تصمیمسازی و تصمیمگیری درخصوص نحوه برخورد با این یادگارِ طبیعتِ دشت تهران و این ثروت فرهنگی، بسیار حساس است، چون اقدام ـ هر چه باشد ـ در نظر آیندگان به عنوان بینش و نظر و فرهنگ انسان عصر ما با طبیعتِ کارآمد باغ، ثبت خواهد شد و سنجش و اندازهگیری میزان پایبندی مدیریت شهری تهران را برای آیندگان میسر خواهد کرد. نگاهی به وضعیت موجود نشان میدهد از میان 460 باغ و زمین مزروعی موجود در محدوده کن، تعداد 346 مورد فعال و دارای درخت یا زیرکشت هستند. با وجود این، تعداد 114 زمین با کاربری باغ و زراعی به صورت مخروبه و غیرفعال هستند که بدون درخت بوده یا درختان خشک شده دارند. از نظر اجرایی و طراحی، نه فقط تثبیت، بلکه باز زندهسازی فعالیت باغداری است که اهمیت دارد و این امر با تغییر کاربری باغها به فضای سبز عمومی، قطع به یقین بیش از امروز مغفول خواهد شد و زودتر از روند فعلی، کار و پیشه باغداری در این اَبَرشهر را برای همیشه منسوخ خواهد کرد. مهمتر، نحوه مدیریت اجتماعی این محدوده از شهر تهران است که پس از تثبیت ایده باز زندهسازی باغها و فعالیت باغ و باغداری روستای کن در اَبَرشهر تهران، بسرعت باید طراحی و برنامه ریزی شود .
برای محدوده روستای درون شهری کن و باغهای آن، تاکنون چندین طرح تهیه شده که بیشتر به نیمه جنوبی این باغ ها، حدفاصل بزرگراههای همت و حکیم پرداختهاند. طرح کشت اجباری اراضی کن، یکی از این طرح هاست که سال 1385 تهیه شده است. اهداف این طرح عبارت بودند از: آزادسازی مسیر بزرگراه همت، حفظ باغها و اراضی کشاورزی و ایجاد نقش گذران اوقات فراغت در منطقه.
با این حال نجات باغهای کن نیاز به مطالعات بیشتری دارد که امید است گفتمانی ویژه دراین خصوص شکل گیرد و این محدوده ارزشمند تهران به دام تخریبگران یا طرحهای نسنجیده نیفتد و از دست نرود. همانگونه که در طرح تفصیلی جدید شهر تهران این باغها در پهنه سکونت قرار داده شده بود که در نهایت، اسفندماه 1393 به همت شورای اسلامی شهر تهران و شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، از این پهنه خارج و به پهنه حفاظت بازگردانده شد.
دکتر غزال کرامتی
عضو انجمن مفاخر معماری ایران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد