البته این افزایش تولید و صادرات گل و گیاه بر مبنای فرمایشات رهبر معظم انقلاب که تاکید ویژهای براجرا واقدام در راستای اقتصاد مقاومتی دارند نیز هست؛ زیرا گل و گیاه بدون هیچ آورده و مواد خام اولیه پرهزینهای قابل تولید و صادرات به کشورهای دیگر است؛ درواقع هیچ محصول تولیدی دیگری در کشور وجود ندارد که در این حجم رضایت بخش به کشورهای همسایه صادر شده و ارزآوری داشته باشد، پس صادرات آن پایا، پویا و دارای آیندهای روشن است. ضمن اینکه محصولی است که شور و نشاط و شادی را نیز به خانههای مردم میآورد. بنابراین اگر مسئولان همت و حمایت کنند، میتوان چه در بخش تولید و چه صادرات به شرایط بسیار بهتری دست یافت. به طور مثال میزان صادرات گل محلات در سال 93، 7/5 میلیون دلار بود، که در سال 1394، به بیش از 5/12 میلیون دلار افزایش یافت و امیدواریم بتوانیم میزان صادرات را امسال به حدود 17 تا 22 میلیون دلار برسانیم. عمده صادرات گل و گیاه محلات نیز به کشورهای همسایه نظیر افغانستان، عراق، ترکمنستان، تاجیکستان، ارمنستان و بخشی هم کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس صورت میگیرد که این صادرات در طول سال و بسته به شرایط اقلیمی و آب و هوایی آن کشورها انجام میشود. در زمینه تولید نیز هماکنون 900 هکتار سطح زیر کشت گل در محلات وجود دارد و انواع گلهای فضای سبز، آپارتمانی، باغچه ای، شاخه بریده، بذر، نهال، درخت و درختچه تولید میشود که سهم تولید گلهای فضای سبز، باغچهای و درختچههای زینتی از سایر ارقام بیشتر است. در واقع شهرستان محلات یکی از قطبهای مهم گل و گیاه کشور است و حدود یکسوم جمعیت شهری محلات به حرفه تولید گل و گیاهان زینتی مشغول هستند.
افزایش صادرات نیز در سایه برنامهریزی و تحقیق و پژوهش صورت خواهد گرفت که در این راستا نیز اولا بحث افزایش بهرهوری در تولید و ثانیا برداشتن موانع صادرات مطرح است که هر دو مورد در حال انجام است. بهطور مثال موسسات تحقیقاتی و پژوهشی خصوصی و دولتی در حال انجام مطالعاتی هستند تا بتوانند با شناسایی ذائقه بازارهای هدف، بهترین نوع از گل و گیاه تولیدی در دنیا را برای هر بازار تولید کنند تا به همان بازار صادر شود.
استفاده از فناوری جدید بسته بندی در دنیا، تولید رقمهای جدید و زیبا، شناسایی بهترین خاک و بستر برای تولید، زمان و نوع حمل و نقل و ارسال محصول به بازارهای مقصد، همه و همه از مواردی است که اکنون کار پژوهشی در زمینه آنها آغاز شده تا بتوانیم به صادرات و ارزآوری بالایی در این زمینه دست یابیم. البته دراین میان مثل هر صنعت و کار تولیدی دیگری، در این بخش نیز مشکلاتی وجود دارد که میتوان بهطور مختصر به آن اشاره کرد.
مواردی همچون بالابودن هزینههای تولید که رقابت را سخت میکند، وجود کشت و کار سنتی و گذار کند از تولید سنتی به مدرن، پایین بودن سرانه مصرف گل و گیاه در کشور (برای هر اروپایی 300 شاخه گل در سال و برای هر ایرانی 12 شاخه)، دور بودن محل تولید از بازار فروش و به دنبال آن ایجاد واسطههای متعدد از مهمترین مشکلات بخش گل و گیاه در محلات و کل کشور است که با حمایت مسئولان قابل برطرف شدن است.
بابک لریجانی
عضو ستاد برگزاری نمایشگاه گل و گیاه شهرستان محلات
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد