوان
شهرامنیا افزود: از دو روز گذشته تا امروز 70 درصد مشکلاتمان حل شده است. در روز افتتاحیه خیلی از ساختمانهای شهرآفتاب برق نداشت یا مشکلات جدی داشت، اما روز نخست و روز دوم بخش قابل توجهی از آنها حل شد. در صبح روز اول درِ ورودی نمایشگاه قفل شد اما در روز دوم با وجود حجم بالای بازدید و ورود نزدیک به شش برابری جمعیت نسبت به روز اول، مساله ترافیک سادهتر حل شد و این نشان داد که اینجا ظرفیتهای بالایی دارد . البته مشکلاتی نیز دارد از جمله این که دسترسی مجموعه به آزاد راههای مجاور کافی نیست.
قائم مقام نمایشگاه کتاب در پاسخ به پرسشی درباره قطعی کارتخوانها گفت: مشکل دستگاههای کارتخوان در واقع مشکل قطعی برق آنها بود. البته برق مجموعه هم بسیار دیر وارد مدار شد و پستهای برق هم بسیار سریع نصب شد. به نظرم مدیران شهرآفتاب باید برای این مساله فکر اساسی بکنند. اگر در شهرآفتاب با یک دستگاه کارتخوان بخواهد فیوز بپرد، به طور حتم این مجموعه توان میزبانی از نمایشگاههای صنعتی را ندارد.
شهرامنیا همچنین در مورد شایعه همکاری نکردن کمیته اطلاعرسانی در پی اختلاف با مدیران نمایشگاه و نیز سردرگمی مردم در نبود اطلاعرسانی گفت: کمیته ناشران داخلی که توسط مجموعه تشکلها اداره میشود، به دلیل شرایط اینجا و دیر تحویل گرفتن سالنها، فهرست ناشران را دیر تحویل گرفتند. امیدوارم این مساله حل شده باشد و مردم در اول هر سالن با اطلاعرسانیهای خوبی روبهرو باشند.
دعوت از ایران برای حضور فرهنگی در ایتالیا
چند سالی است که نمایشگاه کتاب تهران، برنامهریزی خوبی انجام داده تا کشورهای صاحب نام در نمایشگاه تهران به عنوان مهمان ویژه حضور یابند. بر همین اساس سال گذشته کشور عمان مهمان ویژه نمایشگاه تهران بود، امسال روسیه مهمان است و سال بعد کشور ایتالیا به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه حضور خواهد داشت. البته نکته مهمی دراین باره وجود دارد که براساس آن معمولا باید این ارتباط ،دو سویه باشد. براساس یک قاعده حرفهای، هر کشوری که در تهران مهمان ویژه نمایشگاه کتاب میشود، معمولا انتظار است که در یکی از نمایشگاههای خود، ایران را مهمان ویژه کند. البته ایتالیاییها که سال آینده مهمان ما هستند، از ایران برای مهمان ویژه شدن و شرکت در نمایشگاههای بلونیا و تورین دعوت کردهاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت